İngiltere'de İsrail protestosu

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen gösteriyle protesto edildi. 10 bini aşkın göstericinin katıldığı mitingde, "Filistin'e bağımsızlık" sloganları atıldı. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Gazze'de acilen ateşkes için bir kez daha İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i aradı. Ayrıca Paris ve Salzburg kentlerinde düzenlenen gösterilerde de saldırılar kınandı.

Yayınlanma: 03.01.2009 - 15:32
Abone Ol google-news

İsrail'in Gazze'ye karşı sürdürdüğü saldırılar İngiltere'de protesto edildi. Trafalgar meydanında toplanan 10 bini aşkın gösterici, Filistin'deki duruma seyirci kalmakla suçladıkları batılı ülkeler  aleyhinde sloganlar attı. Protestocular, "Filistin'e bağımsızlık" sloganları da attı.

Filistin bayrakları ve pankartların açıldığı protesto gösterisinde, kadın ve çocukların yoğun katılımı dikkat çekti. Trafalgar meydanında "Savaşa Hayır Koalisyonu" başta olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle düzenlenen mitingde, aralarında İşçi Partili eski Bakan Clare Short, Londra'nın "Kızıl Ken" lakaplı eski Belediye Başkanı Ken Livingstone, İşçi Partili milletvekili Jeremy Corbyn, Liberal Demokrat Partili milletvekili Sarah Tadder'ın bulunduğu politikacılar ile sanatçılar ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri konuşmalar yaptı.

Konuşmacılar, İsrail'in saldırgan tutumunu eleştirirken, bu tutuma hemen son verilmesi ve koşulsuz olarak ateşkes yapılması çağrısında bulundu. Konuşmacılar, İngiltere ve ABD hükümetlerini de hemen duruma müdahale etmeye ve Filistin'in bağımsızlığının sağlanmasına katkıda bulunmaya çağırdı.

Bütün dünyadan çeşitli yayın kuruluşlarının izlediği büyük miting, bazı yayın kuruluşları tarafından canlı olarak izleyicilere aktarıldı. Trafalgar meydanındaki gösteri sırasında polisin de geniş güvenlik önlemleri aldığı dikkat çekti.

 

Brown, Olmert'i aradı

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Gazze'de acilen ateşkes için bir kez daha İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i aradı. Brown'ın sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada, ''Başbakan yeniden (İsrail Başbakanı Ehud) Olmert'i aradı ve acil ateşkes talebinde bulundu'' ifadesi yer aldı. Açıklamada, ayrıca ''Hamas'ın roket saldırılarının son bulması'' gerektiği belirtilerek, ''Gazze'deki her türlü İsrail askeri eyleminin son bulması çağrısı yaptık. Çok fazla ölü var ve ihtiyaçları olanlara insani yardım ulaştırmak için bir alana gereksinim duymaktayız'' denildi.

Açıklamada, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınırın da açılması istenirken, sınırın Filistin tarafından Refah kentindeki eylemcilerin ateş açması üzerine bir Mısırlı sınır muhafızının yaralandığı haberi alındı. Mısırlı güvenlik yetkilisinin açıklamasında, 21 yaşındaki muhafızın Gazze'den ateş açan kimliği belirlenemeyen kişilerce kolundan yaralandığı belirtildi.


Esad, Medvedev'den destek istedi

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'e telefon ederek, Gazze Şeridi'ne yönelik katliamını durdurması için İsrail'e baskı yapmasını istedi.
Suriye'nin resmi ajansı Sana'daki haberde, Esad'ın Medvedev'den, ''İsrail'in Filistin halkına yönelik katliamını durdurması için, Gazze'ye ablukanın son bulması ve Gazze'deki geçiş noktalarının açılması için uluslararası girişimleri yoğunlaştırmasını'' istedi. Haberde, Suriye Devlet Başkanı'nın ''Her gün uluslararası anlaşmaları ihlal eden İsrail'in işgali altındaki Filistin halkının acılarını dindirmek için'' İsrail'e baskı yapılmasını istediği de kaydedildi. Öte yandan, Afganistan'ın birçok kentinde yüzlerce Afganın İsrail saldırını protesto etmek için gösteri düzenlediği bildirildi. AFP'nin bildirdiğine göre, İsrail'in saldırılarının son bulmasını isteyen yüzlerce Afgan vatandaşının ayrıca ülkelerindeki Amerikan birliklerinin gitmesini de istedi.

 

Paris ve Salzburg'da da saldırılar kınandı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, Fransa'nın başkenti Paris ile Avusturya'nın Salzburg kentinde düzenlenen gösterilerde kınandı. Paris'te, polise göre 6 bin, gösteriyi düzenleyenlere göre ise 25 bin kişinin katıldığı mitingde, katliam kınanırken, İsrail'e yaptırım uygulanması istendi. Paris'te sol partiler ve sendikaları çatısı altında birleştiren ''Filistinliler ile İsrailliler arasında adil barış için ulusal kolektif'' adlı girişim tarafından düzenlenen gösterinin yanı sıra Fransa'nın Lyon, Marsilya ve Toulouse kentlerinde de İsrail'in saldırılarının kınandığı protestolar düzenlendiği bildirildi.

Avusturya'nın Salzburg kentinde ise 2300 kişinin İsrail saldırılarına karşı gösteri düzenlediği belirtildi. Polis açıklamasında, yerel Müslüman toplum tarafından düzenlenen gösterinin sakin geçtiği kaydedildi. Avusturya'nın başkenti Viyana'da faaliyet gösteren, aralarında Türklerin de bulunduğu toplam 85 dernek, dün İsrail'in Filistin'e karşı giriştiği insanlık dışı saldırıları protesto etmişti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, Hollanda'nın başkenti Amsterdam ve Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen gösterilerle kınandı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler