Gazze'de insan olmak

Gazze Şeridi'nde "hayat durdu". İsrail ordusunun, bir haftayı geride bırakan, 450'ye yakın kişinin ölümüne, 2200'ü aşkın kişinin yaralanmasına neden olan Gazze Şeridi'ndeki "Dökme Kurşun" operasyonu devam ederken, Gazze Şeridi, tam bir "çöküşü" yaşıyor. Gazzeliler uçak seslerinden uyuyamıyor ekmeği ise karne ile alıyor.

Yayınlanma: 03.01.2009 - 08:20
Abone Ol google-news

Bölgede bir hafta içinde ortaya çıkan durum, zaten kuşatma altında yokluklarla savaşan Gazzeliyi artık her an ölüm korkusu içinde evlerine kapanma noktasına getirdi. Gazzeli, "gerekmedikçe" sokağa çıkmıyor. Gazzeliler ancak bazı temel ihtiyaçları için, ekmek, su veya gaz almak için, o da ancak gündüzleri sokağa çıkıyor.

Gazzeliler vurulabilir korkusuyla otomobillerine binmiyor, hareket halindeki araçlardan uzak duruyor. Halk büyük camilere gitmeye çekiniyor, mahalle aralarındaki küçük camiler ibadet için kullanılıyor. Memurlar, şirketlerde çalışanlar işlerine gitmiyor, bankalar, gaz ve benzin istasyonları kapalı. Bakkallar ancak belirli saatlerde açılıyor. Fırınlar açıldığında halk, ekmek ve un alabilmek için önlerine doluşuyor. Gazze Şeridi'nde sürekli çalışan tek yer hastaneler.
 

Yardımlar sivillere ulaşmıyor

Gazzeliler, gönderilen insani yardımların kendilerine ulaşmadığından yakınıyor, hatta yardımların el altından satıldığını söylüyor.

Hamas yönetimi, küçük pideler halinde satılan ekmeklerden aile başına en fazla 25 adet satın alınmasına izin veriyor. Fırınlarda, uygulamayı denetlemek için birer görevli bulunuyor. Önceden 7 Şekele satılan 25 ekmeğin fiyatı 10 Şekele yükseldi.

Yüzlerce ton insanı yardımın girdiği Gazze'de un da bulunamıyor. 50 kilogramlık bir çuval unu ancak karaborsada bulmak mümkün. Onun da fiyatı 150 Şekele ulaştı. Daha önce 110 Şekele satılan 50 kiloluk şeker çuvalının fiyatı ise 170 Şekele çıktı.

Gazze'de sebzeden meyveye, etten muma kadar tüm ihtiyaç maddelerinin fiyatı önemli oranda arttı. Bir kilogram etin fiyatının 40 Şekelden 85 Şekele (yaklaşık 25 dolar) çıktığı öğrenildi. Mum ise 1,5 Şekelden 5 Şekele yükseldi.

Gazze'de birçok trafonun işlemez hale gelmesi, enerji nakil hatlarının da bombardımanlardan zarar görmesi ve tamir edilememesi nedeniyle son 3 gündür elektrik tamamen kesik, son 3 gündür su da yok...

Hava taarruzlarının gündüz de devam etmesine rağmen, elektriğin olmadığı, her yerin karanlığa büründüğü Gazze Şeridi'nde uçakların ve helikopterlerin sesleri geceleri daha fazla korku salıyor.

F-16 uçaklarının gürültüsü, Apaçi helikopterlerinden açılan ateşler ve füze de atan pilotsuz uçakların "vızıltısı" tüm Gazze'yi kaplıyor. Gazzeliler, geceleri seslerini duydukları bu uçakların nereyi vuracağını korkuyla bekliyor ve kimsenin gözüne uyku girmiyor.
Bir Gazzeli, "Gündüz alıştık da, geceleri çok daha ağır oluyor saldırılar. Gece ancak saat 04.00'te yatabildim, sabah 10.00'a kadar 8 kez şiddetli patlamayla fırladım... Buna da uyumak denirse" dedi.

İsrail'in son kullandığı bombaların çok şiddetli olduğu ve basınç nedeniyle evlerin camlarının kırıldığı belirtiliyor. Elektriğin, ısınma imkanının bulunmadığı Gazze'de, "pencereleri açık" evlerde yaşamak zorunda kalanlar, evlerinin ortasındaki odalarda çoluk-çocuk birlikte yatıyor ve ısınmaya çalışıyor.

Bombardımanların yoğunluğu nedeniyle Gazzeliler her günü korku içinde geçiriyor.
Gazzeli bir terzi, "Ben de korkuyorum. Ölüm sürekli yanıbaşımızda. En büyüğü 10 yaşındaki 6 çocuğum da çok korkuyor. Geceleri hepsi birlikte benimle yatıyor" diyerek, korkusunu dile getiriyor.

Terzi, "Çocuklar gündüz de aynı korku içinde. Dışarı çıkacak olsam, 'baba gitme, evden çıkma, yanımızdan ayrılma' diye ağlıyorlar" diyor.

İsrail'e çok yakın olan kuzey bölgelerinde yaşayan halkın büyük bölümü evlerini boşaltmış durumda.

İsrail ordusunun kara harekatı yapacağı beklentisi, Gazze Şeridi etrafındaki tanklarla ilgili haberler, Gazzelilerde "kara harekatının bu kez olacağı" yolundaki endişeleri artırıyor. Bu nedenle, kuzey bölgelerinde yaşayan Gazzelilerin çoğu Birleşmiş Milletler'in okullarına, daha güvenli olacağını düşündükleri akrabalarının yanına yerleşmiş bulunuyor.
Gazze kentinde insanların evlerini boşalttığı bir başka mahalle ise Tel El Hava... Tel El Hava'da hükümet binalarının bulunması, bunların çoğunun vurulması, buradaki insanları da yerlerinden etti.

Evlerde de kara harekatına yönelik "hazırlık" yapılıyor. Hazırlık ise, dışarı çıkılamayacağı korkusuyla, en azından susuz kalmamak amacıyla birer veya ikişer litrelik PET su şişelerinin bulundurulmasından ibaret.

 

Abbas New York'a gidiyor

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarının bilançosu ağır. 400'ün üzerinde ölü ve 2000'den fazla yaralı var.Gazze'de çok sayıda sivil ve çocuğun etkilendiği savaşta İsrail durmuyor. Kara harekatı için hazırlıklarını sürdüren İsrail'e 'dur' demek için Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la birlikte bazı Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının da hafta sonunda New York'a giderek temaslarda bulunacak.

Abbas ve bakanların, İsrail'i kınayan ve Gazze Şeridi'ndeki bombardımanlarına son verilmesi çağrısında bulunulan Arap karar tasarısının BM Güvenlik Konseyinde kabul edilmesini sağlamaya çalışacakları kaydedildi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Abbas ve bakanlarla pazartesi günü görüşeceği bildirildi.

 

Askeri komutan öldü

Hamas'tan yapılan açıklamada, dün gece düzenlenen saldırıda yaralanan Ebu Zekeriya El Cemal'in sabaha karşı hayatını kaybettiği belirtildi. İsrail'in önceki gün düzenlediği bir saldırıda da Hamas'ın önde gelen siyasi liderlerinden Nizar Rayan ölmüştü.

 

Cebaliye saldırısında en az 16 Filistin'li öldü

İsrail'in bütün dünya tarafından kınanan Gazze Şeridi'ne yönelik yeni bir saldırısında en az 16 Filistinli'nin öldüğü bildirildi. Görgü tanıkları ve hastane kaynakları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye'deki bir camiye yönelik yeni saldırıda en az 16 kişinin öldüğünü açıkladı.

 

Meşal'dan uyarı

Hamas'ın Suriye'de sürgündeki siyasi büro şefi Halid Meşal, İsrail'i Gazze Şeridi'ne kara saldırısı düzenlememesi yolunda uyardı. İsrail'in bölgeye hava saldırılarını sürdürdüğü bir haftadır ilk kez alenen konuşan Meşal, kara operasyonları başlatması halinde İsrail'in "kara yazgısıyla" karşı karşıya kalacağını söyledi.

Önceden kaydedilen konuşması El Cezire televizyonunda yayımlanan Meşal, Gazze'ye tanklarını gönderirse İsrail'in "aptalca bir hata" yapmış olacağını belirtti. Meşal, "Kaçmayacağız, teslim olmayacağız ve koşullarınıza boyun eğmeyeceğiz" diyerek, Hamas direnişinin ve savunmasının sağlam olduğunu kaydetti. Halid Meşal, bunun sadece Hamas'a karşı değil, tüm İslam ümmetine karşı bir savaş olduğunu da söyledi.

 

Hamas'tan tehdit

Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ne kara harekatı düzenlemesi halinde, İsrailli asker kaçırma tehdidinde bulundu.

Hamas'ın radyosunda yayımlanan bildiride, ''İsrailliler Gazze'ye girerse, (25 Haziran 2006'da kaçırılan İsrailli asker) Gilad Şalit'in yeni arkadaşları olur'' denildi.

 

Abbas, New York'a gitmeden önce Sarkozy ile görüşecek

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın New York'a gitmeden önce, pazartesi günü, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşeceği açıklandı. Filistinli başmüzakereci Saib Erakat, AFP'ye yaptığı açıklamada, ''Başkan Abbas, pazartesi günü Ramallah'ta Sarkozy ve AB temsilcileri ile görüşecek ve ardından hemen New York'a gidecek'' dedi.

Abbas'ın, İsrail'in saldırılarına son verilmesini sağlamak amacıyla BM'de temaslarda bulunmak için New York'a gideceği ve onunla birlikte bazı Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının da hafta sonunda New York'a gideceği daha önce açıklanmıştı. Abbas ve bakanların, İsrail'i kınayan ve Gazze Şeridi'ndeki bombardımanlara son verilmesi çağrısında bulunulan Arap karar tasarısının BM Güvenlik Konseyinde kabul edilmesini sağlamaya çalışacakları ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Abbas ve bakanlarla pazartesi günü görüşeceği bildirilmişti.

 

Saldırılar bugünde sürdü

Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını sürdüren İsrail ordusu, bugün 40'tan fazla Hamas hedefini bombaladı. İsrail uçaklarının bugünkü saldırısında silah depoladıkları gerekçesiyle 2 Hamas yetkilisinin evi, Hamas karakolları, eğitim kampları ve füze rampaları vuruldu. Saldırıda, ABD ile herhangi bir bağlantısı bulunmayan Amerikan Uluslararası Okulu'nun da hedef alındığı belirtildi. Saldırıda okulun gece bekçisi öldü. Başka bir hava saldırısında da 2 Filistinli öldü, daha önce yaralanan 4 kişi de bugün hayatını kaybetti.

Gazze Şeridi'nde bir camiye akşam saatlerinde yapılan hava saldırısında da ilk belirlemelere göre 10 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Filistinli militanlar da bugün İsrail'e 10 kadar roket attı, saldırılarda bir kişi hafif yaralandı.

İsrail'in 27 Aralık'ta başlattığı saldırıda şimdiye kadar aralarında sivillerin de bulunduğu 430'un üzerinde insan öldü.

 

Kızılhaç engellendiğini duyurdu

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, aralarında savaş yaralarının tedavisi konusunda bir uzmanın da yer aldığı tıp ekibinin İsrail tarafından Gazze Şeridi'ne girişin engellendiğini duyurdu. Komiteden yapılan yazılı açıklamada, en çok ihtiyaç duyulan bir zamanda İsrailli yetkililerin, Kızılhaç'ın tıbbi yardım ekibinin Gazze Şeridi'ne girişini engellediği bildirildi.
İsrailli yetkililerin, ekibin gelişinden daha önceden haberdar edildiği vurgulanan açıklamada, ekibin bir haftadır İsrail bombardımanı altında bulunan Gazze Şeridi'ne girmesine dünden beri izin çıkmadığı kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler