Haaretz, Türkiye'nin planını yazdı

İsrail'in Haaretz gazetesi, Türkiye'nin önerdiğini iddia ettiği iki aşamalı planla ilgili bir analiz yayımladı. Analize göre, Türkiye ateşkes ilan edildikten sonra bölgeye asker konuşlandıracak ve daha sonra 3 Arap ülkesi Suudi Arabistan, Suriye ile Mısır arasında arabuluculuk yaparak Hamas ile El Fetih'in barıştırılmasını sağlamaya çalışacak.

Yayınlanma: 04.01.2009 - 17:17
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazze için bölgede "mekik diplomasisi"ni sürdürürken İsrail'in Haaretz gazetesi, Türkiye'nin önerdiği iki aşamalı planı yazdı.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, yayınlandığı analizde Başbakan Erdoğan'ın, "mekik diplomasi" çabalarının çerçevesinde Suudi Arabistan'ı da ziyaret ettiğine işaret ederken Gazze için kalıcı bir çözümün, sadece Hamas ile İsrail arasında bir anlaşma değil, Arapların da barıştırılmasını da gerektirdiğini savundu.

Analizinde Arap ülkelerinin Gazze'ye ilişkin tutum farklılıklarına dikkat çeken Haaretz, Erdoğan'ın üstlendiği misyonun zorluklarını anlamaya başladığı yorumunu da yaptı. Suudi Arabistan ve Mısır'ın krizin en büyük sorumlusu olarak Hamas'ı gördüğünü, Suriye'nin ise Hamas'ın tanınması için çabaladığını belirten gazete, Türkiye'nin iki aşamalı planına ilişkin şunları yazdı:
"Araplar arasındaki krizin üstesinden gelinmesi için Türkiye, iki aşamalı planını kabul ettirmeye çalışıyor. İlk aşama, iki tarafın ateş kes ilan etmesi ve Güney Lübnan'da görev yapan UNİFİL gücünü model alan uluslar arası bir barış gücünün İsrail-Gazze sınırına konuşlandırılmasını içeriyor. Türkiye bu görev için kendi kuvvetlerini öneriyor. Eğer ateşkes tutarsa, Türkiye'nin Hamas ile El Fetih'i barıştırmayı amaçlayan bir Arap anlaşmasının hazırlanması için Suudi Arabistan, Suriye ve Mısır arasında arabuluculuk yapacağı ikinci aşaması devreye girebilecek. Bunun ardından da Filistin'de seçim yapılacak."

Buna karşın gazete "Türk planı, çatışmalar için hemen bir çözüm öneremeyen uzak bir vizyonu gibi görünüyor" görüşünü de dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler