Dünyadan 'ateşkes' çağrıları yükseliyor

İsrail'in Gazze saldırıları dünyanın dört bir yanında protesto edilirken, siyasi liderlerden de 'ateşkes çağrıları' yükseliyor. İngiltere, "Ateşkes için İsraillilerin roket saldırılarının olmayacağı konusunda garanti alması gerekiyor" derken, Mısır, BM ile Ortadoğu Dörtlüsü'ne, çağrıda bulundu. Yarın bölgeye gitmesi beklenen Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ise, Filisitinlilerin çektiği acıda Hamas'ın da sorumluluğu olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 04.01.2009 - 12:25
Abone Ol google-news

İsrail’in Gazze saldırıları günlerdir olduğu gibi bugün de dünyanın birçok yerinde protesto edildi. Meydanları dolduran binlerce kişi katliamları kınarken, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı. Öte yandan siyasi liderler ve Papa da 'ateşkes çağrıları'nda bulunuyor.

 

Papa: Savaş ve nefret çözüm değil

Papa 16. Benediktus, İsrail ve Filistinlileri Gazze Şeridi'ndeki çatışmalara derhal son vermeye çağırdı. Papa, St. Peter meydanındaki konuşmasında, yakın tarihin savaş ve nefretin bölgedeki sorunlara çözüm olmadığını gösterdiğini söyledi. Papa'nın bahar aylarında kutsal toprakları ziyaret etmesi planlanıyor.

 

Sarkozy dünya liderleriyle görüşüyor

Ortadoğu ziyaretlerine yarın başlayacak olan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya, İspanya, Türkiye ve İsrail başbakanlarıyla telefon görüşmeleri yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı makamından yapılan açıklamada, Sarkozy'nin peş peşe Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, bu görüşmelerin Sarkozy'nin yarın ve öbür gün bölgede yapacağı ziyaretlerin öncesinde son bir durum değerlendirmesi amacını taşıdığı kaydedildi.

İsrail'e yarın öğleden sonra 24 saatlik bir ziyaret için gelmesi beklenen Sarkozy, İsrail'e inişini takiben hemen Ramallah'a geçerek, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la bir araya gelecek, Abbas'la görüşmesi sonrası ise Kudüs'te akşam saatlerinde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile buluşacak.

Sarkozy'nin temasları, İsrail ve Hamas arasında yeniden bir ateşkes sağlanması imkanları üzerinde yoğunlaşacak.


'Filistinlilerin acısında Hamas'ın sorumluluğu ağır'

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Gazze'deki Filistinlilerin acısında Hamas'ın ağır sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

Ortadoğu ziyareti öncesinde 3 Lübnan gazetesine mülakat veren Sarkozy, ''İsrail'in kara harekatı başlatması acil ateşkesi daha da gerekli kılıyor'' dedi.

En Nahar, Es Sefir ve L'Orient le Jour'un yarınki sayıları için mülakat veren Sarkozy, İsrail'in bu saldırısını Avrupalı ortaklarıyla kınadığını, çünkü bunun barış şanslarını biraz daha uzaklaştırdığını söyledi ve ayrıca bunun Gazze'deki halka yardım gönderilmesini de zorlaştırdığına işaret etti.

İsrailli yetkililere insani yardım geçişlerine mutlaka izin verilmesinin esas olduğunu bir kez daha söyleyeceğini belirten Sarkozy, ''Ayrıca, kabul edilemez bir provokasyon olan roketlerin atılmaya devam etmesini kınadığımızı da bir kez daha ileteceğim. Ateşkesin bitmesine karar veren ve İsrail'e roket atmaya başlayan Hamas, Gazze'deki Filistinlilerin acısında ağır sorumluluğa sahip'' ifadesini kullandı.

Şimdi acil olanın şiddete son vermek olduğunu, en kısa zamanda ateşkes sağlamak için bir yol bulmak ve barış sürecine geri dönülmesi gerektiğini belirten Sarkozy, ziyaretlerinin amacının da bu olduğunu, bu zihniyetle Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşeceğini, çünkü bu liderlerin şiddetin tırmanışına son vermekte belirleyici bir rol oynayabileceklerini ifade etti.

 

AB'den Gazze'ye insani yardım

Avrupa Birliği, insani krizin olduğu Gazze'ye 3 milyon Avro'luk acil yardım yapacağını açıkladı. AB'den yapılan açıklamada, "Yardım, İsrail'in hava saldırıları ve devam eden giriş yasaklarından etkilenen insanların temel ihtiyaçlarını mümkün olan en hızlı biçimde karşılamak için gönderilecek" denildi.

AB Kalkınma İşleri komiseri Louis Michel de İsrail'e yardım geçişlerine izin vermesi çağrısında bulunarak, her geçen gün Filistin halkının durumunun daha umutsuz hale geldiğini belirtti.

AB'nin yeni dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg de İsrail'e, insani yardımların Gazze'ye geçişine izin vermesi çağrısında bulundu. Schwarzenberg, yaptığı açıklamada, "Bir devletin kendini koruma konusundaki tartışmasız hakkı bile sivilleri etkileyen eylemlere izin vermez" dedi.

Çek bakan, İsrail ile Filistinliler arasında arabuluculuk için bugün Ortadoğu'ya gidecek. Heyette, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile Fransa ve İsveç'in dışişleri bakanları da bulunacak.

 

AB Troykası'ndan ateşkes çağrısı

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg başkanlığındaki AB Troykası, Orta Doğu'ya hareketinden önce, taraflara ateşkes çağrısında bulundu.

AB Komisyonunun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner, Prag havaalanında düzenlediği basın toplantısında, ateşkes için mücadele edeceklerini ve azami çabayı göstereceklerini belirterek, "Şiddetin her iki tarafta da durması mutlaka gereklidir" dedi.

Waldner, bu bağlamda Gazze bölgesinde insani yardımın gerekli olduğunu belirterek, "Tüm sınırlar kapalı, insanlar sudan yoksun, insanlar karanlıkta yaşıyor, yiyecek hiçbir şeyleri yok, hastanelerdeki aygıtlar çalışmıyor" diye konuştu.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Schwarzenberg de "her savaşın bir trajedi" olduğunu söyleyerek, Gazze'deki durumun "ciddi" olduğunu ve halka insani yardımın gerekli olduğunu belirtti.

 

Rusya, sivil can kayıplarından endişeli

Rusya, İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılardaki sivil can kayıplarından ciddi kaygı duyduğunu bildirdi.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Açıklamada, Rus tarafı olarak çok sayıdaki sivil can kaybından ve ciddi insani durumdan duyulan endişeyi dile getirdikleri ifade edildi.

Medvedev'in, görüşmede, mümkün olan en kısa zamanda ateşkes sağlanmasının önemini vurguladığı da kaydedildi.

 

Brown: Roket saldırılarının olmayacağı garanti edilmeli

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İsrail'le Hamas arasında derhal ateşkes ilan edilmesini istedi. Brown, BBC'ye verdiği demeçte, "Yapmamız gereken, acil ateşkes için eskisinden daha çok çaba göstermek. İsraillilerin roket saldırılarının olmayacağı konusunda birtakım garantiler alması gerekiyor" dedi.

 

Mısır'dan Ortadoğu Dörtlüsü'ne çağrı

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada da İsrail'in Gazze'de kara harekatına başlaması ve bu toprakları istila etmesi kınandı. Açıklamada, İsrail'den saldırganlığını derhal ve önkoşulsuz durdurması istenirken, BM Güvenlik Konseyi ile Ortadoğu Dörtlüsü'ne, İsrail'in saldırganlığını durdurmak için vakit geçirmeden sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısında bulunuldu.

 

Çin: Kaygı duyuyoruz

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Qin Gang da Gazze'deki durumdan kaygı duyduklarını belirterek, taraflara, sivil kayıpları önlemek için askeri eylem ve çatışmaları derhal durdurmaları çağrısı yaptı.

 

'Barış süreci beklentilerine zarar veriyor'

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, "İsrail'in Gazze'ye yaptığı kara harekatının çok olumsuz bir gelişme olduğunu" söyledi.

Yunan basın yayın organlarına göre, Bakoyanni, Gazze'deki gelişmelere yönelik açıklamasında, "Gazze'ye yapılan kara harekatı çok olumsuz bir gelişme. Trajik insani krizin yanı sıra bölgedeki tehlikeli istikrarsızlığı kötüleştiriyor. Aşırı ve kabul görmez tezleri ise güçlendiriyor. Çözüm için tek yol olan, barış süreci beklentilerine zarar veriyor" ifadesini kullandı.

"Uluslararası toplumun, olup bitenlerin hareketsiz gözlemcisi ve eleştirmeni olarak kalamayacağını"

da söyleyen Bakoyanni ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin rolünün önemine dikkati çekerek, daha fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğini kaydetti.

 

Atina

Yunanistan'ın başkenti Atina'da İsrail'in Gazze harekatını protesto gösterisi yapıldı. Yunan basın-yayın organları, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) tarafından düzenlenen gösteride, kent merkezindeki Savaş Müzesi önünde toplanan grubun, ABD ile İsrail'in Atina Büyükelçilikleri önünde son bulan bir yürüyüş düzenlediğini ve Gazze'ye saldırıyı kınayan sloganlar attığını duyurdular.
 

Beyrut'ta protestolar devam ediyor

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yüzlerce kişi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne kara harekatı düzenlemesini protesto etti.

Hamas ve Lübnan İslam Örgütü yandaşı binlerce kişi de Beyrut'un merkezindeki BM binasının önünde oturma eylemi yaptı.

Öte yandan Irak'taki kutsal Kerbela kentinde 200 kadar Iraklı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarını protesto etti.

Göstericiler ayrıca, "Gazze'deki savunmasız halka Siyonist rejimin yaptığı kötülükleri kınıyoruz" yazılı pankart açtı.

 

İsrail'in saldırıları Brüksel'de protesto edildi

İsrail'in Gazze saldırıları Brüksel'de protesto edildi. Tarihi borsa binası önünde toplanan bine yakın kişi, İsrail ve ABD bayraklarını yaktı. Gazze halkı için dualar edilen gösteride bazı gençlerin Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve El Kaide örgütünün lideri Usame Bin Ladin'in fotoğraflarını taşıması dikkati çekti.

 

Mısır ve Ürdün'den kınama

Bu arada Mısır ve Ürdün liderleri İsrail'in kara harekatını kınadı. İsrail'le barış anlaşması bulunan iki Arap ülkesinin liderleri, İsrail'e saldırılarını durdurma çağrısında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler