'İsrail'e karşı petrol silahını kullanalım'

İran ve Bahreynli yetkililer, İsrail'e karşı petrolün silah olarak kullanılması çağrısında bulundu. Ancak, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Körfez ülkelerinden, konuya ilişkin herhangi bir tepki gelmedi.

Yayınlanma: 05.01.2009 - 14:15
Abone Ol google-news

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, İran Devrim Muhafızları Komutanı Tuğgeneral Mirfaysal Bagırzade, Gazze'deki savaşı durdurmak için İslam ülkelerine, petrolü silah olarak kullanmaları çağrısında bulundu.

Müslüman dünyasındaki enerji kaynaklarına Batının bağımlılığını vurgulayan Bagırzade, İsrail'i destekleyenlere, ham petrol ihracatını kesme çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hasan Kaşkavi de, saldırının durdurulması ve Gazze kuşatmasının kaldırılması için gerekli her hareketi desteklediklerini ifade etti.

Bu arada, Bahreyn Parlamentosu'nun alt kanadı da İsrail'in saldırılarını kınarken, Bahreyn Dışişleri Bakanı, tüm misilleme seçeneklerinin açık bırakılması gerektiğini belirtti.

Milletvekilleri, petrol ve bölgenin olağanüstü kaynaklarının, bölgedeki savaşı durdurmak için Batı üzerinde baskı yaratacak ekonomik silah olarak kullanılabileceğini ifade ettiler.

OPEC üyesi olmayan Bahreyn, Körfez bölgesinde ABD'nin anahtar konumdaki müttefiklerinden biri konumunda bulunuyor ve 5. filoya ev sahipliği yapıyor.

1973 yılındaki Mısır ve Suriye öncülüğündeki Arap orduları ile İsrail arasındaki Yom Kippur Savaşı'nda, Arap petrol üreticileri, ABD ve müttefiklerine petrol sevkiyatını durdurma kararı almış, bu da fiyatların bir anda zirveye çıkmasına neden olmuştu.

 

'Körfez ülkeleri çağrıyı duymazdan geliyor'

Reuters'a konuşan OPEC kaynakları, Körfezdeki çekirdek konumdaki OPEC üreticilerinin, İran'ın İsrail'i destekleyenlere petrol ihracatını kesme çağrısını duymazdan geldiklerini ifade ediyorlar.

öz konusu kaynaklar, bunu yapmak için herhangi bir plan olmadığını ve böyle bir olasılık da görülmediğini belirtiyorlar.

OPEC'in en etkili üyesi Suudi Arabistan, komşusu Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar, ABD'nin bölgedeki müttefikleri arasında yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler