Kosova'da etnik gerginlik

Kosova'nın Mitroviça kentinde iki patlama meydana gelmesi nedeniyle etnik gerginlik yaşandı. Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu son olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, bütün yurttaşları provokasyonlardan kaçınmaya çağırdı.

Yayınlanma: 03.01.2009 - 20:18
Abone Ol google-news

Sırp tarafında bulunan ve genelde gençlerin gittiği ''Viva'' Kafeteryası'na gece yarısı, kimliği belirsiz bir kişinin düzenlediği bombalı saldırıda ölen veya yaralanan olmadığı açıklandı.
Bu saldırıya tepki olarak toplanan Sırpların şiddet eylemlerine başvurdukları, Boşnak Mahallesi'nde Arnavutlar'a ait iki iş yerini kundakladıkları ve bazı araçlara zarar verdikleri bildirildi.

İtfaiye ekiplerinin kundaklanan iş yerlerindeki yangını söndürmeye çalıştıkları sırada bir başka patlamanın meydana geldiğini belirten Kosova polisi Sözcüsü Besim Hoti, hastaneye kaldırılan 5 itfaiyecinin yangın söndürme çalışmaları sırasında yaralandıklarını söyledi.
Hoti, Kosova Barış Gücü (KFOR) askerleri ve Avrupa Birliği Misyonu (EULEX) polislerinin müdahelesiye, durumun kontrol altına alındığını açıkladı.
 

'Provokasyonlardan kaçının'

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu son olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, bütün yurttaşları provokasyonlardan kaçınmaya çağırdı. Seydiu, failleri kim olursa olsun bu tür şiddet eylemlerinin Kosova Cumhuriyeti yurttaşlarının geleceğine zarar verdiklerine işaret etti. Cumhurbaşkanı Seydiu, Kosova Cumhuriyeti kurumlarının hukuk düzeni, özgür ve demokratik bir toplum için çaba tüketmeye devam edeceğini, ülkenin ''Avrupa Atlantik'' geleceğini tehlikeye düşürecek bu tür eylemelere izin vermeyeceğini vurguladı.

 

'Kosova'nın AB'de geleceği yoktur'

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Kosova'nın bağımsız bir ülke olarak tek başına değil, ancak Sırbistan bölgesi olarak Avrupa Birliği'nde geleceğinin olabileceğini öne sürdü. Tadiç, Kosova'daki son olayların, Arnavut olmayanların ve özellikle Sırpların insan haklarına saygı gösterilmediğini ortaya koyduğunu iddia etti ve ''Arnavutların egemenliğinde, ulusal mensubiyetine bakılmaksızın insanların özgür yaşayabilecekleri saygın ve uygar bir yer olması hayali suya düştü'' dedi.

Öte yandan Tadiç, Uluslararası Mahkeme'nin, Sırbistan'ın, Kosova'nın bağımsızlığının yasallığını görüşmesi konusundaki istemini önümüzdeki yıllarda görüşmesini ve Sırbistan'ın lehine karar getirmesini beklediklerini savundu. Sırbistan'ın müzakere sürecinin yenilenmesiyle bölgede istikrarsızlık ve çatışma istemediğini belirten Tadiç, kalkınma, kalıcı çözüm ve toprak bütünlüğünü korumak istediğini söyledi. Tadiç, ''Sırbistan böylelikle, Kosova'daki Arnavut ve Sırplar için de kalıcı çözüm istemektedir'' ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler