"Göz boyama yasası"

Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, 5510 saydı yasanın sebep olacağı hak kayıplarının yasanın hayata geçmesi ile bir bir ortaya çıktığını savundu. Beysülen, "5510 sayılı yasa, sosyal devleti yok etmek üzere, IMF dayatmaları sonucu çıkarılmış bir yasadır. Dolayısıyla da reform adı takılması, göz boyamadan öte bir şey değildir" dedi.

Yayınlanma: 05.01.2009 - 13:20
Abone Ol google-news

Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, yaptığı açıklamada, iktidar tarafından "süslü büyük laflarla" topluma reform diye "yutturulan" 5510 sayılı yasanın sebep olacağı hak kayıplarının ortaya çıktığını söyleyerek, "Bu durum bizi şaşırtmadı. Çünkü biz bunları bildiğimizden yasanın çıkmaması için ilk günden itibaren mücadele etmiştik. 5510 sayılı yasa sosyal devleti yok etmek üzere, IMF dayatmaları sonucu çıkarılması bir yasadır. Dolayısıyla da reform adı takılması, göz boyamadan öte bir şey değildir" dedi.

Bütün karşı çıkışlara rağmen iktidar tarafından İMF'ye verilen taahhütler sonucu 5510 sayılı yasanın çıkarıldığını vurgulayan Beysülen, uygulama sonuçlarının ortaya çıkmaya başladığını ifade etti. Beysülen, "Özellikle emekli aylıklarının hesaplanması ve arttırılması konularında yaşananlar, yasaya karşı çıkış nedenlerimizin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. 2008 yılında emeklilere toplam yüzde 9.2 aylık artışı verilmişken, TÜİK tarafından açıklanan resmi TÜFE oranı yüzde 10.6'dır. Buna göre emekliler resmi enflasyon rakamı karşısında bile yüzde 1.4 kayıptadırlar" dedi.
 

"Emekli aylıkları türlü oyunlarla aşağı çekildi"

TÜİK tarafından açıklanan enflasyonun, günlük hayatta karşılaşılan "gerçek enflasyonu" yansıtmaktan uzak olduğunu savunan Beysülen, çeşitli kurumlar tarafından yapılan enflasyon hesaplamalarına göre gerçek piyasa enflasyonunun yüzde 40 civarında olduğunu söyledi. Buna karşın aylıklara yapılan artışın resmi enflasyon rakamının bile gerisinde kaldığının altını çizen Beysülen, "Yine aynı yasanın 55. maddesine göre 'Emekli aylıkları Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 ayda Tüketici Fiyat endeksinde gerçekleşen oran kadar arttırılır' denmektedir. Bu emekli aylıklarının türlü oyunlarla aşağı çekilerek, düşük gösterilen resmi enflasyon kadar arttırılması ve büyümeden pay verilmemesi anlamına gelen haksız bir uygulamadır. Şimdi ise yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden sonra emekli olanlar vergi iadesi yerine verilmekte olan sosyal destek ödemesinin verilmediğini öğreniyoruz. Bunun yasanın hangi maddesine dayandırıldığı ise muamma" dedi.
 

 

"Yasa nedeniyle önümüzdeki günlerde ilaç alamayacağız"

Eski emeklilere ödenmeye devam edilen Sosyal Destek Ödemesi'nin yeni emeklilere verilmemesinin de çifte standart olduğunu ifade eden Beysülen, bu durumun vergi iadesi ödemeleri gibi zaman içinde kaldırılacağını gösterdiğini savundu. Beysülen, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yasanın hünerleri bununla da bitmiyor. Son günlerde hükümetin Türk Eczacılar Birliği ile yaşadı tartışma ise önümüzdeki günlerde ilaç alamayacağımızı gösteriyor. Şunu açıkça belirtmeliyiz ki; bu tartışmada kesinlikle TEB haklıdır. Çünkü hükümetin yeni oyunu eczacılığı meslek olmaktan çıkarmak ve marketlere yeni bir ticari alan açmaktır. Bu politikanın amacı eczanecilik mesleğini devre dışı bırakmak büyük marketlerde tezgah altından ilaç satışı yapma imkanı sağlamaktır.

Yine 5510 saydı yasayla yürürlüğe girmesiyle vatandaştan alınmaya başlanan muayene ücretine toplumun tepki göstereceği endişesi yaşayan hükümet, bu uygulamayı gizlemek amacıyla muayene ücreti tahsilatım eczanelere yüklemiş bulunmaktadır. İşte bütün bunlar yasaya karşı çıkış nedenlerimizin ne kadar haklı olduğunun göstergesidir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler