Türkiye genelinde İsrail'e tepki

İsrail'in Gazze'ye başlattığı kanlı saldırıların bugün 10. günü... Saldırılar yine Türkiye genelinde çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösterilerde protesto edildi.

Yayınlanma: 05.01.2009 - 15:39
Abone Ol google-news

 

Samsun

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin (OMÜ) Kurupelit Yerleşkesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğrenci kafeteryasında toplanan bir grup, ellerinde İsrail'i kınayan pankartlarla, sloganlar attı.
Burada grup adına açıklama yapan Ferhat Kaya, İsrail'in Gazze'de bir kere daha katliama giriştiğini söyledi.

Gazze'de yaşanan işgal ve katliamlarda yaklaşık 500 Filistinli'nin hayatını kaybettiğini ve binden fazla kişinin de yaralı olduğunu belirten Kaya, ''Filistin halkına yapılan bu katliamların sorumluları başta ABD olmak üzere tüm emperyalist ülkelerdir'' dedi.

İsrail'in ABD'nin desteğinde hareket ettiğini savunan Kaya, ''Biz üniversiteliler olarak bu saldırıya seyirci kalmıyoruz ve uyarıyoruz. Bu katliama seyirci kalanlar bölgemiz halklarına ve çocuklarımıza karşı suç işlemektedir'' diye konuştu.
 

Giresun

Giresun'da Türkiye Kamu-Sen İl Temsilciliği'nce Osmanağa Meydanı'nda düzenlenen mitingde, il temsilcisi Arif Çetinkaya, İsrail'in dünyanın gözü önünde masum insanları katlettiğini söyledi.
Kendilerini hak ve demokrasi savunucusu olarak tanıtan devletlerin saldırıyı seyrettiğini, hatta bu katliamı destekler açıklamalarda bulunduğunu ifade eden, Çetinkaya, şunları kaydetti:
''Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren katil İsrail, çocuk, kadın, yaşlı demeden katletti. Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırısı ve ardından başlattığı kara saldırısı yüzünden yüzlerce masum insan hayatını kaybetti. Binlerce yaralı hastanelerde yaşam savaşı veriyor. Aylar öncesinden planlanan bu hain saldırının devamının geleceğini de açık açık söyleyen İsrail artık sabırları taşırmıştır. Dünyanın gözü önünde, masum Filistinlileri çocuk, kadın, yaşlı, genç demeden katleden katil İsrail'i nefretle kınıyoruz.''
 

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (TSO) yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yapmış olduğu hava ve kara harekatının insanlık dışı bir hareket olduğu belirtildi.

İsrail'in sözde kendisini savunması adına 10 gün önce başlattığı hava harekatı ve 2 gün önce başlattığı kara harekatıyla 500'ün üzerinde masum insanın hayatını kaybettiği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:
''Yaşanan bu insanlık dramını sessizlikle seyreden uluslararası örgütler Birleşmiş Milletler, AB Parlamentosu, Arap Birliği'nin yaklaşımları insanlık adına utanç verici. Akan kanın biran önce durdurulması için tüm uluslararası ve ulusal sivil toplum örgütleri harekete geçmeli.''
 

Kars

Kars'ta Kamu-Sen İl Temsilciliği'nce Faikbey Caddesi'nde basın açıklaması düzenlendi. İl temsilcisi İbrahim Yıldız, yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırılarına uluslararası toplumun sessiz kalmasını eleştirerek, şunları kaydetti:

''Filistin topraklarında insanlık dramının doruğa ulaşmıştır. Arap ve İslam dünyasının Filistin halkının sorunları karşısında duyarsızlığı da İsrail ve ABD'yi cesaretlendirmektedir. Türkiye'deki siyasi iktidar hamasi çağrılar ile yetinmemeli ve İsrail ile yapılan özellikle askeri içerikli tüm anlaşmaların bu saldırılar durduruluncaya kadar süresiz olarak askıya alınmalıdır.''
 

Erzincan

Erzincan Baro Başkanı Can Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in vahşete ve teröre açıkça destek olan devletlerden aldığı güçle Gazze'ye yönelik kara saldırısına başladığını belirterek, yaptıklarının bir devlet terörü olduğunu ifade etti.

İsrail'in saldırılanda özellikle sivil ve çocukları seçtiğini ileri süren Tekin, şunları kaydetti:
''Bu adı konulmamış bir soykırımdır. Gazze'de yaşananlar tüm ülkelerin insanlık sınavıdır. Tüm insanlığın bu soykırıma karşı tepki göstermesi ve İsrail'in anlayacağı üslupla cevap vermesi gerekirken, dünya sessiz ve seyirci kalmıştır. Varlık sebebi dünya üzerindeki her türlü hukuka aykırı girişimleri sona erdirmek olan Birleşmiş Milletler hiçbir yaptırımı olmayan bir kınama kararı dahi alamamıştır.''
 

Şanlıurfa

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Atatürk Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, üzerinde ''Hepimiz Filistinliyiz'', ''Türkiye, Filistin'e sahip çık'', ''Çocuk katili İsrail, Ortadoğu'dan defol'' yazılı dövizlerle, İsrail ve ABD aleyhine slogan attı. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin konuşma yapmasının ardından İsrail bayrağını ateşe veren gruptakiler, daha sonra dağıldı.

 

İzmir

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, İzmir'de düzenlenen eylemle protesto edildi.
''İzmir Emek, Demokrasi ve Barış Güçleri'' adı altında biraraya gelen türlü sivil toplum örgütleri, Basmane'den Konak Alanı'na dek yürüyüş düzenlediler.

Gazi Bulvarı üzerinde binlerce kişinin katıldığı yürüyüşün başlangıcında, polisin yolun tümüyle kapatılmasına izin vermemesi üzerine, yürüyüşü organize edenlerle polis müdürleri arasında tartışma yaşandı.

Bulvarın Konak'a gidiş yönünün tümüyle trafiğe kapatılmasıyla süren yürüyüşte İsrail, ABD ve ''bu saldırılara gerçek anlamda tepki göstermediği'' iddiasıyla AKP hükümeti protesto edildi.

 

İstanbul

Beyoğlu'nda toplanan ve aralarında sanatçıların da bulunduğu bir grup, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ''İnsan Zinciri'' oluşturarak protesto etti.

İstiklal Caddesi'ndeki Galatasaray Lisesi önünde toplanan ''Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'' üyeleri, kol kola girerek ''İnsan Zinciri'' oluşturdu.

''Filistin'e Özgürlük'' yazılı pankart ve dövizler taşıyan grup, sloganlar eşliğinde Odakule'ye kadar kol kola yürüdü. Grup, daha sonra lisenin önüne döndü.

Grup adına konuşma yapan sanatçı Mustafa Alabora, Gazze'ye saldırıları protesto ederek, ''Bu terörist bir devletin bütün insani değerleri ayaklar altına alan saldırganlığıdır. Saldırının arkasında ABD yönetimi var'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler