Gazze'nin dünyayla bağlantısı kopmak üzere

Gazze'ye yönelik operasyonlarını daha da genişleterek kara harekatına girişen ve 505 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan İsrail'in Cumhurbaşkanı Şimon Peres ateşkes olasılığını şiddetle reddediyor. İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'nin dünyayla bağlantısı kopmak üzere. Gazze'de telefonlar çalışmıyor, alışveriş merkezleri bombalanıyor, çocuklar ölüyor...

Yayınlanma: 04.01.2009 - 08:36
Abone Ol google-news

İsrail ordusunun "Dökme Kurşun" adını verdiği, günlerdir devam eden ağır hava bombardımanının ardından, İsrail kara birlikleri dün akşam 5 ayrı noktadan Gazze’ye girdi. Kara operasyonunun yanı sıra hava operasyonu da sürüyor.

 

Gazze'nin dünya ile bağlantısı kopmak üzere

İsrail ordusunun Gazze'deki şiddetli bombardımanı, tüm bölgede hayatı felce uğratırken, elektrik ve su şebekelerinin yanı sıra telefon hatları da büyük hasar gördü.

Bir haftayı aşkın süredir bombalanan Gazze Şeridi'nin dünya ile haberleşme bağlantısı kopmak üzere. Gazzelilerin çoğunun cep telefonları çalışmıyor, özellikle kuzey bölgeleri; Beyt Hanun, Cebaliye ve Beyt Lahya'da ev telefonlarının da yüzde 90'ı kesildi.

Telefon şebekelerinde meydana gelen ağır hasarı tamir etmenin de yoğun bombardıman altında mümkün olmadığı belirtiliyor.

Gazze kentinde de ise ev telefonları şimdilik çalışıyor. Ancak burada da sistem yoğunluğu ve arızalar nedeniyle, çoğu cep telefonlarına ulaşmak mümkün olmuyor. Cep telefonlarının çalıştığı bölgelerde günlerdir elektriklerin kesik olması nedeniyle, telefonları şarj etme imkanı da zor bulunuyor.

Merkezi Ramallah'ta bulunan telefon şirketi Paltel de sistemin yakında tümüyle çökme noktasına geleceğini bildirdi.

Paltel, teknisyenlerinin 3'ünün bombardımanlarda öldüğünü, bazılarının yaralandığını bildirirken, tamir çalışmalarını yapamadıklarını belirtti.

 

İsrail'in kara harekatı

Gazze kentinin Tuffah ve Zeytun mahallelerinde sabah saatlerinde İsrail askerleri ile Filistinli militanlar arasında çatışmaların olduğu belirtiliyor. Ayrıca Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahya'nın El Hatra (kuzey batısı) bölgesinde de çatışmaların sürdüğü öğrenildi.

İsrail tanklarının bölgeyi yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde ordunun esas amacının, Gazze ile güney ve kuzey bölgeleri arasında bağlantıları keserek, bölgeyi iki kesime ayırmak olduğu ifade ediliyor. Bu doğrultuda, Gazze Şeridi'ni boydan boya kesen ve güneyi Gazze'ye ve diğer yörelere bağlayan Selahhaddin Caddesi'ni kontrolü altına aldığı öne sürülüyor. Böylece, güneyden silah nakliyatının engellenmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

İsrailli askeri yorumcular ise harekata katılan asker ve tank sayısı ile şimdiye kadar yürütülen operasyonlar doğrultusunda yaptıkları değerlendirmede, bunun çok geniş çaplı bir işgal harekatı değil, sadece birkaç noktada yürütülen bir kara operasyonu olduğu görüşünü ifade ediyorlar.

İsrailli Haaretz Gazetesi, Gazze Şeridi'ndeki asker sayısını "10 bin dolayında" olarak açıkladı. Piyadelerin, zırhlı ve istihkam birliklerinin yer aldığı kara harekatına Gazze Tümen Komutanı Tuğgeneral Eyal Eisenberg komuta ediyor. Aynı komutanın, Güney Lübnan'da Hizbullah'la savaş sırasında da bir tümenin komutanlığını da yapmıştı.

Öte yandan, Hamas'a bağlı yayın yapan El Aksa Televizyonu, İzzeddin El Kassam Tugayları militanlarının 2 İsrail askerini ele geçirdiğini iddia etti. Ancak bu iddia, İsrail ordu sözcülüğü tarafından hemen yalanlandı.

İsrail, geceleyin bir benzin istasyonunu havaya uçurmuş, hükümet binalarını, bazı özel yardım kurumlarını ve  İslami Cihad'ın merkezini bombardımana tutmuştu.

 

Hayatını kaybedenlerin sayısı 505'e yükseldi

İsrail'in Gazze Şeridi'nde kara saldırılarında, Gazze kentinin Tuffah mahallesinde bir anne ile 4 çocuğu hayatını kaybetti.

Filistinli yerel kaynaklara göre, İsrail bombardımanında evleri hedef olan aileden 5 kişi aynı anda ölürken, çocukların birinin bir, diğerinin iki yaşında olduğu belirtiliyor. Çocukların cesetlerinin parçalanmış halde hastaneye getirildiği de kaydedildi.

Böylece dün akşam başlayan kara saldırılarının ilk 24 saatinde ölen Filistinlilerin sayısı 35'i bulurken, 9 gündür devam eden "Dökme Kurşun" operasyonu sırasında ölenlerin sayısı da 505'e ulaştı. Operasyonda yaralananların sayısının ise 2300 civarında olduğu ifade ediliyor.

 

Alışveriş merkezi bombalandı

Gazze'nin eski kent tarafında bulunan

"Firas"

adlı alışveriş merkezinin, İsrail ordusunun hava saldırılarının sürmesi nedeniyle boş olduğu bildirilirken, ölen ve yaralananların, bombardımanda hasar gören çevre binalarda yaşayanlar olabileceği kaydedildi. Firas alışveriş merkezinin, İslami Cihad'ın bir üyesine ait olduğu ifade ediliyor.

Bölgenin kuzeyindeki bombardımanlarda bir Filistinli yerel askeri komutanın evi de vuruldu. Filistinli militanın ailesinden 4 kişinin de öldüğü evi vuran füzenin, pilotsuz uçaklardan atıldığı belirtildi.

 

'Cesetler sokaklarda'

Gazze'de yayın yapan Hamas'ın El Aksa radyosuna, çatışmaların sürdüğü Gazze'nin Zeytun mahallesinden sabah saatlerinde bağlanan bir kadın, ağlayarak, "Pencereden baktım... Cesetler sokaklarda..." dedi. Çok korktuğunu, tir tir titrediğini anlatan kadın, etraflarındaki evlerin bombardımanda isabet aldığını da belirtti.

 

Ambulans hedef alındı

Dün geceki ağır bombardımanlar sırasında Gazze kenti ve kuzeyindeki Cebaliye'de ambulanslarla yaralılara ulaşmaya çalışan 5 doktor ve ambulans şoförleri, ambulansların hedef alınması sonucu öldü.

Şifa hastanesi doktoru, "Ambulanslar rahat hareket edemiyor. Onlar da bombalanıyor. Şu anda, (kuzeydeki) Beyt Lahya'nın güneyinde bir evde, sivillerden 20-25 kadar yaralı var. Ama ambulanslar bombardıman altında oraya gidemiyor" dedi.

Durumu, "Savaş durumu, bir savaşta ne yaşanıyorsa o" diye özetleyen doktor, "her şey her yer bombalanıyor" diye konuştu.

 

Hamas militanlarının roket saldırısı sürüyor

İsrail'in Gazze Şeridi'ne kara saldırısı sürerken, Filistinli militanların İsrail tarafına attığı roketlerden biri de, sınırın hemen yakınındaki Sderot kentinde bir eve isabet etti.
İsabet alan evde, bir kadının hafif yaralandığı bildirildi.

Gazze ile sınır yakınlarındaki Netivot'a ise yine sabah iki Grad füzesi atıldı. Gradlar, kasabayı çevreleyen açık araziye düşerken, herhangi bir kayıp ya da hasara neden olmadı.

Filistinli militanların Gazze Şeridi'nden fırlattığı Grad füzelerinden biri ise, İsrail'in Aşdod limanına düştü. Bir Türk gemisinin de yük boşaltmak üzere yeni yanaştığı limanda, geminin bulunduğu rıhtımdaki gümrüksüz satış mağazalarının depolarına düşen füze, depolarda yangın çıkmasına neden oldu. Saat 12.25 sularında düşen füzenin hemen yakınında bulunan Türk gemisinin adının "Tayyar Şenkaya" olduğu öğrenildi. Türk gemicilerden birkaçının da o sırada gümrüksüz satış mağazalarında bulunduğu, patlama sırasında bazılarının üzerine depo duvarlarından parçalar düştüğü belirtilmekle birlikte, ciddi bir yaralanmanın meydana gelmediği de bildiriliyor.

Limanda ayrıca 5 Türk gemisinin daha yüklerini boşaltmak üzere beklediği belirtiliyor. Duman denizcilik firmasına ait M/V ÇİNE, Mert E, Osman Doğruyol, Şükran S ve Sultanköy adlı gemilerin de yükleme-boşaltma çalışmaları için limanda bulunduğu ifade edilirken, Aşdod limanında 20'dan fazla geminin olduğu kaydedildi.

Depolarda çıkan yangının çok büyük olmadığı belirtilmesine rağmen, depolarına füze isabet eden Aşdod limanı giriş ve çıkışları kapatıldı.

 

30 İsrail askeri yaralandı

İsrail ordusu, kara harekatı başlattığı Gazze Şeridi'nde gece boyunca meydana gelen çatışmalarda 2'si ağır toplam 30 askerinin yaralandığını açıkladı.

Ordu, piyadeler, tanklar, istihkamcılar, top desteği ve istihbarat birimlerinin ortaklaşa katıldığı kara harekatının İsrail Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklarla, donanmanın desteğinde devam ettiğini bildirirken, çatışmalarda ''onlarca Hamas militanının'' vurulduğu belirtildi.

Ayrıca, uçakların, gece boyunca 45 Hamas hedefini bombaladığı, bunlar arasında tünellerin, silah depolarının ve havan mermisi mevzilerinin bulunduğu kaydedildi.

İsrail hücumbotlarının da Gazze kentindeki Hamas'ın istihbarat merkezine, roket rampalarının bulunduğu yerlere ve Hamas'ın deniz karakollarına saldırı düzenlediği bildirildi.

 

Askeri yasak bölge alanı genişletildi

Öte yandan, düzenlenen kara operasyonu çerçevesinde, İsrail tarafında Gazze Şeridi ile sınırlar boyunca daha önce ilan edilen ''kapalı askeri bölge''nin sınırları genişletildi.

Güney Kuvvetleri Komutanlığı'nın talimatı doğrultusunda, bu bölgede yollar, sivil trafiğe ikinci bir emre kadar kapatılacak; yalnızca bu bölgelerde yaşayanların giriş-çıkışına izin verilecek.

 

Peres: Hamas'ın ciddi bir derse ihtiyacı var

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Amerikan ABC televizyonundaki haber programı "This Week"te yaptığı açıklamada, "Gazze Şeridi'ni işgal etme ya da Hamas'ı ezme niyetleri olmadığını, amaçlarının terörü ezmek olduğunu" söyleyerek, "Hamas'ın gerçek ve ciddi bir derse ihtiyacı var. Şimdi bu dersi alıyorlar" dedi.

Şimon Peres, Hamas'ın saldırıları devam ettiği sürece ateşkes ilan etmelerinin söz konusu olmadığını da belirtti.

 

Olmert: Kara harekatı kaçınılmazdı

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail ordu birliklerinin Gazze'ye yönelik kara harekatının "kaçınılmaz" olduğunu söyledi. Olmert, alışılmışın aksine, Kudüs yerine Tel Aviv'de Savunma Bakanlığı'nda yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının açılışındaki konuşmasında, "Aylardır, geniş kapsamlı bir harekattan kaçınabileceğimiz umuduyla ateşkese bir şans tanımaya çalışıyorduk ama umutlarımız boşa çıktı" dedi.

Asker analarına yönelik olarak, aklının sürekli askerlerde olduğunu söyleyen Olmert,
"Ama bugün hepinizin gözlerine rahatlıkla bakabilir ve bu harekata başlamadan önce yapılabilecek her şeyi yaptığımızı söyleyebilirim. Bu iş kaçınılmazdı."

İsrail'in Gazze'de insani bir krize izin vermeyeceğini de ifade eden Olmert, "İsrail, Gazze'deki Filistinlilerle savaşmıyor. Onlar bizim düşmanımız değil. Onlar, şiddetli ve zalim bir baskının kurbanlarıdır. Biz her dürüst ve uygar ülke gibi onlara gıda ve tıbbi malzeme yardımı yapacağız" dedi.


İsrail'in Gazze'yi geri alma niyeti yok

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ''İsrail'in Gazze'yi geri alma gibi bir niyetinin bulunmadığını'' söyledi.

Olmert, yarın İsrail'e de gelmesi beklenen Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile bu akşam yaptığı telefon görüşmesinde, Sarkozy'ye ''İsrail'in Gazze Şeridi'ne insani yardımları iletilmesini aksatmayacağı'' sözünü de verdi.

 

'Operasyon savunma amaçlı'

CNN televizyonunda bir açıklaması yer alan İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği harekatın, kendi halkını korumaya yönelik, savunma amaçlı olduğunu öne sürdü.

Regev, İsrail'in güneyinde yaşayanların sürekli roket saldırısı tehdidi altında olmasının kabul edilemeyeceğini, Hamas'ın bunu durdurması gerektiğini söyledi.

Operasyonun ne zaman sona erdirileceği yönündeki soruya karşılık Regev, ''Amaçlarımıza ne zaman ulaşırsak operasyon o zaman sona erecek. Hamas saldırılarını durdurursa bu daha çabuk olur'' dedi.

 

İnsani yardım geçişi durduruldu

Olmert'in "yardım yapacağız" açıklamalarına rağmen, Gazze Şeridi'ne son bir haftadır Kerem Şalom geçişinden sağlanan insani yardımların nakli durduruldu. Bu kararın, İsrail'in kara saldırısı başlatması nedeniyle Filistinli militanların geçiş noktalarına saldırı düzenleyebileceği ihtimaline karşı alındığı belirtildi.

Gelecek günlerde yapılacak değerlendirmeler doğrultusunda insani yardım naklinin başlatılıp başlatılmamasına karar verilecek.

 

BM toplantısından sonuç yok

BM Güvenlik Konseyi'nin, İsrail'in Gazze Şeridi'nde kara operasyonu başlatmasının ardından yaptığı acil toplantıdan sonuç çıkmadı.

Libya'nın Arap ülkeleri adına BM Güvenlik Konseyi'ne başvurarak, acil toplantı istemesi üzerine gece yapılan ve yaklaşık 3.5 saat süren toplantıda, bir basın açıklaması metni üzerinde bile anlaşma sağlanamadı.

Libya, toplantıda, Konsey'den taraflara acil ateşkes çağrısında bulunmasını isteyen bir başkanlık açıklaması metni dağıtmıştı. Ancak bu metne ve metnin ''başkanlık açıklaması'' şeklinde kabul edilmesine ABD'nin karşı çıkması üzerine toplantıdan herhangi bir sonuç alınamadı.

Konseyin dönem başkanı Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jean-Maurice, gazetecilere toplantının ardından yaptığı açıklamada, herhangi bir metin üzerinde anlaşma sağlanamadığını ancak ''Gazze'deki durumun giderek kötüleştiği, acil ve kalıcı bir ateşkesin temini ve Gazze'ye insani yardımın sağlanması'' konusunda Konsey üyelerinin pek çoğunun aynı düşündüğünü söyledi.

Türkiye de, BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak gece yapılan toplantıya katıldı. BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, "Biz Türkiye olarak, Libyalıların getirdiği bu metni gayet uygun bulduk ve bu metnin geçmesi için devreye girdik. Fakat içeriğinden ziyade bu metnin nasıl açıklanacağı sorunu ortaya çıktı. Dolayısıyla metin, ortak Güvenlik Konseyi açıklaması (ister basın açıklaması olsun, isterse başkanlık açıklaması olsun) olarak kabul edilemedi maalesef" dedi. İlkin, bu durumu "Bence tabii bir kayıptır" diye değerlendirdi.

 

İsrail ordusu Gazze kentinin inşa edilen küçük bir benzerinde tatbika yapmış...

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne kara harekatına başlamadan önce, askeri üslerinden birinde inşa edilen Gazze kentinin küçük bir benzerinde çalıştığı ortaya çıktı.

İsrail ordusu sözcüsü Avi Benayahu, İsrail devlet televizyonu kanalına yaptığı açıklamada, ''1,5 yıldır askerlerimiz Negev Çölündeki Tsehilim üssünde inşa edilen küçük bir Gazze kenti modelinde eğitim gördü. Askerlerimiz hedeflerinin bulunduğu bütün sokakları biliyor'' dedi.

Günler süren hava bombardımanından sonra dün akşam saatlerinde başlatılan kara harekatının bir sonraki aşamanın sorulması üzerine sözcü, ''Bizim hedefimiz bize daimi olarak saldırma hevesini kırmak için Hamas'ı vurmaktır'' yanıtını verdi.

Sözcü, ''Hamas'a şimdiye kadar çok ağır darbeler vurduk, ancak hala vurmak lazım ve operasyon zaman alabilir'' dedi ve başka ayrıntı vermedi.

 

Askerlerin cep telefonlarına el koymuş...

İsrail ordusunun dün, günler süren hava bombardımanından sonra akşam saatlerinde Gazze Şeridi'ne karadan girmeden önce, askerlerin cep telefonlarına el koyduğu ortaya çıktı.

Adının açıklanmasını istemeyen İsrailli güvenlik servisi yetkilisi, ordunun harekattan 6 saat önce binlerce askerin cep telefonlarına el koyduğunu belirtti. Aynı yetkili, bu önlemin kara harekatının başlamasını gizli tutmaya yönelik olduğunu da söyledi ve ''Askeri sansür, kara harekatının başlamasını takip eden 2 saat boyunca basının haber yapmasını da engelledi'' dedi.

İsrail ordusunun ayrıca Hamas'ın eylemcilerinin savunma düzeneklerini yanıltmak amacıyla onlarca birliği İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki sınırın farklı noktalarına gönderdiği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler