Meclis internet kullanımına el koyuyor!

Danışma Kurulu'nun önerisiyle TBMM Genel Kurulu gündemine alınan "İnternet kullanımı, çocukların internetin zararlarından korunmasına ilişkin araştırma önergeleri" görüşmelerinin ardından 17 kişilik bir TBMM Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.

Yayınlanma: 21.02.2012 - 18:18
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulunda, Danışma Kurulunun "İnternet kullanımı, çocukların internetin zararlarından korunmasına ilişkin araştırma önergeleri" birleştirilerek görüşüldü. İnternet üzerine görüşler öncesi milletvekilleri hükümete çeşitli konularda sorular yönelttiler.

Önergeler konusunda Hükümet adına konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hayatı kolaylaştıran internetin yanlış ve kötü kullanımından doğan riski de bulunduğunu belirtti. ''Bize düşen bu konudaki mevzuatı geliştirmek, toplumun internete erişimini kolaylaştırırken zararlarından korumaktır'' diyen Akdağ, konunun farklı boyutları bulunduğunu vurguladı.

İnternetin ''güvenlik'' boyutu bulunduğuna işaret eden Akdağ, kişisel verilerin kötüye kullanılabildiğini kaydetti. Akdağ, ''İnternet üzerinden istenmeyen mesajlara maruz kalmak, siber zorbalıkla karşılaşılması konusunda hem mevzuatı geliştirmeli hem de gerekli tedbirleri almalıyız'' dedi.

Konunun ''internet bağımlılığı'' olarak adlandırılan sağlık boyutunun da olduğuna dikkati çeken Akdağ, bilim dünyasında henüz yerine tam oturmuş bir tanımı olmamakla birlikte çocuk, ergin ve yetişkinler açısından internetin bağımlılığa dönebildiği, hayatı olumsuz etkileyebildiğinden söz edildiğini belirtti.

İnternet alanının uygunsuz içeriklere karşı da çok iyi düzenlenmesi gereğine dikkati çeken Akdağ, ''Sadece müstehcenlik değil, şiddet içeren bilgi ve görüntüler çocukların ve gençlerin ruhunu ve zihnini olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin yerine göre bir müptela şeklinde bağlanabileceği bilgisayar oyunlarının vasfı çok önemlidir. Çocukları bu hususta korumalıyız'' dedi.

BTK tarafından yapılan bir araştırmada ebeveynlerin yüzde 90'nın çocuklarının ''müstehcen ve şiddet içeren görüntülere maruz kalabileceği, internet bağımlısı olabileceği, kişisel bilgilerin yabancıların eline geçebileceği, istismara maruz kalabilecekleri ve kötü niyetli kişilerle tanışabileceği'' endişesini dile getirirken, çocuklarına güvendikleri ve sorun yaşamadıklarını düşündüklerini anlatan Akdağ, ailelerin çocuklarına göre interneti daha iyi kullanamadığı için riskleri konusunda bilgi sahibi olmadığını kaydetti.

Ailelerin çocukların günlük yaşam ile sanal dünyadaki tavır ve davranışlarındaki farklılığı göremediklerini ifade eden Akdağ, konuyla ilgili olarak toplumda farkındalığın artırılması gerektiğini vurguladı. Akdağ, internette zararlı içeriklerle karşılayan çocukların bunu aileleriyle paylaşmadığını belirtti.

Yurttaşlara her türlü zarardan arınmış, güvenli internet ortamı sunmak için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Akdağ, Ulaştırma, Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarının konu üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Akdağ, ''Belki hastalık olarak net şekilde psikiyatri kitaplarında belirlenmiş değil ama yapılan araştırmalar, konunun bağımlılık şekilinde ele alınmasının zamanı geldiğini gösteriyor. Biz de çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' dedi.

Hükümet olarak TBMM'de konuyla ilgili Komisyon kurulmasını olumlu karşıladıklarını belirten Akdağ, ''İnternetin komplikasyonlarıyla, özgürlükleri kısıtlamadan akılcı şekilde mücadele ederken, bilgi teknolojilerinin geliştirilmesini teşvik etmek ve toplumda çok daha yaygın kullanılmasını sağlamak zorundayız'' diye konuştu.

''Bilişim Bakanlığı kurulmalı''

CHP Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, çocuğu 8 yaşına gelinceye kadar eve bilgisayar sokmadığını belirterek, ''Çünkü bilgisayar komut veriyor. Sosyallikten kopan çocuk, dışarıya çıktığında da komut veriyor'' dedi.

Konuyla ilgili olarak Eylem Planı hazırlanması ve ''Bilişim Bakanlığı'' kurulması gerektiğini savunan Aksünger, ''2011 yılında 50 milyon tablet satıldı, 2012'de 80 milyon satılacak. Biz 17 milyon tablet alacağız. Bunları çocuklara verdiğinizde Türkiye'yi çöplüğe atma ihtamali var. 17 milyon tablette, uluslararası şirketin yazılım programını kullanacaksınız. Çocuklar bu yazılımların müptelası olacak'' görüşünü ifade etti.

İnternetin güvenlik boyutunun önemine işaret eden Aksünger, bilişim ve internet hukukunun hayata geçirilmesi gerektiğini, ama bu konuda önemli çalışmalar görmediğini söyledi. Aksünger, ''Üniversiteler bu işe dahil edilmeli'' dedi.

''Diğer bağımlılıklar gibi hastalıktır''

MHP Grubu adına konuşan Tokat Milletvekili Reşat Doğru, internetin de diğer bağımlılıklar gibi bir hastalık olduğunu anlatarak, ''Sadece çocuğun kendisini değil ailesini, akraba ve yakınlarını da ilgilendiren bir hastalıktır. Ailelerin boşanmasında da internet etkili olmaktadır'' dedi.

Meclisin konuyla ilgili Araştırma Komisyonu kurmasının önemli olduğunu, ancak geç kalındığını savunan Doğru, güvenli internet konusunda aile ve okullara görev düştüğünü, internet bağımlısı çocuk ve gençlerin sayısının artacağını vurguladı. 72 saat bilgisayar karşısında kaldığını söyleyen insanların olduğuna işaret eden Doğru, bunun başta damar hastalıkları olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olabileceğini vurguladı.

Doğru, ''İnternet yoluyla partimize haince saldırılar olmuştur ama bunları yapanlar ortaya çıkarılmamıştır. Bu başkalarının da başına gelebilir. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılmalı'' şeklinde konuştu.

''Bilgisayar 'modern dadı' değil''

AKP Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl, internet bağımlılığının ''yeni bir bağımlılık türü olduğunu'' belirterek, Meclisin, geçmişte bağımlılıkla mücadele konusunda olduğu gibi bu konuda da üzerine düşeni yapacağını söyledi.

Erdöl, ''Sigara, alkol, uyuşturucuya bir nebze de olsa kısıtlama koyabilirsiniz, yasaklayabilirsiniz ama sanal aleme yasaklama getirmek söz konusu olamaz. Bunlar olmazsa olmazlardır, çağımızın gerekleridir. Mutlaka kullanacağız ama en uygun şekilde kullanacağız'' dedi.

İnternetin obezite başta olmak üzere bazı hastalıklara davetiye çıkardığını anlatan Erdöl, ''Bilgisayar, modern dadı değil. Çocuğunuzu bilgisayarıyla odasına göndermek doğru değil. Çocuklarımızı böyle bir bağımlılıktan sevgiyle ve bilgiyle kurtarabiliriz, yasaklarla koruyamayız'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler