'Rusya-Ukrayna kavgası Türkiye'yi de vurdu'

The Times ve Financial Times gazeteleri, gaz konusunda Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren son kavganın aralarında Türkiye'nin de bulunduğu altı ülkeyi vurduğuna dikkat çekti.

Yayınlanma: 05.01.2009 - 11:15
Abone Ol google-news

Rusya ile Ukrayna arasındaki gaz kavgası şiddetlenirken, Gazprom tarafından sağlanan gaz miktarının azaltılmasının, beş Avrupa ülkesinin yanı sıra Türkiye'yi de vurduğu bildirildi.

İngiliz gazeteleri The Times ile Financial Times, Rusya ile Ukrayna arasında gaz kavgasına geniş yer verdi. The Times "Ukrayna ile Rusya arasındaki gaz kavgası derinleşirken kısıntılar altı Avrupa ülkesini vurdu" diye yazdı. Altı ülkenin aldığı gaz düzeylerinde düşüşleri bildirdiğini kaydeden gazete şöyle devam etti:
"Rus devlet gaz şirketi Gazprom, Çek Cumhuriyeti, Türkiye, Polonya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan, 5 ile 30 arasında değişen düşüşleri bildirirken Ukranya'ya gaz satış fiyatını artırmakla tehdit ederek tutumunu sertleştirdi."

Gazprom Başkanı Alexei Miller'in, Ukranya'ya verilen gaz fiyatının 450 dolara yükseltmekle tehdit ettiğini kaydeden gazete, Ukraya'nın ise, gerileyen dünya enerji fiyatlarına işaret ederek 235 dolardan fazla ödemeye hazır olmadığını söylerken, Gazprom'un empoze ettiği 600 milyon dolarlık cezayı ödemeyi reddettiğini yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times ise, gaz kavgasının Avrupa'da gaz sıkıntılarına yol açtığını belirterek, "Rusya ile Ukrayna, hafta sonunda birbirine hakaret ettiği"ne dikkat çekti. Gazete, şunları yazdı:
"Polonya, Ukrayna üzerinden aldığı Rus gazı teslimatında yüzde 11'lik bir düşüş bildirdi ve kavgadan en çok zarar gören ülke gibi görünüyor. Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye de etkilendi."

Gazete, gerginlik tırmandırılarak Gazprom'un, gaz çaldığı ve 2002 yılında imzalanan transit kontratını ihlal ettiği gerekçesiyle Ukrayna hakkında Stokholm'daki hakemlik mahkemesinde dava açacağı açıklamasına da dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler