Alevi dedelerinden Çelik'e ziyaret

Alevi Dedeleri, Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i makamında ziyaret ederek, Aleviliğe ders kitaplarında yer verilmesi ve İstanbul'daki değerlendirme toplantısında dile getirdiği görüşlerinden dolayı teşekkür ettiler.

Yayınlanma: 03.01.2009 - 10:36
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Aleviliğin ders kitaplarında yer almasını sağlamanın yanında başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin değişik yerlerinde alevi kuruluşlarının organize ettiği toplantılara katılıp birlik ve beraberlik mesajı vermesi üzerine alevi dedelerden teşekkür aldı. Bakan Çelik, son olarak hafta sonu Cem Vakfı'nın organizasyonunda alevi derneklerinin katılımıyla gerçekleştirilen "Anadolu ve Balkanlar 4. Alevi İnanç Önderleri" toplantısına katılmasının ardından Alevi Dedeleri, Bakan Çelik'i ziyaret ederek toplantılarda sarf ettiği olumlu sözleri ve Aleviliğin ders kitaplarında ayrıntılı bir şekilde yer almasından dolayı iyi niyet dileklerini ilettiler.
 

"Aleviler ve Müslümanlar tabiri terbiyesizce"

Aralarında Dünya Alevi-Bektaşi Ehlibeyt Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Haydar Salman ile Kırıkkale Dernekler Birliği Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in de bulunduğu 3 federasyon ve 10 dernek başkanı Bakan Çelik'e teşekkür ziyaretinde bulundular. Ziyarette konuşan Bakan Çelik, "Bu memlekette huzur, barış içerisinde yaşamak istiyorsak birbirimize saygı göstermek zorundayız. Orada da söyledim, Ahmet'i, Mehmet'i sevmek zorunda değilsin ama birbirimizi saymak zorundayız. 'Aleviler ve Müslümanlar' gibi bir tabir son derece terbiyesizce bir tabirdir böyle bir tabiri kimse kullanmamalıdır. Alevilik, İslam kültür ve medeniyeti içerisinde ortaya çıkmış, İslam dininin farklı bir yorumudur. Aleviliği İslamın dışında görme ve gösterme çabası asla iyi niyetli bir çaba değildir. Bırakın şimdi Alevileri, Müslüman unsurları bir tarafa bırakın bu memlekette Yahudi de, bu memlekette Ermeni de, bu memlekette Rum da, Hıristiyan da yani inanan da inanmayan da kendi inançlarını, düşüncelerini hür bir şekilde ifade etmeli ve hür bir şekilde inançları doğrultusunda ibadet pratiğini kendi inandığı şekilde yapmalıdır. Aslında laik devlet olmak da bunu gerektirir" dedi.
 

"Laik devlet bunu emreder"

İnançlara saygı duyulması gerektiğini ifade eden Bakan Çelik, şunları dile getirdi:
"Bu memleketin insanlarının da kendi inançları ve mezhepleri paralelinde yaşama ve ibadetlerini yerine getirmeye hakları vardır. Bakın laik devlette bunu emreder, İslam dini de bunu emreder, demokrasi de bunu emreder. Şimdi neyin doğru olup, neyin doğru olmadığını tayin etme hakkı bana ait değil. Bize kalsa, Müslümanlara kalsa, Yahudilerin, Hıristiyanların dini bize göre doğru değil."

Toplantının sonunda Alevi Dedeleri Bakan Çelik'e, üzerinde Arapça harflerle Allah, Muhammed ve besmelenin yer aldığı tabloları hediye ettiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler