Talat: Yakınlaşma sağladık

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yılın ilk buluşmasını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Talat, görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, iki konuda "yakınlaşma" sağlandığını söyledi. Öte yandan iki lider yaptıkları ortak açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı.

Yayınlanma: 05.01.2009 - 09:51
Abone Ol google-news

Yeni yılın ilk görüşmesi için bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, ''normlar hiyerarşisi'' de denilen yasaların kurucu devlet ve federal devlet bağlamında nasıl dengeleneceğini ile federal hükümetle kurucu devletlerin ve kurucu devletlerin kendi aralarındaki işbirliği düzenlemelerini ele aldı.

Liderlerin bu iki konuda ''önemli yakınlaşma sağladığı'' açıklandı. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun, 3 saati aşkın süren ve bir saati liderler arasında baş başa yapılan görüşmeden sonra açıklama yaptı.

Zerihoun, açıklamasında, ''liderlerin, kurucu devletlerle federal devlet arasındaki uyum ve işbirliği konusunda tam bir anlayış birliği içinde'' olduğunu belirtti.

 

"Büyük yakınlaşma sağlandı"

Cumhurbaşkanı Talat, Hristofyas'la görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığına dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bugün ele aldıkları iki konuda "yakınlaşma" sağlandığını ifade eden Talat, şunları söyledi: "Bugün iki önemli konuyu ele aldık. Bir tanesi, normlar hiyerarşisi dediğimiz, yasaların ve kuralların kurucu devlet ve federal devlet bağlamında nasıl seviyeleneceğini ela alan husustu. O konuda önemli bir yakınlaşma var. Bunun dışında, federal hükümetle kurucu devletlerin ve kurucu devletin kendi aralarında işbirliği düzenlemeleri ve anlaşmalar konusunu ele aldık. Orada tam bir yakınlaşma sağlandı. Dolayısıyla bu iki önemli konuda büyük bir yakınlaşma bugün sağlandı diyebiliriz."

Teknik Komitelerin vardığı sonuçların uygulanması konusunda da kısa bir değerlendirme yaptıklarını ifade eden Talat, sonuçların uygulanması açısından büyük bir yavaşlık olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Talat, Ortadoğu'daki durumla ilgili ortak bir açıklama hazırlandığını ve bugün kamuoyuna duyurulacağını bildirdi.
 

Kabul edilmeyen hediye

Cumhurbaşkanı Talat, bir soru üzerine, Rum meclis başkanı ve Demokratik Parti (DİKO) Genel Başkanı Marios Karoyan'ın, yeni yıl dolayısıyla gönderdiği hediye sepetini üzerindeki yazılar nedeniyle kabul etmemesiyle ilgili soru üzerine, kişisel olduğu için konunun görüşmede gündeme gelmediğini söyledi. Herhangi bir art niyet taşımadan hediye gönderdiğini ve hediye göndermeyi ilk kez yapmadığını, eski Rum lider Tasos Papadopulos'a da hadiye gönderdiğini anlatan Talat, "Böyle bir muameleyle hiç karşılaşmadım. Niye böyle yapıldığı, kendisi tarafından açıklanmalı. Herhangi bir art niyet yoktu" dedi.
 

Ankara'ya büyükelçi atanması

Cumhurbaşkanı Talat, KKTC'nin Ankara'ya büyükelçi ataması konusunda ise "Herhangi bir sorun olmadığını ve birkaç gün içinde konunun sonuçlanacağını" açıkladı.
Talat, "Daha önce açıklanan mevcut isim mi (Namık Korhan), yeni bir isim mi" sorusu üzerine de "Dışişleri Bakanlığı kesin olarak işlemi başlatsın ona göre söyleyeyim. O isim değildir diyemem, mutlaka o olacak da diyemem. Yani bir istişare aşamasındayız. O istişare aşamasının sonunda belli olacak" diye konuştu.

 

Liderler, İsrail saldırılarını kınadı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, yaptıkları orak açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı.
İki liderin Gazze ile ilgili ortak açıklaması şöyle: "İki lider, Gazze'ye yapılan saldırıyı ve İsrail güçlerinin kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere çok sayıda masum sivilin hayatını kaybetmesine neden olan orantısız güç kullanımını kınar. İki lider, uluslararası topluma, şiddet olaylarının derhal sona erdirilmesi için nüfuzunu kullanması yönünde güçlü bir şekilde çağrıda bulunur."

Liderler, Gazze ile ilgili ortak açıklama yapmaya, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün bir araya geldikleri görüşmede karar vermişti.

Liderlerin gelecek görüşmede, uluslararası anlaşmalar konusunu ele alacağını kaydeden Zerihoun, 12 Ocak Pazartesi günü yapılacak görüşmenin 15.30'da başlayacağını ve görüşmeye, Cuma günü adaya gelecek olan BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın da katılacağını söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler