İstanbul kültür-sanat

Müzik kariyerinde 60 yılı geride bırakan yenilikçi müzisyen Randy Weston Trio, yarın CRR Konser Salonunda bir konser verecek. Başta Monk olmak üzere, Count Basie, Nat King Cole, Art Tatum ve Duke Ellington cazcılardan ilham alan Weston, Afrika müziği ile Amerika müziği arasındaki bağlantıyı kurma konusunda başarılı bir müzisyen olarak dikkati çekiyor.

Yayınlanma: 15.03.2012 - 10:16
Abone Ol google-news

Şevket Akıncı ve Tuna Pase'nin yarın Borusan Müzik Evinde sergileyecekleri, ismini Haruki Murakami'nin kitabından alan ''Sputnik Sweetheart'' projesi, müzik ve filmi birleştiriyor. Akıncı'nın gitar, Pase'nin elektronikler, flüt ve vokalde hünerlerini sergileyeceği konserde, Bela Tarr'ın 1988 yılı yapımı Damnation filminden yağmurlu, gri ve hüzünlü kareler müziğe eşlik edecek.

Tüm zamanların en iyi caz müzisyenlerinden biri olarak kabul edilen Ron Carter, ''Golden Striker Trio'' grubu ile yarın İstanbul Jazz Center'da bir performans sergileyecek.
''Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu – Mehteri'', 17 Mart Cumartesi günü CRR Konser Salonunda Çanakkale Zaferinin yıldönümü nedeniyle türküler, marşlar, ilahiler ve şiirler seslendirecek. Programda, mehterbaşı olarak Kürşat Tuncay görev yapacak.

İskoçya ve Avrupa'nın seçkin müzisyenlerinden oluşan Scottish Ensemble, 17 Mart Cumartesi akşamı İş Sanat Kültür Merkezinde, trompetin usta yorumcusu Alison Balsom ile birlikte sahne alacak. Balsom, Şubat 2011'de Londra'daki Wigmore Hall'da prömiyerini yaptığı MacMillan'ın yeni eseri Seraph'ı da Türkiye'de ilk kez İş Sanat'ta seslendirecek.

Duru sesi ve dinamizmi ile beğeni toplayan Zuhal Olcay, 17 Mart Cumartesi akşamı Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezinde sevenleriyle buluşacak. Konserde, kendisine Gürol Ağırbaş, Cem Tuncer, Birol Ağırbaş, Tolga Kılıç, Göksun Çavdar ve Levent Bursalı eşlik edecek.

Sezen Aksu, 17 Mart Cumartesi akşamı Bostancı Gösteri Merkezinde İstanbul'un Anadolu yakasındaki dinleyicileri ile bir araya gelecek.

Müzik kariyerinde 60 yılı geride bırakan yenilikçi müzisyen Randy Weston Trio, yarın CRR Konser Salonunda bir konser verecek.

Başta Monk olmak üzere, Count Basie, Nat King Cole, Art Tatum ve Duke Ellington cazcılardan ilham alan Weston, Afrika müziği ile Amerika müziği arasındaki bağlantıyı kurma konusunda başarılı bir müzisyen olarak dikkati çekiyor.

Hollandalı funk üçlüsü Kraak & Smaak Salon İKSV'de

Türk ve Rum müzisyenlerden oluşan Cafe Aman, 17 Mart Cumartesi akşamı Türker İnanoğlu Maslak (TİM) Show Center'da, izleyenleri rembetiko ezgileriyle coşturacak. İstanbul dönem müziği, dansları ve görsel zenginliğiyle konseri izleyenler 19. yüzyıl Osmanlı'sına yolculuk edecek.

Borusan Müzik Evi, Nova Muzak Series kapsamında 17 Mart Cumartesi akşamı Hauschka olarak tanınan ''Volker Bertellman''ı ağırlayacak. Hauschka, ''Ghost piyano''sundan çıkardığı tonları, yaptığı future jazz düzenlemeleri ve müziğindeki minimalist ve deneysel eğelerle birlikte pek çok dinleyicinin dikkatini çekiyor.

Nu-disco'dan elektro-funk'a uzanan eğlenceli müzikleriyle Hollandalı funk üçlüsü Kraak & Smaak, 17 Mart Cumartesi akşamı Salon İKSV'ye konuk olacak.

Güney Afrikalı post-grunge ve alternatif metal grubu Seether, 17 Mart Cumartesi akşamı ilk kez Türkiye'de Babylon sahnesinde olacak.

Grammy ödüllü Gerald Clayton, 18 Mart Pazar akşamı CRR Konser Salonunda müzikseverlerle buluşacak. Konserde, piyanodaki Gerald Clayton'a davulda Justin Brown, kontrbasta Joe Sanders eşlik edecek.

''Opus Amadeus Oda Müziği Festivali'' kapsamındaki ''Oda Müziğinin Doruklarında'' konseri, 18 Mart Pazar akşamı Fulya Sanat'ta gerçekleştirilecek. Piyanoda Özgür Aydın, kemanda Özcan Ulucan ve viyolonselde Ozan Tunca, oda müziği repertuvarının çok seçkin örneklerinden oluşan bir programla klasik müzikseverlerin karşısına çıkacak.
Çelik Kasapoğlu tarafından 2005 yılında kurulan ve müzikal tiyatro eserlerinin yanı sıra film müzikleri, caz ve popüler müzik türlerinden örnekleri seslendiren

''Ladies&Gentlemen'', bu defa ''Çok Sesli Türküler'' başlığı altında yeni bir repertuvarla seyirci karşısına çıkacak. Çelik Kasapoğlu şefliğindeki konser, 19 Mart Pazartesi akşamı CRR Konser Salonunda gerçekleştirilecek.

Moldovalı flütçü Valy Boghean, CRR sahnesinde

Moldovalı flütçü Valy Boghean, 20 Mart Salı günü CRR Konser Salonunda ''Valy Boghean & Friends'' isimli bir konser verecek. Boghean, Moldova'nın ve Romanya'nın Balkan Festivallerinde 8 kere, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde 11 kez en iyi flütçü unvanını aldı.
İş Sanat, bu yıl 60. yıldönümünü kutlayan ünlü İtalyan oda topluluğu ''I Musici''yi, günümüzün en önemli modern ve barok keman yorumcularından biri kabul edilen Giuliano Carmignola ile birlikte sahnesinde konuk edecek.

Dünya genelinde 25 milyon kopya satan Vivaldi'nin başyapıtı Mevsimler'in tarihteki ilk kaydını yaparak haklı bir üne sahip olan topluluğun konseri, 20 Mart Salı akşamı İş Sanat Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek.

Cana Gürmen ve Burçin Büke, 20 Mart Salı akşamı ENKA İbrahim Betil Oditoryumunda ''İki Piyanonun Tuşlarından'' konserini verecek. Konserde seslendirilecek ''İki piyano için sonat'' başlıklı eser, adını, biri klasik, biri caz çalan iki ayrı piyanisti bir araya getirmesinden alıyor. Konserin ikinci yarısına kontrbasta Yaz Baltacıgil, perküsyonda Müşfik Uzun eşlik edecek.

Sahnede deneysel bir çalışma: ''Music Creativity Limited''

''Opus Amadeus Oda Müziği Festivali''nin diğer konseri ''Egzotik Barok Renkler ve Sürprizler'' 21 Mart Çarşamba akşamı Kadıköy Süreyya Operasında müzikseverlerle buluşacak. Budapeşte Corelli Consort Barok Müzik Topluluğunun vereceği konserde, Vivaldi, Corelli, Fekete, Bach, Kurtag ve Handel'den eserler sunulacak.

21 Mart Çarşamba akşamı Borusan Müzik Evi, deneysel bir çalışmaya sahne olacak. ''Music Creativity Limited'' konserine katılan müzisyenlerin çoğu ilk kez bu sahnede birbirleriyle karşılaşacak. Konserin tasarımcısı olan ve ''beklentisiz müzik'' konusunda çalışmalar yapan Hakan Kurşun, bu çalışmasını ''bir şimdiki zaman yerleştirmesi'' olarak tanımlıyor.

Kremerata Baltica & Gidon Kremer konseri, 21 Mart Çarşamba akşamı CRR Konser Salonunda düzenlenecek. Keman sanatçısı Gidon Kremer'in Letonya, Litvanya ve Estonya'dan sanatçılarla birlikte kurduğu Kremerata Baltica orkestrası, Kremer'in 50. doğum gününde, genç Baltık sanatçılarından bölgenin müzikal yaşamına uygun olarak oluşturuldu.

Ayhan Sicimoğlu & Latin All Stars, 21 Mart Çarşamba akşamı Caddebostan Kültür Merkezinde, latin müzik ve dans severleri ağırlayacak. Programda, latin müziğinin sevilen parçalarının yorumlanmasına ek olarak, bestesi ve sözleri Ayhan Sicimoğlu'na ait olan Türkçe Latin parçalar da yer alıyor.
 

Viyolenselin büyülü tınısı Çellistanbul

Adını, sihirli atmosferi ve tarihi zenginliği ile bilinen İstanbul şehrinden esinlenerek alan viyolonsel dörtlüsü Çellistanbul, 22 Mart Perşembe akşamı Borusan Müzik Evinde müzikseverlerle buluşacak. Çağ Erçağ, Melih Kara, Ozan Tunca ve Murat Berk'ten oluşan grup, viyolonselin büyülü tınısını birbirinden seçkin yapıtlar eşliğinde dinleyenleri ile buluşturmaya hazırlanıyor.

''Derya Türkan, Enver Izmaylov featuring Jarrod Cagwin, Eric van der Westen'' konseri, 22 Mart Perşembe akşamı CRR Konser Salonunda gerçekleştirilecek. İncesaz grubundan kemençe sanatçısı Derya Türkan, bu konserde Özbek gitarist Izmaylov, Amerikalı perküsyon sanatçısı Cagwin ve Hollandalı kontrbas sanatçısı Eric van der Westen ile birlikte sahne alacak.

Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Modern Folk Müziği Topluluğu, 22 Mart Perşembe akşamı Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezinde bir konser verecek.
 

Devlet ve Şehir Tiyatroları

Devlet Tiyatrolarında bu hafta tiyatroseverler, Beykoz Ahmet Mithat Efendi Sahnesinde ''Opera Komik'', Cevahir Sahnelerinde ''Sezuan'ın İyi İnsanı'', ''At'' ve ''Kontrabas'', Küçük Sahne'de ''Ne Güzel Şey Hatırlamak Seni'' ve ''Kırmızı'', Küçükçekmece DT Sahnesinde ''Aşkın Sıradanlığı'' ve ''Zalım Mahmut (Bir Kurtlu Kıssa)'', Üsküdar Tekel Sahnesinde ''Birdy'' ve ''Gılgameş'' oyunlarını izleyebilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarında bu hafta sergilenecek oyunlar ise şöyle:

''Fatih Reşat Nuri Sahnesinde, ''Ufak Bir Hata'' ve ''Çığ'', Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesinde ''Tehlikeli İlişkiler'', Kağıthane Sadabad Sahnesinde ''Lüküs Hayat'' ve ''İstanbul Efendisi'', Kadıköy Haldun Taner Sahnesinde ''Günlük Müstehcen Sırlar'' ve ''Dullar'', Ümraniye Sahnesinde ''Toros Canavarı'' ve ''Kabare'', Üsküdar Müsahipzade Sahnesinde ''Otobüs'' ve ''Düşüş'', Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesinde ''Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi'' ve ''Mutfak Söyleşileri''.
 

Sahne sanatları

''Eleni'den Mektuplar'' oyunu, yarın Halkalı Kültür ve Sanat Merkezinde tiyatroseverlerle buluşacak. Oyun, ''Issız bir adaya düşseniz, ne alırsınız yanınıza? Annenizi kaybettiğinizde, neyi ararsınız? Yolunuzu kaybettiğinizde yeniden nasıl yola çıkarsınız?'' sorularından yola çıkan hikayesiyle dikkati çekiyor.

Büyükçekmece Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi, 17 Mart Cumartesi akşamı Ayşe Bayramoğlu'nun yazdığı, Tilbe Saran'ın yönettiği ''Düğün'' oyununa ev sahipliği yapacak.
Cem Davran ve Erkan Can'ın rol aldığı ''Alevli Günler'', 17 Mart Cumartesi akşamı Caddebostan Kültür Merkezinde, 19 Mart Pazartesi akşamı Yunus Emre Kültür Merkezinde tiyatroseverlerle buluşacak. ''İstanbul Halk Tiyatrosu'' tarafından sergilenen komedi türündeki oyunu Irmak Bahçeci yazdı, Yıldıray Şahinler yönetti.
Özen Yula'nın yönettiği, Mevlana'nın ruh ikizi Şems'in cinayetine odaklanan ''Şems!..Unutma!..'' oyunu, 19 Mart Pazartesi akşamı Kadıköy Halk Eğitim Merkezinde izlenebilir.

Shakespeare'in ''Venedik Taciri'' oyunu, Nesrin Kazankaya yönetmenliğinde 19 Mart Pazartesi akşamı Caddebostan Kültür Merkezinde sahnelenecek.

Arap bir çocuk ile Musevi bir kadının dostluğu üzerine kurulu ''Onca Yoksulluk Varken'', 22 Mart Perşembe akşamı Caddebostan Kültür Merkezinde, izleyenlere barış mesajları verecek. Emile Ajar'ın yazdığı oyun, Nedim Saban tarafından Türkçe'ye uyarlandı ve yönetildi.
 

Çocuklar için

''Keloğlanın Kısmeti'' 17 Mart Cumartesi ve 18 Mart Pazar günleri Halkalı Kültür ve Sanat Merkezinde, ''Prenses ve Bezelye Tanesi'', 17 Mart Cumartesi ve 18 Mart Pazar günleri Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezinde sergilenecek.

Müjdat Gezen Tiyatrosu Savaş Dinçel Sahnesi, 17 Mart Cumartesi günü, çocuklara kendi ailelerini ve çevrelerindeki aile yapılarını anlatmayı amaçlayan ''Biz Kocaman Bir Aileyiz'' çocuk oyununa evsahipliği yapacak.

''Bilmişler Okulu'' oyunu, 17 Mart Cumartesi ve 18 Mart Pazar günleri Bahçelievler Kültür Merkezinde çocuklarla buluşacak.

Halis Kurtça Kültür Merkezinde, 17 Mart Cumartesi günü ''Ali Babanın Çiftliği'', 18 Mart Pazar günü ise ''Dev Adam Şak'' oyunları sergilenecek.
 

Sergiler

Murat Akagündüz'ün ''Cehennem-Cennet'' sergisi, yarın Galeri Mana'da başlayacak. 28 Nisan 2012'ye kadar sürecek sergide, Akagündüz'ün Yurt-Anadolu serisinden yeni resimlerle birlikte, sergiye adını veren Cehennem-Cennet adlı video yerleştirmesi sunuluyor.

Daha önce eserleri İstanbul Bienallerinde gösterilen Mona Hatoum'un, 1990'lardan bu yana ürettiği 30 işini içeren ''Hala Buradasın'' sergisi, Emre Baykal küratörlüğünde Arter'de gerçekleşecek. Mona Hatoum'un sanatsal pratiğine dair kapsamlı bir deneyim sunacak sergi, 17 Mart-27 Mayıs 2012 tarihleri arasında gezilebilecek.

''Opera Afişleri Sergisi'', 17 Mart Cumartesi günü Kadıköy Süreyya Operasında başlayacak. 1941'de Türk opera topluluğunun ilk temsilini verdiği, 1941 yılından bu yana gerçekleştirilen çeşitli konserlerin afişlerini içeren sergi, 21 Nisan 2012 tarihine kadar açık olacak.

Galeri Elipsis, yarın başlayacak ''Editions II'' fotoğraf sergisine evsahipliği yapacak. 19 Nisan 2012'ye kadar sürecek sergide, Alp Klanten, Charles Richards, Metehan Özcan, Seza Bali ve Yusuf Sevinçli'nin eserleri yer alıyor.
 

Beyaz Müzayede

Türk ve dünya ustalarının, orta kuşak ve gençlerin başyapıtlarının sergileneceği 19. Beyaz Müzayede, 17 Mart Cumartesi ve 18 Mart Pazar günleri Conrad'da düzenlenecek.
İki bölümden oluşan müzayedede, toplam 360 eser ve heykel sunulacak. Müzayedede eserleri bulunan sanatçılar arasında, Canan Tolon, Haluk Akakçe, Leyla Gediz, Adnan Çoker, Ömer Uluç, Ferruh Başağa, Mehmet Güleryüz, Komet, Erol Akyavaş, Fahrelnisa Zeid, Mübin Orhon, Nejad Melih Devrim, Abidin Dino, Julian Opie, Peter Halley, Macus Lüpertz bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler