Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farklar

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Birliğimizce Aralık ayı için yapılan tespitlere göre, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farklara baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 468.7, baklagillerde yüzde 351.5, kurutulmuş ürünlerde yüzde 346.4, pirinçte yüzde 273.2'lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 269.6'lara kadar çıktığı görülmektedir" dedi.

Yayınlanma: 01.01.2009 - 12:06
Abone Ol google-news

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürünün yüzde 468,7 ile mandalina, yüzde 385.3 ile salatalık, yüzde 352.1 ile domates, yüzde 351.5 ile nohut, yüzde 346.4 ile kuru üzüm olduğunu belirtti.

Bayraktar, "Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farka bakıldığında, tüketici fiyat seviyelerindeki yüksekliğin üreticiden kaynaklanmadığı görülmektedir. Tüketicilerimizin gıda ürünlerini pahalıya tüketmesinin sorumlusu üretici değildir. Bilakis ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının, fiyat artışlarında önemli rol oynadığı anlaşılmaktadır" dedi.

 

Patlıcanın fiyatı arttı, limonun fiyatı düştü

Bayraktar, Aralık ayında market raflarındaki fiyatlara bakıldığında patlıcanda yüzde 16.2, salatalıkta yüzde 11.2, ıspanakta yüzde 8.6, kuru incirde yüzde 6.9, armutta yüzde 5.7, domateste yüzde 4.8, sivri biberde yüzde 3.9 artış görüldüğünü bildirdi.

Market raflarında kuru fasulye, kuru kayısı, kuru üzüm, yumurta, süt, et, fiyatlarında bir değişim görülmediğini kaydeden Bayraktar, pirinçte yüzde 0.7, nohutta yüzde 2.4, yeşil mercimekte yüzde 2.5, mandalinada yüzde 2.7, kırmızı mercimekte yüzde 3.8, havuçta yüzde 4.9, elmada yüzde 7.8, fındıkta yüzde 21.1, limonda yüzde 31.9 fiyat düşüşü görüldüğünü belirtti.

Bayraktar, üretici fiyatlarındaki değişim ile ilgili şunları dile getirdi: "Üretici fiyatlarında kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, yumurta ve ette bu dönemde bir fiyat değişimi olmazken; sivri biberde yüzde 15.4, salatalıkta yüzde 11.1, patlıcanda yüzde 11.1, domateste yüzde 10, fındıkta yüzde 8.7, ıspanakta yüzde 2.2 fiyat artışı görülmüştür. Üreticide havuçta yüzde 2.4, sütte yüzde 6.8, elmada yüzde 10, armutta yüzde 14.8, mandalinada yüzde 24.1, limonda yüzde 37.9 fiyat düşüşü görülmüştür. Sivri biber, salatalık, patlıcan, domates gibi ürünlerde fiyat artışında örtü altı ürünlerinde düşük hava sıcaklıkları nedeniyle hasat edilen ürün miktarının az olmasına bağlı olarak arzda yaşanan daralma etkili olmuştur. Mandalina ve limonda fiyat düşüşlerine baktığımızda yaşanan krize bağlı olarak iç ve dış talebin yeterli talep olmaması fiyat düşüşünde etkili olmuştur."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler