"Baz istasyonları yaşam alanlarına kurulmamalı"

Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu, baz istasyonlarının toplu yaşam ve kullanım alanlarına kesinlikle kurulmaması gerektiği uyarısında bulundu. Komisyon, cep telefonu görüşmelerinin kısa tutulması, görüşmelerin çocuklardan uzak yerlerde kullanılması ve hamilelik sürecinde cep telefonun acil durumlar dışında kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Yayınlanma: 05.01.2009 - 15:56
Abone Ol google-news

Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu yaptığı açıklamada, cep telefonu kullanırken sağlık açısından nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.  Açıklamada, cep telefonları ile baz istasyonlarının insan sağlığına olan etkilerinin kablosuz iletişim sistemlerin kurulduğundan beri tartışıldığını belirterek, "Beş Avrupa ülkesinde yapılmış olan çalışmanın sonuçları en az on yıldır cep telefonu kullanan bireylerde bazı beyin tümörlerinin görülme sıklığından artış meydana geldiği ortaya koyulmuştur. Bu sorunun yanı sıra; DNA'da meydana gelen değişiklikler, sinir hücrelerinde zedelenme, beyin faaliyetlerinde ve uyku düzeninde değişikliklerin meydana gelmesi gibi bazı durumların oluştuğu da bilinmektedir" denildi.

Cep telefonu baz istasyonlarının oluşturduğu sağlık riskleri nedeniyle toplu yaşam ve kullanım alanlarına kesinlikle kurulmaması gerektiği uyarısında bulunulan açıklamada, cep telefonu kullanımının olası etkilerinden korunabilmek için şu önerilerde bulunuldu:

-Cep telefonu görüşmelerini mümkün olduğunca kısa tutup, gereksiz konuşmalardan kaçınılmalıdır, yakında sabit hat varsa o tercih edilmelidir.

-Cep telefonu görüşmeleri çocuklardan mümkün olduğunca uzak mesafede gerçekleştirilmelidir.

-Hamilelik sürecinde cep telefonu acil durumlar dışında kullanılmamalı ve ev içinde cep telefonları kapalı tutulmalıdır.

-Özellikle sinir sistemlerinin gelişmekte olması nedeniyle çocukların cep telefonu kullanmaya başlama yaşları geciktirilmeli. (15 yaşından tercihen 18 yaşından önce kullanmaları önerilmiyor.)

- Cep telefonu kulaklık aracılığı ile kullanılmalı, bu şekilde cep telefonlarının beyinden uzak tutulması sağlanmalıdır.

-Konuşma dışında cep telefonu özelliklerini kullanmaktan kaçınılmalıdır.

-Cep telefonu ile çok kısa konuşma alışkanlığı kazanılmalı. Kısa bilgi gönderiminde SMS kullanılmalı, uzun süreli kullanımları özendiren kampanyalar engellenmelidir.

-Cep telefonlarının en çok radyasyon yaydığı zamanlar, telefon çaldığı ve çevrilen numaranın bağlandığı anlardır. Bu sırada telefonu bas bölgesinden uzak tutulmalıdır.

-Sabit hat olanağı kablolu bir telefondan konuşma olanağı varken cep telefonu kapalı tutulmalıdır.

-Telefon satın alınırken düşük SAR değerli olanlar tercih edilmelidir.

-Araç kullanırken cep telefonunu kullanmaktan kaçınılmalıdır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler