Taşeron can aldı

Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi'nde taşeron şirket bünyesinde çalışan ve Mart ayı başında işten çıkarılan 40 işçiden biri olan Arzu Sezek'in eşi Mustafa Sezek, eşinin işten çıkarıldığı haberini aldıktan sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Yayınlanma: 07.03.2012 - 15:27
Abone Ol google-news

Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi'nde taşeron şirket bünyesinde çalışan 40 işçi işten çıkarıldı. İşçilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk, Mart ayı başında işten çıkarılan işçilerden biri olan Arzu Sezek'in eşi olan Mustafa Sezek eşinin işten çıkarıldığı haberini aldıktan sonra kalp krizi geçirip vefat ettiğini belirterek "Arzu Sezek sadece işinden değil eşinden de oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk, sendikalarının 2010 yılında Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi'nde taşeron şirket bünyesinde çalışan işçilere yönelik bir örgütlenme çalışması başlattığını, işçilerin çoğunluğunun sendikalarına üye olduğunu ve sendikanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na, Üniversite'deki taşeron ilişkisinin muvazaalı yani hukuka aykırı olduğunun tespit edilmesi için başvuruda bulunduğunu söyledi. Ebetürk, "Bakanlık tarafından görevlendirilen iş müfettişleri yaptıkları incelemenin neticesinde bir rapor hazırladılar ve 'muvaaza'yı tespit ettiler. Üniversite bu rapora itiraz ederek dava açtı. Çanakkale İş Mahkemesi raporu onarsa, muvazaa kesinleşecek ve İş Yasası'nın 2. maddesi gereği taşeron ilişkisi ortadan kalkacak ve yaklaşık 200 işçi asıl işveren olan Üniversite'nin işçisi haline gelecek"dedi.


40 işçi işten çıkarıldı


Süreç devam ederken, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi'nde ilk etapta taşeron şirket bünyesinde çalışan 36 işçinin, Üniversite Rektörlüğü'nün talimatı doğrultusunda 2012 yılı başında, hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldığını söyleyen Ebetürk, "İş müfettişlerinin de tespit ettiği üzere taşeron şirket, kağıt üzerinde işveren, işçilere dair hiçbir bilgisi ya da tasarrufu yok. Üniversite ne derse, taşeron şirket onu yapıyor. Yani 36 işçiyi işten çıkaran aslında Üniversite Rektörlüğü" diye konuştu.
36 işçinin işten çıkarılması üzerine sendikalarının 2 aydır işçilerin işe geri alınması için yoğun çaba gösterdiğini söyleyen Ebetürk, çözüm çağrılarının yanıtsız kaldığını belirtti. Ebetürk şunları kaydetti:
"Mart ayı başında yapılacak yeni taşeron ihalesi ile işten çıkarılan 36 işçinin işe geri alınmasını beklerken, işçiler işe geri alınmadığı gibi 4 işçi daha, yine Üniversite'nin talimatı ile işten çıkarıldı. Ancak bu sefer bu haksız, hukuksuz, keyfi uygulama, işçileri işinden, ekmeğinden etmekle kalmadı. Mart ayı başında işten çıkarılan işçilerden biri olan Arzu Sezek'in eşi olan Mustafa Sezek'in eşinin işten çıkarıldığı haberini aldıktan sonra kalp krizi geçirerek vefat etti. Arzu Sezek sadece işinden değil eşinden de oldu."

Taşeron can aldı

Tersanelerde, madenlerde, inşaatlarda işçileri canından eden, sağlıksız, güvencesiz ve güvensiz bir istihdam biçimi olan taşeron sisteminin, bu sefer bir işçinin eşinin canına mal olduğunu söyleyen Ebetürk, "Bu noktada, şunu belirtmek zorundayım. Taşeronlaştırma, iş güvencesinin olmaması, işten çıkarılma endişesi, işten çıkarılma ve işsizlik ciddi bir işçi sağlığı sorunudur. Ve bu sorunu sadece işçiler değil, işçiler ile birlikte tüm ailesi yaşar" dedi. Ebetürk şunları söyledi:

"Bizzat eşinden edindiğimiz bilgiye göre, Mustafa Sezek, yıllardır ÇOMÜ Ezine Meslek Yüksekokulu'nda çalışan eşinin hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldığı haberini aldığı akşam, bu haksızlık karşısında son derece sinirlenmiş, üzülmüş, uyuyamamış, gece ise rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmış; sabaha karşı kalp krizi geçirerek yaşamını kaybetmiştir. Hayatı boyunca haksızlıklara karşı durmuş, gazetecilik mesleğini titizlikle yürütmüş olan Mustafa Sezek, aslında dolaylı bir iş cinayetine kurban gitmiştir. Türkiye'de milyonlarca işçiyi güvencesizliğe, ağır çalışma koşullarına, düşük ücretlere, işsizliğe, iş kazalarına ve meslek hastalıklarına mahkum eden taşeron sistemi, bu sefer bir işçinin eşinin canına kıymıştır."

Sendikadan destek

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün arifesinde, Ayşe Sezek'in eşini, Mustafa Sezek'in biri 14, biri 17 yaşında olan kızlarının ise babalarını kaybettiğini söyleyen Ebetürk, "Acımız büyüktür. Sendikamız üyesi işten atılan işçiler Ayşe Sezek'e taziye ziyaretinde bulunmuştur. Ayşe Sezek, sendikamızın üyesi değildir. Ancak sendikamız Ayşe Sezek'e her türlü desteği sunacak, Sezek ailesini yalnız bırakmayacaktır" dedi.

Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi'nde işten çıkarılan toplam 40 işçinin 25'inin kadın ve 25 kadının ikisinin de hamile olduğunu söyleyen Ebetürk, "Dolayısıyla sendikamız bu yıl 8 Mart'ı buruk karşılamakta ancak 8 Mart çerçevesinde gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği tüm etkinlik ve eylemleri, Ayşe Sezek'in nezdinde Çanakkale'de işten çıkarılan 25 kadın işçiye ithaf etmektedir" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler