Akbank 8. Kısa Film Festivali başlıyor

Akbank 8. Kısa Film Festivali, 19-29 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 20 ülkeden 110 film, 40 seans, 11 söyleşi ve atölye çalışmalarının yer aldığı festival 10 gün boyunca ücretsiz takip edilebilecek.

Yayınlanma: 13.03.2012 - 14:12
Abone Ol google-news

Yarışma ve yarışma dışı bölümleri ile farklı renkler, coğrafyalar, kültürler ve düşünceleri bir araya getiren festivale, 557 film başvurdu.

Festivalin ''Uluslararası Bölüm''ünde bu yıl, Türkiye, Almanya, ABD, İspanya, Fransa, Belçika, Brezilya, Polonya, Finlandiya, Küba, Polonya, Kolombiya, Arjantin, Avustralya, Norveç, Macaristan, İtalya, İsrail, Güney Kore ve Kanada'dan gelen kısa filmlerin yanı sıra, Cannes, Clermont-Ferrand, Rotterdam, Milano, Berlin, Sydney gibi dünyanın saygın film festivallerinde gösterilen ve ödül alan kısa filmler de sinemaseverlerle buluşacak.
Festivalin ''Kısadan Uzuna'' bölümü, bu yıl yönetmen Ümit Ünal'ı konuk edecek. Uzun metraj filmlerinden sonra kısa filmler çeken ve kısa filme olan ilgisi ile tanınan Ümit Ünal'ın baştan sona dijital olarak çekilen ilk Türk filmi olan ''9'' ve kısa filmleri festival kapsamında seyircilerle buluşacak. Ünal ayrıca ''Kısadan Uzuna'' başlıklı söyleşide sinema serüvenini kısa filmcilerle paylaşacak.

Can Dündar'a ayrılan ''Belgesel Sinema'' bölümünde, yönetmen Dündar'ın ''Yılmaz Güney'', ''Aşk Bu mu'' ve ''Tan Baskını'' isimli belgeselleri gösterilecek. Ayrıca Can Dündar, ''Belgesel Sinema'' başlıklı söyleşide deneyimlerini paylaşmak üzere festival izleyicileriyle bir araya gelecek.

''Deneyimler'' bölümünün konuğu olan Almanyalı görüntü yönetmeni Sebastian Wiegartner, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaptığı ''Shooting with HD-DSLR'' atölyesi ile festivale derinlik katacak. Sebastian Wiegartner, festivaldeki söyleşisinde, HD-DSLR kameralarla çekim yapmanın inceliklerini ve dijital sinemada görüntü estetiği konularını anlatacak.

''Canlandırma Kısalar'' bölümünde, Türkiye'den ve dünyadan 19 canlandırma kısa film örneğine yer verilecek.

Bu yıl belgesellerden oluşan ''Özel Gösterim'' bölümünde ise Rüya Arzu Köksal'ın ''Bir Avuç Cesur İnsan'',Aysim Türkmen'in ''Galata Kulesi Sokak No:23'', Mehmet Özgür Candan'ın ''Geçmiş Mazi Olmadı'' ve Selim Evci'nin ''Kırmızıyı Arayan Adam'' adlı filmleri izleyicilerle paylaşılacak.


Söyleşiler

Festival, söyleşileri ile de sinema dünyasının ünlü isimlerini sanatseverlerle bir araya getirecek. Yönetmen Aysim Türkmen, Erol Mintaş, Umut Aral ve Emre Akay ''Kısa Filmde Söz Yönetmenlerin'', Cahit Berkay, Selim Demirdelen ve Murat Ertel ''Sinemada Müzik'', avukat Erdem Türkekul, BİROY Başkanı Atilla Engin ve SENDER Başkanı Nilgün Öneş ''Telif Hakları'', Laçin Ceylan, Akasya Asıltürkmen, Türkü Turan ve Melih Selçuk ''Oyuncu Gözüyle Kısa Film'' başlıklı söyleşide sinemaseverlerle buluşacak.

Festival boyunca Akbank Sanat'ta ''Işıl Özgentürk ile Senaryo'', ''Derya Alabora ile Oyunculuk'', ''Bora Gökşingöl ile Kurgu'', ''Mehmet Aksın ile Görüntü Yönetmenliği'' ve ''Sebastian Wiegartner ile Shooting with HD-DSLR'' atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.
Akbank 8. Kısa Film Festivali jürisi, her yıl olduğu gibi bu yılda üç farklı kategoriden oluştu. Festivalin, 372 filmin başvurduğu yarışmalı bölümü ''Festival Kısaları''nı oluşturan ön eleme jüri kurulunda, belgesel yönetmeni Emel Çelebi, kurgucu Bora Gökşingöl ve yönetmen Selim Evci yer aldı.

Festivalin ''En İyi Kurmaca Film''ini belirleyecek kurmaca kategorisi jüri kurulu, yapımcı Zeynep Özbatur, oyuncu Uğur Polat, sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan, yönetmen Seren Yüce ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı'dan oluştu.

''En İyi Belgesel Film''i belirleyecek belgesel kategorisi jüri kurulunda ise yazar Yekta Kopan, belgesel yönetmeni Ethem Özgüven ve Aysim Türkmen, gazeteci ve sinema yazarı Burçak Evren, Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı yer aldı.

''En İyi Kurmaca Film'' ve ''En İyi Belgesel Film'' yönetmenleri Akbank Sanat tarafından 8 bin lira ile ödüllendirilecek.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler