Ankara'da sanat dolu günler

Ankara Devlet Tiyatrosu bu hafta 15 oyun, Ankara Devlet Opera ve Balesi 6 eserle sahne alacak. Opera Sahnesi'nde 5 Ocak'ta ''Yeni Yıl Konseri'' verilecek. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 8 Ocak'ta Şef-solist Michele Campanella'yı ağırlayacak.

Yayınlanma: 01.01.2009 - 12:33
Abone Ol google-news

Başkentte bir hafta boyunca yapılacak kültür-sanat etkinlikleri şöyle:

Tiyatro

Büyük tiyatro: William Shakespeare'in eserinden tiyatro sahnesine aktarılan ''Fırtına'', yarın ve 4 Ocak'ta sahne alacak. Egzotik bir adada başlayan aşk ekseninde, uzun sürmüş bir ayrılık, barış ve iktidar denen gücün yaşlı kuşaktan genç kuşağa geçişinin anlatıldığı yapıtı Can Yücel Türkçeleştirdi. Konuk Bulgar rejisör Vladlen Alexandrov'un yönettiği yapıtın dekor ve giysi tasarımı Elena Ivanova'ya, ışık düzeni Şükrü Kırımlıoğlu'na ait. Koreografisini Tatyana Sokolova'nın hazırladığı oyunda, Erdal Küçükkömürcü, Sinem İslamoğlu, Durukan Ordu, Levent Çelmen, Gökhan Bolcam, Ahmet Türkoğlu, Engin Delice, Bilal Gürdere ve Emre Erçil rol alıyor.

Ankara Devlet Tiyatrosu'nun yeni oyunlarından ''Genç Osman'', 6 Ocak'ta izlenebilecek. Turan Oflazoğlu'nun yazdığı, Şakir Gürzumar'ın yönettiği eserin dekor tasarımı Sertel Çetiner'e, kostüm tasarımı Gülümser Erigür'e, ışık düzeni Şükrü Kırımoğlu'na ait.

Müziklerini Can Atilla'nın hazırladığı oyunda, Akın Erozan, Tolga Tuncer, İlhan Kantarcı, Kutay Sungar, Mehmet Akay, Nusret Şenay, Cahit Çağıran, Necmettin Efe Ünal, Kayhan Sarıgöllü, Uğur Kaya, Çiğdem Mine Haktanır, İhsan Sanıvar, Neşe Baykent, Füsun Akay, Fikret Ergin, Halit Güngör ve Nejat Armutçu rol alıyor.

Küçük tiyatro:Teodor Kasap'ın eseri ''Pinti Hamit'' adlı oyun, yarın ile 3 ve 4 Ocak'ta sahnelenecek. Doç. Dr. Mustafa Özcan'ın günümüz Türkçesine uyarladığı, Münir Canar'ın rejisörlüğünü yaptığı oyunun dekor ve kostüm tasarımı Funda Karasaç'ın, ışık tasarımı Mehmet Yaşayan'ın imzasını taşıyor.

Çocuk oyunu ''Küçük Bir Mucize'', 6 ve 7 Ocak'ta küçük izleyiciyle buluşacak.

Ahmet Kutsi Tecer'in yazdığı, Leyla Tecer'in yönettiği ''Köşebaşı'', 6-8 Ocak'ta seyirci karşısına çıkacak. Münir Canar, Savaş Tamer, Can Öztopçu, Tolga Çiftçi, Okan Şenozan, Gürkan Görbil, Turgay Kılıç ile Sanlı Baykent'in başlıca rollerini üstlendiği yapıt, eski bir İstanbul mahallesinde geçen bir günü anlatıyor.

Şinasi sahnesi: ''Suçlu Yürekler'' adlı oyun, hafta boyunca izlenebilir. Aclan Büyüktürkoğlu'nun yönetmenliği üstlendiği oyunun dekor tasarımını Hakan Dündar, kostüm tasarımını Esra Selah yaptı. Işığını Zeynel Işık'ın hazırladığı oyunda, İpek Çeken, Berna Konur, Elvin Beşikçioğlu, Serpil Gül, Adnan Erbaş, Eren Oray rol alıyor.

Akün sahnesi: Suat Derviş'in yazdığı, Gülriz Sururi'nin uyarlayıp yönettiği müzikal oyun ''Fosforlu Cevriye'', hafta boyunca izleyiciyle birlikte olacak. Dekor ve kostümü Hakan Dündar'a, ışığı Yakup Çartık'a, özgün müziği Attila Özdemiroğlu'na ait olan oyunda, Ali Hakan Beşen, Dara Tan, Deniz Baytaş, Feray Darıcı, İclal Karaduman, Kader İlhan, Nermin Uğur, Nusret Çetinel, Uğur Çavuşoğlu, Zeynep Aytek Metin rol alıyor.

Altındağ tiyatrosu: Ankara Devlet Tiyatrosu ile Van Devlet Tiyatrosu'nun ortak yapımı ''Ayyar Hamza'', hafta boyunca sahnelenecek. Ali Bey'in ''Ayyar Hamza'' adlı geleneksel Türk tiyatrosunun en önemli örneklerinden olan yapıtından sahneye uyarlanan eserin yönetmeni Hakan Boyav.

Muhsin Ertuğrul sahnesi: ''Kırmızı Başlıklı Kız'', hafta süresince temsil verecek.

Stüdyo sahne: Nikolay Vasiliyeviç Gogol'un dünyaca ünlü yapıtından Sylvie Luneau ve Roger Coggio'nun uyarladığı ''Bir Delinin Hatıra Defteri'', yarın izlenebilecek. Tek kişilik yapıtta Erdal Beşikçioğlu izleyiciyle buluşuyor.

''Tavandaki Kuş'', 6 Ocak'ta seyirci karşısında olacak.

İrfan Şahinbaş atölye sahnesi: Erhan Gökgücü'nün yazıp yönettiği ''Giordano Bruno'', 3, 7 ve 8 Ocak'ta sahnelenecek. Dekor tasarımını Hakan Dündar'ın, kostümlerini Nalan Türkoğlu ile Aydan Çınar'ın gerçekleştirdiği eserin ışık düzeni Burhanettin Yazar'ın imzasını taşıyor. Müziklerini Babür Tongur'un hazırladığı yapıtta, Gültekin Gülkan, Serdar Kayaokay, Pervin Bağdat, Fuat Çiyiltepe, Şirin Ergüven, Durukan Ordu, Abdullah İndir, Ersin Ayhan, Okan İrkören, Haydar Gültepe ve Göktürk Arıkan başlıca rolleri üstleniyor.

Eser, tarihte ''düşünce özgürlüğünün ilk havarisi'' olarak kabul edilen Giordano Bruno'nun fikirleri adına mücadelesini ve 8 yıllık işkencenin ardından engizisyon kararıyla 1600 yılında Roma'da yakılmasını işliyor.

Oda tiyatrosu: ''Hüzzam'' isimli yapıt, hafta boyunca sahnelenecek.

Çayyolu Cüneyt Gökçer sahnesi:''Genç Osman'' yarın ve 3 Ocak'ta, ''Kanlı Nigar'' adlı oyun, 7 ve 8 Ocak'ta izleyici karşısına çıkacak.

 

Opera ve Bale

Opera sahnesi: Birim Dans Tiyatrosu'nun ''Töre'' adlı yapıtı ile İtalyan operasının önemli bestecilerinden Giacomo Puccini'nin hüzünlü aşk öyküsü ''Manon Lescaut'', 3 Ocak'ta sahnelenecek.

''Yeni Yıl Konseri'' ise 5 Ocak Pazartesi günü verilecek. Orkestra Şefinin Bujor Hoinic olacağı gecede, Nurdan Küçükekmekçi, Feryal Türkoğlu, Aylin Ateş, Tenor Hüseyin Likos, Ayhan Uştuk, Serkan Kocadere, Cengiz Sayın ve Tevfik Bodos sahne alacak.
Mozart'ın iki perdelik operası ''Cosi Fan Tutte'', 7 Ocak'ta sahnelenecek.

Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin (ADOB) yeni eseri ''Anna Karenina'' balesi, 8 Ocak'ta izleyici karşısına çıkacak. Lev Nikolayeviç Tolstoy'un ölümsüz romanından bale sahnesine uyarlanan eserin koreografisi Andre Prokovsky'nin imzasını taşıyor. Müzik düzenlemesini Guy Woolfenden'ın gerçekleştirdiği eserde, orkestrayı, Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müzik Direktörü Şef Naci Özgüç'ün yönetecek. Eserin dekor ve kostümlerini Alexandre Vassiliev hazırladı.

Operet sahnesi: Müzikli oyun ''Öylesine Bir Dinleti'', 6 Ocak'ta seyirci karşısına çıkacak.

 

Konser

CSO konser salonu: Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 8 Ocak'ta Şef-solist Michele Campanella'yı ağırlayacak.

Konserde, Beethoven'ın ''Coriolan Uvertürü'', ''Piyano Konçertosu'', Franz Liszt'in ''Totentanz'' ve ''Prelütler'' eserleri yorumlanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler