Darbeciler evden yargılanabilir

Evren ve Şahinkaya, 4 Nisan'da başlayacak davada savunmalarını video konferans yoluyla evlerinde yapmak için mahkemeye başvurdu.

Yayınlanma: 22.03.2012 - 07:32
Abone Ol google-news

12 Eylül darbesine ilişkin açılan davada 4 Nisan’da hâkim karşısına çıkacak olan eski Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, yaş ve sağlık durumlarını gerekçe göstererek ifadelerinin Sesli ve Görüntülü Sistem (SEGBİS) yoluyla evlerinde alınması için mahkemeye başvurdu. Mahkemenin talebi kabul etmesi durumunda, Evren ve Şahinkaya’nın evleri ile duruşma salonu arasında video konferans bağlantısı kurulacak. Mahkeme heyeti, bu yolla sanıklara sorularını yöneltecek.

Türkiye, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın mahkeme önüne çıkacağı 4 Nisan gününe kilitlendi. Başta 12 Eylül dönemi mağdurları olmak üzere çok sayıda sivil toplum örgütü ve yurttaş, Evren ve Şahinkaya’yı sanık sandalyesinde görmek için Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelecek. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya ise avukatı Bülent Acar aracılığıyla mahkemeye başvurarak ifadelerinin ikametlerinde alınmasını talep etti. Mahkemeye verilen dilekçede, 94 yaşında olan Evren ile 85 yaşındaki Şahinkaya’nın sağlık durumlarına işaret edildi. Bu konuda hastaneden alınan raporlar da dilekçenin ekine konuldu.

Eğer mahkeme bu talebi yerinde görürse, Merkez Orduevi’ndeki General Lojmanları’nda kalan Evren ile İstanbul’da yaşayan Şahinkaya’nın evlerine Sesli ve Görüntülü Sistem kurulacak. Sanıklar, bu sistem yoluyla davanın görüleceği mahkemeye bağlanacak. İki sanık, buradan heyetin ve davaya müdahil olarak katılanların sorularını yanıtlayacak. Ancak mahkeme bu talebi reddederse, iki sanık duruşmaya gelmek zorunda kalacak. Mazeret bildirmeyerek duruşmaya gelmemeleri durumunda iki sanık, polis zoruyla getirilecek.

Evren ve Şahinkaya’nın soruşturma sırasındaki ifadeleri geçen yıl haziran ayında bulundukları yerde alınmıştı. Bu arada Kenan Evren’in GATA’da bağırsak ameliyatı geçirdiği öğrenildi. 20 gündür hastanede tedavi altında olan Evren daha önce de aynı konuda operasyon geçirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler