"İstifa etmedim"

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ile Parti Meclisi arasındaki gerginlik artarak sürüyor. Partinin kongre sürecindeki anlaşmazlık sert rüzgarların esmesine yolaçarken; Uras, istifasına ilişkin haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 05.01.2009 - 08:27
Abone Ol google-news

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, parti içinde yaşanan sorunları çözmek amacıyla partiyi olağanüstü kongreye çağırdı. Ancak Uras'ın bu çağrısı parti içinde aşanan sıkıntıyı aşmak yerine kriz boyutuna taşıdı. ÖDP Parti Meclisi (PM) Uras'ın çağrısı üzerine olağanüstü kongre değil, olağan kongre toplanması kararı aldı ve konuyla ilgili olarak da Merkez Yürütme Kurulu'nu görevlendirdi.

Uras'ın bu gelişme üzerine olağanüstü kongreyi gerçekleştirebilmek amacıyla genel başkanlıktan istifa dahil her seçeneği gündemine aldığı belirtildi. Uras'ın tutumunu sertleştirmesi Parti Meclisi'nde geri adım atılmasına yolaçmaması üzerine Uras istifa için harekete geçti. Uras'ın yakın çevresi istifanın önüne geçmek için büyük çaba gösterirken, uzlaşma için arayışa girdiler.

Uras'a sert eleştiriler

ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş, Uras'ın çağrısının parti içindeki krizi çözmeyeceğini belirterek, partinin zaten olağan kongre sürecine girdiğini ve parti sorunlarının bir oldu bittiyle çözülemeyeceğini söyledi. Uras'ın parti içindeki muhalif kesimi "cemaatçilik ve şeflikle" suçladığını belirten Taş, "Aslında genel başkan cemaat istiyor. Partiyi istemiyor ve parti organlarını işletmeyerek klasik partilerde olduğu gibi tek şefin seçici olacağı bir partiyi amaçlıyor" dedi. Taş, Uras'ın anlayışının ÖDP'ye ters olduğunu da belirterek, "ÖDP'de bir kriz var bu kriz partinin geleceğine ilişkin bir kriz. Bu krizin aşılması büyük kongreye taşınacak bütün parti üyelerinin katılımıyla söz konusu kriz çözülecektir" dedi.


Sürece nasıl gelindi

10 Aralık Hareketiyle yollarını ayıran Uras, 22 Temmuz seçimleri öncesinde yeniden ÖDP Genel Başkanlığı'na aday olarak bu göreve seçildi. Uras'ın 22 Temmuz seçimlerinde DTP'nin bağımsız adayları arasında seçime girmesi parti içinde de tartışmalara yol açtı. Uras'a muhalif kesimler Uras'ın parti hukukunu çiğnediği eleştirisini getirmişlerdi.

Milletvekili seçildikten sonra parti içindeki Devrimci Yol geleneğinden gelen isimlerle tartışma yaşayan Uras, bazı gazetelerde ve televizyonlarda ÖDP'nin Ergenekon operasyonuna karşı gösterdiği tavrı, parti içinde milliyetçi kesimlerin olmasına bağlamıştı.

Çatı partisi tartışmalarında da Uras ile parti içindeki Devrimci Yol geleneğinden gelenler arasında ciddi görüş ayrılıkları olmuştu. Yaşanan tartışmaların ardından en son ÖDP Merkez Yürütme Kurulu yayınladığı bir bildiriyle Uras'ı isim vererek eleştirmişti.

 

"Krizden çıkış arayışımız sürüyor"

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, ÖDP'nin yaşadığı krizden çıkış arayışı içinde olduklarını söyledi. Kurumlar içi tartışmaların krize dönüştüğü anlarda, demokratik zeminlerin kullanılmasının önemli bir ihtiyaca cevap verdiğini ifade eden Uras, 4 Ocak Pazar günü yapılan Parti Meclisi toplantısında, parti tüzüğü ve delegelerden gelen taleplere dayanarak olağanüstü kongre çağrısı yaptığını bildirdi. Uras, parti genel başkanlığı görevinden istifa etmediğini ifade etti.

Uras olağanüstü Kongre istemiyle yaşanan tartışmalar üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye Solu'nun uzun süredir tarihinin en ciddi krizlerinden birini yaşadığını, Genel başkanlığını yaptığı ÖDP'nin de bu krizden payına düşeni aldığını belirten Uras şunları söyledi:
"Bu krizden çıkış arayışı gerek emek hareketi gerekse demokrasi, barış ve özgürlük güçleri arasında yoğun tartışmalarla sürüyor. Bu arayış sürecinde, özgürlükçü bir sol anlayışla toplumda eşitliği, demokrasiyi, barışı, emeğin haklarını, farklı kültürlerin bir arada eşit koşullarda yaşamasını temsil eden güçlü bir mücadele ve taraf yaratma çabasını sürdürüyoruz. Bu sürecin bir parçası olarak partimiz içinde de uzun süredir var olan tartışmaların yeni bir aşamasında, 4 Ocak Pazar günü yaptığımız Parti Meclisi Toplantısında, Tüzüğümüzün ilgili maddesine ve delegelerden gelen taleplere dayanarak olağanüstü konferans/kongre çağrısı yapmış bulunuyorum."

"İstifa etmedim"

Delegelerin, toplanacak konferans ile demokratik bir zeminde farklı görüşler konusundaki eğilimlerini ifade edeceğini kaydeden Uras, partisinin çeşitli kurulları arasında oluşmuş olan güvensizlikleri ortadan kaldıracak demokratik bir irade göstereceğini belirtti.
Kurumlar içi tartışmaların krize dönüştüğü anlarda, demokratik zeminlerin kullanılmasının önemli bir ihtiyaca cevap verdiğini ifade eden Uras, "Bu sürecin sadece ÖDP için değil Türkiye'deki toplumsal muhalefete, emek güçlerine barış, özgürlük ve demokrasi mücadelesini sürdürenlere önemli mesajlar iletmesini umut ediyoruz" Uras, istifasına ilişkin haberlerin de doğru olmadığını sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler