Merkez Bankası'ndan "imla" savunması

Merkez Bankası,(MB) Türk Lirası'na (TL) geçilmesi ile yeni dolaşıma giren 200 TL'de yazıyla belirtilen bölümde "iki" ve "yüz"ün birleşik yazılması konusunda imla savunması yaptı. MB, uygulamanın para üzerinde yazım kuralları ile banka teamüllerine uygun olduğunu bildirdi. TDK, 200 TL'deki sayı adının ''İKİYÜZ'' biçiminde yazılmasının yanlış olmadığını bildirdi.

Yayınlanma: 02.01.2009 - 14:03
Abone Ol google-news

Merkez Bankası, Türk Lirası'na (TL) geçilmesi ile yeni dolaşıma giren 200 TL'de yazıyla belirtilen bölümde "iki" ve "yüz"ün birleşik yazılması konusunda imla savunması yaptı. Merkez Bankası, uygulamanın para üzerinde yazım kuralları ile banka teamüllerine uygun olduğunu bildirdi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, 1 Ocak 2009 tarihinde dolaşıma çıkarılan 200 Türk Liralık banknotta yer alan "İKİYÜZ" ibaresinin yazılış şekli konusunda açıklama yapılmasına gerek duyulduğu ifade edildi.

Para ile ilgili belgelerde ve kıymetli evrakta geçen sayıların bitişik yazıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Örneğin, kıymetli evrak niteliğindeki banknotlarımızdan 15 Haziran 1939 tarihinde dolaşıma çıkarılan 2'nci Emisyon Grubu 500 Türk Lirası'ndaki 'BEŞYÜZ' ibaresi bitişik yazılıdır. Aynı şekilde, 24 Nisan 1946 tarihinde dolaşıma çıkarılan 3 üncü Emisyon Grubu 500 Türk Lirası'nda yer alan 'BEŞYÜZ' ibaresi de bitişik yazılmıştır. Dolayısıyla, 1 Ocak 2009 tarihinde dolaşıma çıkarılan 200 Türk Lirası'ndaki 'İKİYÜZ' ibaresinin bitişik yazılmış olması para ile ilgili belgelerdeki ve kıymetli evraktaki sayıların yazım kuralına ve 1939 yılından bu yana oluşan teamüllere uygun bulunmaktadır."

 

TDK: yanlış sayılamaz

Türk Dil Kurumu (TDK), yeni dolaşıma çıkarılan 200 TL'deki sayı adının ''İKİYÜZ'' biçiminde yazılmasının yanlış olmadığını bildirdi. TDK'dan yapılan yazılı açıklamada, sayı adlarının nasıl yazılması gerektiğinin Yazım kılavuzunun ilk baskılarından itibaren belirtildiği, son baskı Yazım kılavuzunda da ''Sayıların Yazılışı'' başlığı altında ''Para ile ilgili işlem ve senet, çek vb. ticari belgelerde geçen sayılar bitişik yazılır'' bilgisinin yer aldığı hatırlatıldı.

Doğrudan doğruya ticari belgelere konu bir ödeme aracı olan Paranın ''sayı adının'' bitişik yazılmasının yanlış olmayacağı kaydedilen açıklamada, şu hususlara yer verildi: ''Yazım, yani imla, bir gelenektir. Yeni Türk harflerinin kabulünden bu yana paralarımızın üzerindeki sayı adlarının yazılışında da bir gelenek oluşmuştur. Bu gelenek, paradaki sayı adlarının bitişik yazılması biçimindedir. Örneğin 1939 ve 1946 yıllarında dolaşıma çıkarılan 500 TL'de sayı adı 'BEŞYÜZ', 1992'de dolaşıma çıkarılan 250000 TL'de ise sayı adı 'İKİYÜZELLİ BİN' biçimlerinde yazılmıştır. Bu nedenle yeni dolaşıma çıkarılan 200 TL'deki sayı adının 'İKİYÜZ' biçiminde yazılması yanlış sayılamaz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler