Sri Lanka ve 25 yıllık iç savaşın kronolojisi

Sri Lanka ordusu, bağımsız bir devlet kurmak için silahlı mücadele veren Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları'na karşı kapsamlı operasyon başlattı. Askerlerin, ayrılıkçıların sözde başkenti Kilinoçi'ye doğru harekete geçtiği, kentin yakın bir zamanda hükümetin kontrolüne geçeceği belirtiliyor.

Yayınlanma: 02.01.2009 - 10:00
Abone Ol google-news

Sri Lanka'nın ve 70 binden fazla kişinin ölümüne yol açan 25 yıllık iç savaşın kronolojisi şöyle:

1948: Seylan Adası, İngiltere'den bağımsızlığını kazandı.

1956: Hükümet, çoğunluğun kullandığı Sinhala dilini resmi dil olarak kabul etti. Azınlıktaki Tamiller, hiçe sayıldıklarını gerekçe göstererek kararı eleştirdi.

1958: Tamiller ilk kez başkaldırdı. Onlarca kişi öldürüldü, binlerce kişi evini terk etmek zorunda kaldı. Tamillerle Sinahalalar arasındaki şiddetin tohumları atıldı.

1972: Ülke, adını Sri Lanka olarak değiştirdi ve cumhuriyet oldu. Budizm, ana din olarak belirlendi.

1976: Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları (LTTE), Velupillai Prabhakaran tarafından kuruldu.

1983: LTTE, ülkenin kuzeyinde düzenlediği saldırıda 13 askeri öldürdü. Başkent Kolombo'da protesto için büyük gösteriler düzenlendi. Yüzlerce kişi öldü, binlerce kişi kaçmak zorunda kaldı. Tamillerin "İlk Eelam Savaşı" olarak adlandırdığı iç savaş böylece başlamış oldu.

1987: Hindistan, ateşkesi sağlamak için Sri Lanka'ya kuvvet gönderdi. Silahsızlanmayı kabul etmeyen Tamiller ateşkes anlaşmasından vazgeçti, 1000 Hint askerinin öldüğü 3 yıllık savaş başladı.

1990: Hindistan geri çekildi. LTTE, Cafna kentinin kontrolünü ele geçirdi. "İkinci Eelam Savaşı" başladı.

1991: Tamil olduğu düşünülen bir saldırgan, eski Hindistan Başbakanı Rajiv Gandi'yi, Hindistan'ın güneyinde düzenlediği intihar saldırısıyla öldürdü.

1993: Devlet Başkanı Ranasinghe Premadasa, intihar saldırısında öldürüldü. Saldırıdan LTTE sorumlu tutuldu.

1995: Devlet Başkanı Çandrika Kumaratunga, ayrılıkçılarla ateşkes yapmayı kabul etti. Ardından, donanmaya ait bir gemi Tamiller tarafından batırıldı ve "Üçüncü Eelam Savaşı" başladı. Cafna kenti hükümetin kontrolüne geçti.

1995-2001: Savaş, ülkenin kuzeyi ile doğusuna sıçradı. Kolombo'da düzenlenen intihar saldırısında 100 kişi öldü. Bir başka saldırıda ise Kumaratunga yaralandı.

2002: Norveç'in arabuluculuğunda ateşkes anlaşması imzalandı.

2003: LTTE, barış görüşmelerinden çekildi, ateşkes büyük darbe yedi.

2004: Tamiller, ülkenin doğusunda kontrolü ele geçirdi.

2005: Sri Lanka Dışişleri Bakanı, Tamil olduğu düşünülen bir saldırgan tarafından öldürüldü. LTTE'ye karşı sert önlemler alınması taraftarı Mahinda Rajapaksa devlet başkalığı seçimini kazandı.

2006 - Nisan-temmuz ayları arasında artan çatışmaların, "Dördüncü Eelam Savaşı"nın başlangıcı olmasından kaygı duyuldu. Cenevre'de bir araya gelen taraflar yine bir sonuç elde edemedi.

2007: Hükümet, Tamillerin ülkenin doğusundaki kalesi olarak bilinen Vakarai'yi ele geçirdi. Hükümet, doğudaki bölgelerin Tamillerden arındırıldığını açıkladı.

2008: Hükümet, 2002 yılındaki ateşkese son verdiğini bildirdi. Ordu birlikleri, Tamillerin kuzeydeki 4 cephesine doğru ilerlemeye başladı. Askerlerin Kilinoçi kentine topçu atışı uzaklığında olduğu belirtildi.

2009: Bir hükümet yetkilisi, askerlerin Kilinoçi'ye girmek üzere hareketlendiğini, kentin kısa süre içinde hükümetin kontrolüne gireceğini açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler