Soğuk hava olumsuz etkiliyor

Soğuk hava ve kar yağışı tüm yurdu olumsuz yönde etkiliyor. Yurtta birçok köye ulaşım sağlanamazken soğuk hava nedeniyle yakıt depoları donan TIR'lar ve yolcu otobüsle yolda kalıyor.

Yayınlanma: 04.01.2009 - 15:56
Abone Ol google-news

Yurt genelindeki soğuk hava ve kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiliyor. Yurdun birçok bölgesinde hava şartları nedeniyle köy yolları ulaşıma kapandı. Samsun'da 135, Sinop'ta 47, Amasya'da 107, Ordu'da 192, Bitkis'te ise 70 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

 

Bitlis

Bitlis İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdür Vekili Nazmi Kızılban, etkili olan kar yağışı nedeniyle il merkezi ve ilçelere bağlı 70 köy yolunun ulaşıma kapandığını söyledi.

Kapalı yollarda karla mücadele çalışmalarının 10 ekiple aralıksız sürdürüldüğünü bildiren Kızılban, çalışmalarda 4 rotatif, 12 greyder, 11 dozer, 7 servis aracı, 8 loderin kullanıldığını belirtti. Kızılban, acil durumlar için de ekiplerin hazır bekletildiğini kaydetti.

Meteoroloji İl Müdürü Mehmet Elkatmış ise kar kalınlığının kent merkezinde 90 santimetreye ulaştığını, yüksek kesimlerde ise 110 santimetreyi geçtiğini bildirdi.

 

Edirne

Edirne'de önceki gün başlayan kar yağışı, etkisini artırdı. Kar kalınlığı yüksek kesimlerde 25 santimetreye ulaşırken, kent merkezinde 12 santimetreyi geçti.

Edirne Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kentte hava sıcaklığının eksi 1 derece olduğunu bildirdi.
Yarın kar yağışının yerini bulutlu havaya bırakacağını belirten yetkililer, hafta sonuna kadar kar beklenmediğini kaydetti.

Karayolları ve İl Özel İdare ekipleri, TEM Otoyolu ve kara yollarında tuzlama çalışmalarına devam ediyor. Edirne Belediyesi tuzlama ve kar kürüme ekipleri de kentteki cadde ve sokaklarda çalışmalarını sürdürüyor.

Bu arada, sabah ulaşımın sağlanamadığı Lalapaşa ilçesine bağlı Kalkansöğüt ve Küçünlü köylerinin yolları yeniden açıldı.
 

Kırklareli

Kırklareli'nde kar yağışı etkili olmaya devam ediyor. Kırklareli Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, kentte hava sıcaklığı eksi 2 derece olarak ölçüldü.

Karayolları, İl Özel İdaresi ve Belediye ekipleri, yolları açık tutmak için karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Jandarma ekipleri de buzlanma riskinin yüksek olduğu Demirköy ilçesi kara yolunda, sürücüleri zincir takmaları yönünde uyarıyor.

 

Beypazarı

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde dün sabaha karşı başlayan yağışın ardından yüksek kesimlerde kar kalınlığı yer yer 35 santimetreye ulaştı. İlçe merkezinde ise kar kalınlığı 15 santimetre olarak ölçüldü.

Kaymakam Hikmet Aydın, ilçede kapalı köy ve belde yolunun bulunmadığını belirterek, ''Tüm yollarımızın açık olması nedeniyle öğrencilerimiz eğitimlerine devam edecek'' dedi.

 

Van

Van'da etkili olan kar yağışı, yerini soğuk havaya bıraktı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü internet sitesinden alınan bilgiye göre, Van'da gece hava sıcaklığı eksi 15 derece olarak ölçüldü.

Soğuk hava nedeniyle merkeze 35 kilometre uzakta bulunan, Van Gölü gibi tuzlu ve sodalı olan Erçek Gölü kısmen dondu. Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden 3 kişilik ekip, yiyecek bulmakta zorlanan yabani kuşlar için gölün belirli noktalarına 500 kilogram yem bıraktı.

Öte yandan, Belediye ekipleri, kent merkezinde oluşan buz kütlelerini temizleme çalışmalarına devam ediyor.

 

Kırıkkale

Kırıkkale'de gece başlayan yoğun kar yağışı nedeniyle 35 köy yolu ulaşıma kapandı.
Kırıkkale İl Özel İdare Müdürlüğü karla mücadele ekipleri, kapanan köy yollarını açmak için sabahın erken saatlerinde çalışmalara başladı.

Çalışmalar sırasında ekipler, Keskin ilçesine bağlı Kavurgalı köyünden hasta taşıyan ancak yolda kalan bir ambulansı saplandığı kardan kurtardı.

İl Özel İdaresi Yol Şefi Adem Tekpınar, kar yağışı nedeniyle Keskin'te 5, Sulakyurt'ta 6, Delice'de 2, Çelebi 7, Balışeyh'te ise 15 köy yolunun ulaşıma kapandığını bildirdi.

Bu arada, Kırıkkale-Ankara yolunun Elmadağ, Kırıkkale-Samsun yolunun Büyükyağlı ve Kırıkkale-Kayseri yolunun Keskin rampalarında zaman zaman oluşabilecek buzlanmalara karşı sürücülerin dikkatli olmaları istendi.

 

Tekirdağ

Tekirdağ'da dün başlayan ve gece devam eden kar yağışı, yerini yağmura bıraktı. Tekirdağ Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, yağmurun bugün ve gece boyunca devam etmesi bekleniyor.

Yetkililer, bugün en düşük hava sıcaklığının eksi 2, en yüksek 5 derece olacağını belirtti. Öte yandan, Karayolları ekiplerinin, yol açma ve tuzlama çalışmalarını gece boyunca 12 ekiple sürdürdüğü bildirdi.

Yetkililer, il genelinde kapalı yolun bulunmadığını, lokal buzlanmalara karşı tuzlama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

 

Adana

Adana'nın Saimbeyli ilçesinde, kar yağışı nedeniyle ilk ve orta dereceli okullarda eğitime 1 gün ara verildi.

Saimbeyli Kaymakamı Musa Sarı, yaptığı açıklamada, ilçede dün akşamdan beri etkili olan yağışın ardından ilçe merkezinde kar kalınlığının 25 santimetreye ulaştığını bildirdi.

Kar yağışı nedeniyle Baltaş ve Çeralan köy yollarının kapandığını belirten Sarı, ekiplerin yolları açmak için çalışmaları sürdürdüğünü kaydetti.

Sarı, ilçe merkezi ve köylerdeki ilk ve orta dereceli okullarda yarın eğitime ara verildiğini, tatilin uzatılıp uzatılmamasına yapılacak değerlendirmeyle karar verileceğini belirtti.
 

Yakıt depoları donuyor

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde hava sıcaklığının eksi 30 dereceye kadar düşmesi, yaşamı olumsuz etkiliyor. Yakıt depoları donan onlarca tır, yolda kaldı.

Alınan bilgiye göre, aşırı soğuklardan en çok uluslararası taşımacılık yapılan tırlar etkileniyor. İlçede soğuk hava nedeniyle depoları donan onlarca tır, yolda kaldı. Birçok aracın ön camları da soğuktan çatladı.

Bir tırın kontrolden çıkması ve uçuruma doğru ilerlemesi üzerine, Yüksekova-Van kara yolu 4 saat ulaşıma kapandı. Kurtarma ekiplerinin tırı çekmesiyle, yol yeniden açıldı.

Öte yandan, İran üzerinden gelen çok sayıda tır ve kamyon, Yüksekova'da bekletiliyor. Günlerdir yolda olan sürücüler, aşırı soğuklar nedeniyle zor anlar yaşıyor.

Vatandaşlar da mecbur kalmadıkça evlerinden dışarı çıkmıyor. Yüksek kesimlerdeki birçok köyde halen ulaşım sağlanamıyor.

İlçede su şebekesinin bazı bölümlerinin donduğu bildirildi.

Yakıt deposu donan otobüsü yolda kaldı

Bitlis-İstanbul seferini yapan yolcu otobüsü, Muş'un Konukbekler beldesi yakınlarında aşrı soğuk havanın etkisiyle donması sonucu 48 yolcusuyla yolda mahsur kaldı. Yolcular, sivil savunma ekiplerince Muş Terminali'ne getirildi. Yolcular, daha sonra başka bir otobüsle İstanbul'a hareket etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler