Yaralılar ambulans beklerken ölüyor

Gazze Şeridi'nde şartlar iyice ağırlaşıyor. Ölü sayısının 550'yi bulduğu bölgede yaralılar ambulans bulamadıkları için hayatlarını kaybediyor. İsrail, operasyonun ülkenin güneyine yönelik şiddet olasılığı sona erene kadar devam edeceği belirtiliyor. Uluslararası topluluğun ateşkes çağrıları devam ederken, İsrail askerleri ve Hamas militanları arasında şiddetli çatışmalar hız kesmiyor.

Yayınlanma: 05.01.2009 - 07:52
Abone Ol google-news

İsrail Gazze saldırısına hız kesmeden devam ediyor. Görgü tanıkları, İsrail kuvvetlerinin, Beyt Lahya'nın iç kesimlerine doğru ilerlediğini ve burada yaşayanlara bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulunduğunu söylediler.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinden ve Gazze kentinin doğusundan çatışma sesleri geldiği belirtiliyor. Hamas, uçak, helikopter ve tanklarla ateş açan İsrail kuvvetlerine RPG ve havan toplarıyla karşılık vermeye çalışıyor. Gazze kentinin, İsrail kuvvetleri tarafından neredeyse tamamen çember içine alındığı ve Gazze Şeridi'ndeki diğer kesimlerle bağlantısının kesildiği, zırhlı birliklerin, Gazze'ye açılan tüm yolları kontrol altına aldığı belirtiliyor.

Uluslararası topluluk, derhal ateşkes sağlanması çağrılarına devam ederken, İsrail, harekata, Gazze'den İsrail'in güneyine yönelik saldırı olasılığını sona erdirinceye kadar devam edileceğini yineledi. Devam eden saldırılarda, 4 ambulans ile 3 seyyar klinik imha edildi, Hamas liderlerinden Muhammed Ebu Şamala'nın evi yerle bir edildi.

İsrail polisi, Aşdod ve Berşeba dahil bazı kentlere bugün 24 roketin düştüğünü, ölen veya yaralanan olmadığını açıkladı. Yardım kuruluşlarının, yabancıların Gazze Şeridi'nden otobüslerle tahliyelerine, güvenlik endişesi gerekçesiyle son verdiği belirtildi.

İsrail'in cumartesi akşamı başlattığı kara harekatında Gazze Şeridi'nde çatışan askerlerinden 7'si daha yaralandı. Yaralılardan ikisinin durumunun ciddi olduğu söylenirken, birinin de subay olduğu ifade ediliyor. İsrail askerlerinin kara harekatının ilk gününde biri subay, diğeri kıdemli çavuş iki asker ağır yaralanmış, bunlardan Kıdemli Çavus Dvir Emanueloff'un öldüğü dün açıklanmıştı. Emanueloff, İsrail'in kara harekatında kaybettiği ilk asker oldu. 

 

Hamas militanları ve İsrail askerleri arasında şiddetli çatışma

Gazze'de, Hamas militanları ve İsrail askerleri arasında şiddetli çatışmalar çıktığı bildirildi.
Filistinli görgü tanıkları, onlarca Hamas militanları ile kimi İslami Cihad üyelerinin, Gazze kentinin doğusundaki Şucaiye mahallesinde İsrail askerleriyle çatıştıklarını söylediler.

Görgü tanıkları, helikopterlerden çok sayıda füze atıldığını ve bölgeden patlama seslerinin geldiğini bildirdiler. Bir İsrail askeri kaynağı da bölgede çatışma çıktığını doğruladı.

3 Ocak'ta başlayan kara harekatından bu yana ilk kez İsrail ordusu ve Hamas militanları arasında çatışma çıktı.

 

Hastane sivillerle dolu

Gazze Şeridi'nde bugün akşam saatlerinde yeni çatışmalar patlak verirken, İsrail'e ait bir zırhlı aracın imha edildiği bildirildi.

AFP'ye göre, İslami Cihad Sözcüsü ve kimi görgü tanıkları, İsrail tanklarının kuşattığı Gazze kentinin doğusundaki Şucaiye'nin ardından Zeytun mahallesinde çatışmaların çıktığını açıkladı.

El Cezire'nin haberinde de Hamas militanlarıyla İslami Cihad üyelerinin İsrail askerleriyle çatıştığı Gazze kentinin Şucaiye mahallesinde büyük patlamalar olduğu, İsrail savaş uçaklarının kent üzerinde alçak uçuş yaparak ateş açtıkları belirtildi.

İslami Cihad'ın askeri kanadı El Kuds Tugayları Sözcüsü, İsrail tanklarının Gazze kentine ilerlemeye çalıştıklarını söyledi. Sözcü, çatışmalar sırasında İsrail'e ait bir zırhlı personel taşıyıcısı imha ettiklerini bildirdi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye'de de Filistinliler ile İsrail askerleri arasında çatışma çıktığı ifade edildi.

El Cezire'ye konuşan Gazzeli emekli doktor Musa El Hadda, Gazze'de F-16'ların ve Apaçi helikopterlerinin ateşi dışında heryerin karanlıkta olduğunu dile getirdi. F-16'ların ilk kez çok alçaktan uçup her yere füze attıklarını anlatan El Hadda, ''Kimse evinden ayrılamıyor. Sığınaklarımız yok, İsrail bunu biliyor. Heryeri bombaladılar, bombaların çoğu evlere isabet ediyor'' dedi.

AP Ajansı, İsrail saldırılarından 10 gün sonra Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi'nde bugün izdiham olduğunu, odaların dolu olması nedeniyle yaralıların çoğunun koridorlarda tedavi gördüklerini aktardı.

Muhabirin, Şifa Hastanesi'nde militanlara ait cesetler görmediği, tersine hastanenin sivillerle dolu olduğunu söylediği kaydedildi.

Gazze Sağlık Bakanlığı'ndan Dr. Mmuaiye Hasaneyn, gün boyunca 2 ila 15 yaşlarında 20 kadar Filistinli çocuğun öldüğünü açıklamıştı.

Haberde toplam ölü sayısının da 200'ü sivil 550, yaralı sayısının da 2 bin 500 civarında olduğu belirtilmişti.

 

Siviller ölüyor

Gazze'de, aynı aileden 13 kişi İsrail'in açtığı tank ateşinde hayatını kaybetti. Sağlık görevlileri, Gazze kentinin doğusunda İsrail tank ateşiyle yerle bir olan evin enkazından Samuni ailesinden 13 kişinin cesedinin çıkarıldığını açıkladı. Ölenler arasında anne ile 3 çocuğunun da bulunduğu belirtildi.

Gazze Şeridi'nde düzenlenen saldırılarla ilgili bazı bilgiler şöyle:

-Hastane yetkilileri, Gazze kentinin doğusunda açılan bir başka tank ateşinde anne ile 3 çocuğunun öldüğünü açıkladı.

-Gazze Şeridi'nin orta kesimlerinde İsrail ateşi sonucu 3 yaşındaki Filistinli bir kız çocuğu öldü, çocuğun anne ve babası ile diğer akrabaları yaralandı.

-Cebaliye mülteci kampında, bir hastanenin otoparkına açılan tank ateşi maddi zarara yol açtı.

-İsrail, Gazze Şeridi'nde havadan Hamas ve liderlerine karşı saldırıların devam edeceğine dair bildiriler atmayı sürdürdü. Arapça yazılı bildirilerde, halktan evlerini terk ederek kent merkezlerine gitmesi istendi.

-Birleşmiş Milletler ve Filistinli yetkililerin verdiği bilgilere göre, bugünkü ölümlerle birlikte 10 günlük İsrail saldırılarında toplam can kaybı sayısı 550'yi aştı. Bu can kayıplarının yaklaşık 200'ünü sivillerin oluşturduğu, yaralı sayısının da 2 bin 500 civarında olduğu belirtiliyor.

-Filistinli sağlık görevlileri, 3 Ocak'ta başlayan kara harekatında yaklaşık 60 kişinin öldüğünü, bunlardan 6'sı dışında ölenlerin tümünün sivil olduğunu belirtti.

-İsrail ordu sözcüsü, kara harekatında onlarca Hamas militanının öldüğünü, dün gece 2'si ağır 6 İsrail askerinin yaralandığını açıkladı.

-Beyt Hanun'da, dün ölüleri için yas tutanları hedef alan saldırıda 3 sivil öldü.

-Beach mülteci kampında, dün evlerinin bombalanması sonucu aynı aileden 7 kişi öldü.

 

Gazze'de gün boyunca 20 çocuk hayatını kaybetti

İsrail'in kara harekatı başlattığı Gazze'de, yalnızca bugün en az 20 Filistinli çocuğun yaşamını yitirdiği bildirildi.

Doktor Muaiye Hassaneyn, gün boyunca en az 20 çocuğun öldüğünü açıklarken, ölenlerden 3 bebeğin, evleri enkaza dönen ve 13 cesedin çıkarıldığı Samuni ailesinden olduğu kaydedildi.

 

Yaralılar ambulans beklerken ölüyor

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Gazze Şeridi'nde yaralıların ambülans beklerken öldüklerini bildirdi.

Kızılhaç'tan yapılan açıklamada,''ambülansların hareketlerinin, Kızılhaç görevlilerinin çatışmalar ve bombardımanlar arasında kalmamaları için İsrailli yetkililere ve Filistinli gruplara göre düzenlendiği, çoğu durumda araçların saatlerce bekletildiği ve ambülanslar geldiğinde yaralıların yaşamlarını yitirmiş oldukları'' belirtildi.

Kimi durumlardaysa, çatışmalar ve bombardımanlar nedeniyle ambülansların yaralılara hiç ulaşamadıklarını açıklayan Kızılhaç Gazze Bürosu Müdürü Antoine Grand, ''Kimi yaralılar ambülans beklerken ölüyor'' dedi.

Gazze Şeridi'ndeki su sıkıntısından büyük endişe duyduklarını belirten Kızılhaç sözcülerinden Dorothea Krimitsas da bölgede yaşayan halkın 3'te 1'i olan yarım milyon kişinin tamamıyla susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını vurguladı.

Gazze Şeridi'ndeki 45 kuyudan 10'unun çalışmadığına dikkati çeken Krimitsas, bu kuyulardan 2'sinin hava saldırılarında vurulduğunu, diğerlerininse elektrik olmadığı için pompalarının çalışmadığını söyledi.

 

Geçiş noktaları açıldı

İsrail, Gazze'ye geçiş noktalarını açtı.Kerem Şalom ve Erez geçişleri ile Nahal Oz yakıt terminali, insani yardımlarla yakıt transferi ve Gazze'deki yabancıların tahliyesi işlemleri için bugün açık tutulacak.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre, Kerem Şalom geçiş noktasından bugün 80 TIR tıbbi malzeme, ilaç ve gıda malzemesinin Gazze'ye aktarılması öngörülüyor. İnsani yardımların Yunanistan, Ürdün ve Mısır kaynaklı olduğu bildirildi.

Ayrıca, Gazzelilerin akaryakıt ihtiyacı için Nahal Oz terminali açılarak, Gazze'nin tek yakıt santralinin ihtiyacı ve diğer insani amaçlar için 200 bin litre dolayında akaryakıt sevk edilmesi planlanıyor. Nahal Oz terminali, hava bombardımanlarının başlamasıyla birlikte kapatılmıştı.

Gazze Şeridi'nde yaşayan, çifte vatandaşlığa sahip kişilerin tahliyesi de bugün devam edecek. Norveç, Almanya, Filipinler, Polonya, Romanya, İspanya, Malta, Fransa, Yunanistan, Avusturya ve Kanada vatandaşlıklarına da sahip yaklaşık 200 Gazzeli bugün Erez'den çıkarılarak, Alenbi geçiş noktası yoluyla ülkelerine gönderilmek üzere Ürdün tarafına geçirilecekler.

 

Hamas koşullar yerine gelirse ateşkes girişimlerine açık

Hamas liderlerinden Musa Ebu Marzuk, Hamas'ın ateşkes için uluslararası inisiyatiflere açık olduğunu, ancak bu yöndeki önerilerin İsrail'in çekileceği ve kuşatmayı kaldıracağı konularında garanti sağlaması gerektiğini söyledi.

Suriye'deki Hamas yetkililerinden Ebu Marzuk, Reuters ajansına verdiği demeçte, "Gazze'deki saldırganlığın sona erdirilmesini, sınır geçişlerinin açılmasını ve İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesini temel almayan girişimlerin başarı şansı olmayacağını" ifade etti.

Ebu Marzuk, İsrail'le geçen ay süresi dolan ateşkesi uzatmama sebeplerinden biri olan abluka konusunda, bu durum değişmedikçe İsrail için savaşın sürebileceği uyarısında bulundu.

Musa Ebu Marzuk, ayrıca ateşkes girişimleriyle ilgili olarak Kahire'ye bir heyet göndermeye karar verdiklerini söyledi. Mısır'ın Hamas'ın Gazze'deki varlığıyla ilgili memnuniyetsiz olduğunu, masada da tam bir öneri olmadığını belirten Marzuk, acil bir ateşkes için uğraştıklarını kaydetti.

Hamas lideri Ebu Marzuk, İsrail'in son 10 günde 550'den fazla Filistinliyi öldürdüğü saldırılar nedeniyle Hamas'ın Suriye ve İran dışındaki uluslararası alanda sempati kazandığını kaydetti.

 

BM: Gazze'de insanlar açlık ve soğukla mücadele ediyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un insani işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes, Gazze'de insanların açlık ve soğukla mücadele ettiklerini, elektrik ve su sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.

John Holmes, BM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'de insani bir kriz yaşandığını belirterek, özellikle gıda ve sağlık alanlarında son derece ciddi bir durum yaşandığını, insanların sığınacakları güvenli yerlere ihtiyaç duyduklarını ve acilen ateşkes sağlanması gerektiğini bildirdi.

Holmes, Gazze'de 500'den fazla insanın öldüğünü ve bunların tahminlerine göre yüzde 25'inin sivil olduğuna dikkati çekerek, 2 bin 500 dolayında da yaralı olduğunu kaydetti. ''Sivil'' tanımı yapmanın son derece zor olduğunu ifade eden Holmes, o yüzden yüzde 25 sayısının kendi tahminleri olduğunu ve sivil ölümlerin giderek arttığını vurguladı.
Gazze'ye insani yardımların sürmesinin önemini vurgulayan Holmes, İsrail'in Gazze'ye geçişleri açık tutmasını istediklerini dile getirdi.

Gazze'de bulunan BM yetkilisi John Ging de video konferans aracılığıyla gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazze'de insanların ''travma geçirdiklerini'' belirten Ging, sokakların bomboş olduğunu, insanların kendilerini Gazze'yi de terkedemedikleri için ''kapana kısılmış'' hissettiklerini anlattı. Gazze'de güvenli sığınakların sayısının artırılması gerektiğine işaret eden Ging, bir soru üzerine, Gazze'de insanların ''Hamas'ı, İsrail'i ve uluslararası toplumu'' içinde bulundukları durumdan dolayı sorumlu tuttuklarını, çaresizlik içinde olduklarını ve yalnızca ayakta kalmaya çalıştıklarını bildirdi.
 

Ban Ki-mun, Orta Doğu Koordinatörü'nü New York'a çağırdı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kudüs'te bulunan Orta Doğu Koordinatörü Robert Serry'i bölgedeki durumla ilgili olarak kendisine bilgi vermesi için New York'a çağırdı.

BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın Gazze'de derinleşen krizin ardından Serry'i BM merkezine çağırdığı ve Genel Sekreterin Gazze'deki krizin acilen sona erdirilmesi için Güvenlik Konseyi'nin merkezi rol oynaması gerektiğini düşündüğü bildirildi.

Genel Sekreter Ban açıklamasında, Cumartesi gecesi toplanan Güvenlik Konseyi'nin uzlaşmaya varamamasından üzüntü duyduğunu belirterek, şiddete son verilmesi konusunda uzlaşmaya varılabilmesi için Konsey üyeleriyle ve New York'a gelen Arap liderlerle görüşeceğini kaydetti.

Gazze'de giderek kötüleşen insani durumdan da son derece endişeli olduğunu ifade eden Ban, İsrail yetkililerine Kerem Şalom, Karni ve Nahd Oz geçişlerini Gazze'ye yapılacak insani yardımlara açmaları için baskı yaptıklarını da söyledi. Ban, uluslararası toplumun tüm üyelerine Gazze'de ateşkesin sağlanabilmesi için çağrıda bulunduğunu da belirtti.

BM Güvenlik Konseyi Cumartesi gecesi acil toplanarak İsrail'in kara operasyonuna başlamasının ardından Gazze'deki durumu ele almış, ancak Libya tarafından hazırlanan ve Konsey'in taraflara acil ateşkes çağrısında bulunması isteyen başkanlık bildirisi ABD tarafından kabul edilmemişti.

Basına kapalı yapılan toplantı, Türkiye'nin de Konsey üyesi olarak katıldığı ilk toplantı oldu.
Bu arada New York'a hafta sonunda gelen Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının bugün BM'de temaslarda bulunmaları bekleniyor.

 

BMYK: Gazze Şeridi'nden kaçmak isteyen Filistinliler engellenmemeli

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, kaçmak isteyen Filistinliler için Gazze Şeridi sınırlarının açılmasını istedi.

Antonio Guterres, Filistinliler'in Gazze Şeridi'nden kaçmasına izin verilmesi ve kaçtıkları ülkelerde uluslararası yasalara uygun olarak güvenliklerinin sağlanması gerektiğini belirterek, tüm sınırların ve giriş yollarının açılması ve güvenliğin sağlanması gerektiğini söyledi.

''Gazze'den ayrılmak isteyen Filistinliler engellenmemeli'' diyen Guterres, aralarında çok sayıda çocuğun bulunduğu masum sivillerin ölmesinin ve sivillerin çektiği acıların kendilerini şoke ettiğini ve bundan büyük üzüntü duyduklarını bildirdi.

Şiddetin hemen durdurulması çağrılarına katıldıklarını belirten Guterres, Mısır ve İsrail'den de olmak üzere sivillere acil yardım yapılmasının gerekli olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler