Gazze saldırısına tepkiler dinmiyor

Yurt genelinde çeşitli sivil toplum örgütlerince düzenlenen gösterilerde İsrail protesto edildi. Saadet Partisi'nce Filistin ile dayanışma ve İsrail'i protesto amacıyla Çağlayan Meydanı'nda düzenlenen mitingde kadın ve erkeklerin ayrı bölümlerde toplanması dikkat çekti.

Yayınlanma: 04.01.2009 - 13:08
Abone Ol google-news

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar, yurt genelinde çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösterilerde protesto edildi.

İstanbul

Saadet Partisince Filistin ile dayanışma ve İsrail'i protesto amacıyla Çağlayan Meydanı'nda miting düzenlendi.Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı alana saat 11.30'dan itibaren girmeye başlayan kadın ve erkekler ayrı bölümlerde toplandı. Filistin ile dayanışma ve İsrail'i protesto içerikli pankartlar taşıyan katılımcılar, yine aynı yönde sloganlar attı. Mitingi görüntüleyen ''jimmy jib'' adlı hareketli kameranın düşmesi sonucu 2 kişi yaralandı. İsrail bayrağı olan bir kuklanın yakıldığı mitingi, ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarından çok sayıda gazeteci izliyor.

 

Eskişehir

Eskişehir'de, İsrail'in Gazze'de başlattığı saldırıları protesto etmek için iki gün önce İstanbul'a yürüyüş başlatan inşaat işçisi Rıza Demiralay, Adapazarı'na ulaştı.

Yaya olarak Bilecik'in Bozüyük ilçesine kadar gelen Demiralay, yol çalışmaları nedeniyle Bilecik-Adapazarı arasını otomobille katetti. Yürüyüşüne Adapazarı'ndan devam eden Demiralay, gazetecilere yaptığı açıklamada, yürüyüşünün emperyalizme karşı bir onur yürüyüşü olduğunu ifade etti.

Amacının İsrail'i protesto etmek olduğunu aktaran Demiralay, şunları kaydetti: 'Yürüyüşümüzü Eskişehir'den başlattık, İstanbul Taksim'de bitecek. İnsanlık onurunu kurtarma, bu gözyaşlarının son bulması adına bu yürüyüşü başlattım. Bunu sadece Filistin'de değil Irak'ta da gördük, Somali ve Afganistan'da da gördük. Daha başka yerlerde de çıkacak. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, değil savaşı durdurma, kınamaktan aciz. Müslüman alemi birlik beraberlik içinde olmalı''
 

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da öğle namazı sonrası tarihi Balıklıgöl'de toplanan bir grup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

Bazı sivil toplum örgütlerinin desteğiyle öğle namazının ardından Balıklıgöl'deki Hz. İbrahim'in doğduğu rivayet edilen Dergah bölgesinde toplanan yurttaşlar, üzerinde ''Çocuk katili İsrail'', ''Hepimiz Filistinliyiz'' yazılı dövizlerle tekbir getirerek İsrail ve ABD aleyhine bir süre slogan attı.
Bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin konuşma yapmasının ardından gruptakiler, Filistinliler için birlikte dua etti. Bu arada gruptakilerden bazılarının Filistinlilerin kullandığı ''Kassam roketlerinin'' maketlerini taşıdığı görüldü. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eyleme katılanlar, daha sonra dağıldı.

Iğdır

Iğdır Baro Başkanı Mustafa Buluş, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları kınadıklarını bildirdi.
Buluş, yaptığı yazılı yazılı açıklamada, İsrail'in saldırısını haklı kılacak hiçbir nedenin bulunmadığını ifade etti. Filistin'deki saldırılarda 500'e yakın sivilin hayatını kaybettiğine dikkati çeken Buluş, şunları kaydetti: ''İsrail ordusunca hem havadan hem karadan füzelerle yapılan saldırıda vurulan hedeflerin önemli bir kısmı sivil halkın yerleşim alanlarıdır. Nitekim ölenlerin önemli bir kısmının sivil halk olması da bu gerçeği apaçık ortaya koymaktadır. Teknolojik silahların kullanılarak sivil halkın hedef seçilmesi tam bir vahşettir. ABD başta olmak üzere BM, AB ülkeleri ve Arap dünyasının önemli bir kısmı bu vahşete sessiz kalmakta ve hatta sebep olarak Filistin'deki bazı grupları göstermektedir. Bu vahşet en temel insan haklarından yaşam hakkının ihlali olup, bu ihlal karşısında dünyanın sessiz kalması, bu ihlale ve zulme ortak olması demektir''

Rize

Rize'de bir grup esnaf, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları protesto etti. Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önüne gelen ve ''Çocuklar ölmesin, çocuklar bizim'', ''Camiye uzanan eller kırılsın'' yazılı dövizler taşıyan yaklaşık grup, tekbir getirip ''Kahrolsun İsrail'', ''Gazze İsrail'e mezar olacak'' sloganları attı.

Burada grup adına konuşma yapan Rizeli iş adamı Cengiz Şafak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına, dünyanın sessiz kalışını protesto ettiklerini söyledi. Şafak, İsrail'e karşı Müslümanları birlik olmaya çağırarak, Avrupa ülkelerini saldırı karşısında basiretsiz kalmakla suçladı. Açıklamanın ardından slogan atan grup, İsrail bayrağını yaktı. Gruptakiler daha sonra dağıldı.


Trabzon

Trabzon'da İskenderpaşa Camisi'nde, Gazze'de hayatı kaybedenler için kılınan gıyabi cenaze namazının ardından, bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla, Trabzon Belediyesi önünde miting düzenlendi.

Trabzon Valisi Nuri Okutan ve Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu'nun yanı sıra çok sayıda yurttaşın katıldığı mitingde, Tertip Komitesi Başkanı Cemal Binler, tüm dünyanın gözleri önünde Gazze'de bir katliam yaşandığını söyledi.

Dünyanın bu katliama sessiz kaldığını ifade eden Binler, ''Terörist İsrail, hain yüzünü Filistin topraklarında gerçekleştirdiği saldırıyla bir kez daha göstermiştir. İsrail, kadın, çocuk ve yaşlı demeden sivil halka yönelik canice saldırılar düzenliyor. ABD ve AB'de İsrail'in yanındadır. Filistin bize Abdülhamid'in emanetidir. Bu Arapların meselesi değil. Ümmetin meseledir, Türkiye'nin meselesidir'' diye konuştu.
Mitingde konuşma yapan Filistinli Abdullah El Şeyh de İsrail'in çocuk, yaşlı demeden bir katliam yaptığını belirterek, ''İsrail Gazze'ye bombalar yağdırıyor. Filistin halkı katlediliyor. Ancak tüm dünya bunu niye görmüyor. Her şeye rağmen Filistin dimdik ayaktadır ve daha da güçlüdür'' dedi.

Denizli


Denizli'de İsrail'in saldırıları sonucunda hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı.
Denizli Gönüllü Teşekküller Platformu'nun öncülüğünde Delikliçınar Camisi'nin avlusunda ikindi vakti kılınan cenaze namazına AK Parti İl Başkanı Bilal Uçar da katıldı.
Denizli İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Hasan As'ın kıldırdığı gıyabi cenaze namazından sonra dua edildi.
Camisi avlusunda toplanan yurttaşlar, sloganlar atarak İsrail'e tepki gösterdi. Grup İsrail ve ABD'yi uzun süre protesto etti.

Van

Van'da, kılınan ikindi namazının ardından camiden çıkan bir grup, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları kınadı. Van Hak ve Özgürlükler Platformu öncülüğünde yapılan protesto gösterisi Hz. Ömer Camisi bahçesinde yapıldı.

Grup, Gazze'de hayatını kaybedenler için caminin bahçesinde gıyabi cenaze namazı kıldı ve dualar okudu. İsrail bayraklarını yakan kalabalık, İsrail aleyhinde sloganlar attı.
Sık sık ''Hamas'a selam direnişe devam'', ''Kahrolsun İsrail'' sloganları atan kalabalık, daha sonra İskele Caddesi'nden Beşyol Kavşağı'na doğru yürüyüşe geçti. Polisin yürüyüşe izin vermemesinin ardından, grup olaysız bir şekilde dağıldı.

Erzincan


Erzincan Cumhuriyet Meydanı'nda, Erzincan Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği ile bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının organize ettiği mitinge, kar yağışına rağmen çok sayıda yurttaş katıldı.

Erzincan Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Murat Aykal, mitingde, İsrail'n düzenlediği saldırıda ölü sayısının 500'ü geçtiğini, 2 bin kişinin de yaralandığını belirterek, Filistin'de yaşananların bir insanlık suçu olduğunu söyledi.

Mitinge katılanlar, İsrail aleyhine çeşitli sloganlar attı, ABD Başkanı George Bush ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in kuklaları ile İsrail bayrağını yaktı.

 

Cizre

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Mustazaf-Der tarafından Nuh Nebi Cami avlusundaki basın açıklamasına çok sayıda yurttaş katıldı. Yurttaşlar ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldıktan, daha sonra ABD ve İsrail aleyhine slogan attı.

Mustazaf-Der Cizre Şube Başkanı Ferhat Dündar, İsrail'in Gazze'de giriştiği eylemde kadın, yaşlı ve çocuk demeden yüzlerce masum insanın katledilmekte olduğunu söyledi.
İslam ülkelerinde nefret uyandıran bu hareketin, siyonizmin cani karakterini bir kez daha tescil ederek gerçek yüzünü bütün dünyaya gösterdiğini ifade eden Dündar, olaylara Müslümanların seyirci kalmasının ise gaflet olduğunu ifade etti.

İsrail'in ABD'nin yeşil ışık yakmasıyla eylemlerine başladığını vurgulayan Dündar, şöyle konuştu:
''Zalimin zulmünü bitirmesi için ondan merhamet dilenmez. Şurasını iyi bilmemiz gerekir ki Müslüman'ın Müslüman'dan başka dostu ve Allah'tan başka hamisi yoktur. Bugün Müslümanların yek vücut olarak bir araya gelme günüdür. Tüm dünyaya sesleniyoruz. Biliniz ki Kudüs'ü haçlılardan alan Selahaddini Eyyubi'nin torunları olarak Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesinin safındayız.''

 

Diyarbakır

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar, ''Diyarbakır Gazze Girişimi''nce düzenlenen mitingle protesto edildi.

Aralarında çeşitli sivil toplum kuruluşları bulunan ve kendilerini ''Diyarbakır Gazze Girişimi'' olarak tanımlayan grup, İsrail'in Gazze'de başlattığı saldırıları protesto etmek için İstasyon Meydanı'nda bir miting düzenledi.

Gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak, İsrail'in bu saldırıları yapabilmek için başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerden destek aldığını söyledi.
''Diyarbakır'ın müdafaasının Gazze'den geçtiğini'' savunan Dilipak, şöyle dedi:
''Gazze düşerse Mescid-i Aksa önünde bir engel kalmaz. Kudüs düştüğü gün ilk hedef Şanlıurfa ve Diyarbakır'dır. Gazze'de bunu durduramazsak yarın aynı şey senin çocuğunun başına gelir. Onun için Filistin davasına sahip çıkın demiyorum. Kendi davanıza sahip çıkın diyorum. Sadece lanet etmeyin, tövbe edin. Bizim safımız şu olacak, haksızlık ve zulüm nereden gelirse gelsin, karşısında duracağız. Zalim babam da olsa onun karşısında, mazlum düşmanım olsa onun yanında olmalıyız. İsrail mallarını boykot edelim.''

Filistinli doktor Hasan Bereket de tüm Müslümanları Gazze'de yaşayan insanlara destek vermeye çağırdığını belirterek ''Gazze'de şehit olanların şu anda gökten bizi izlediğine eminim'' dedi.
Yaklaşık 4 saat süren miting, okunan duanın ardından sona erdi. Mitinge katılanlar, sık sık İsrail, ABD ve destek veren ülkeler aleyhinde sloganlar atarak saldırıları protesto etti. Öte yandan, miting alanında açılan stantlarda Filistin'e yardım için gıda maddeleri satıldı. Alana giren vatandaşlar güvenlik güçlerince tek tek aranırken, pankart ve dövizler kontrol edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon