AKP'ye iki yeni suçlama

Kemal Kılıçdaroğlu, doğalgazın ardından su sayaçlarında da Ankara halkının soyulduğunu ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, Sanayi Bakanlığı’nın, “ASKİ’nin kartlı su sayacı için abonelerden talep ettiği 670 YTL’nin insan haklarına aykırı olduğu” uyarısında bulunduğunu ortaya çıkardı.

Yayınlanma: 06.01.2009 - 09:25
Abone Ol google-news

Sanayi Bakanlığının 2007 yılında İçişleri Bakanlığına gönderdiği bir yazıda Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) tarafından elektronik kartlı su sayaçları için abonelerden 670 YTL talep edilmesi aboneleri mağdur ediyor, insan haklarına aykırıuyarısında bulunduğu ortaya çıktı. Başkentte fahiş fiyatlıdoğalgaz sayaçları tartışmasını başlatan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Su sayaçlarında da fahiş fiyat alınıyor. Belediyenin başkentliye getirdiği yükler yasadışı vergi gibi. Sanayi Bakanlığı geç de olsa uyarıda bulunuyor. Rekabet Kurulu, EPDK, İçişleri Bakanlığı ne yapıyordiye sordu.

Kılıçdaroğlu, başkentteki fahişfiyatlı doğalgaz sayaçlarından sonra su sayaçları ile ilgili bir belgeyi de gündeme getirdi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürü Atilla Şahin imzasıyla 19 Temmuz 2007 tarihinde İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne gönderilen ön ödemeli su sayacıkonulu yazıda şu ifadeler yer alıyor:

Bakanlığımızın asli görevleri arasında yer alan tüketicinin hak ve menfaatını korumakla yükümlü olduğu düşünüldüğünde, bazı belediyelerce ön ödemeli elektronik kartlı soğuk su sayacı ile ilgili birtakım uygulamalar başlatılarak tüketicinin mağdur edildiği bakanlığımıza gelen şifai bilgilerden anlaşılmaktadır. Söz konusu uygulamaların en başında, bazı belediyelerce ön ödemeli elektronik kartlı soğuk su sayacının abonelere zorunlu olarak takılması gelmektedir. Örneğin Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından bir sayaç için abonelerden talep edilen miktar (sökme takma parası dahil) yaklaşık 670 YTL civarındadır. Normalde evlerde kullanılan ve aynı işi gören mekanik soğuk su sayacının 20-30 YTL olduğu dikkate alındığında, bu uygulamayla ön ödemeli elektronik kartlı su sayacının abonelere ne derece büyük bir külfet getirdiği ve abonelerin mağdur edildiği daha da iyi anlaşılmaktadır. Diğer taraftan Avrupa İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde de belirtildiği üzere, suyun insan hayatı için vazgeçilmez bir unsur olduğuna dikkat çekilerek, durum ve şartlar neyi gösterirse göstersin hiçbir surette suyun kesilemeyeceği önemle vurgulanmıştır. Avrupa ülkelerinde de ön ödemeli elektronik kartlı su sayacı bulunmasına rağmen aboneler hiçbir şekilde mecburi uygulamaya tabi tutulmamışlardır. Çünkü ön ödemeli sayaçlarda kontör yüklemesi yapıldığı için yüklenen kontörün bitmesi halinde su otomotik olarak kesilecek ve acil durumlarda kullanılamayacaktır. Bunun sonucunda, insan hayatı ile ilgili birtakım sıkıntıların meydana geleceği aşikârdır. Ayrıca Avrupa Birliği uygulamalarında sayaç daima ürünü pazarlayan kişi ve kuruluşa aittir. Şahıslara ait hiçbir sayaç bulunmamaktadır.

Kılıçdaroğlu, bu belgeyle ilgili olarak şunları söyledi: Sanayi Bakanlığı su, doğalgaz sayacı konusunda ölçüyü, standardı belirler. Piyasada kim üretiyorsa tüketici onalardan alır. Ya da belediye toptan ihaleye çıkar, çok daha ucuza alır. Ankarada ise tam tersine halka fahiş fiyatla sayaç satılıyor. Belediyenin aldığı yasadışı vergi gibi. Sanayi Bakanlığı geç de olsa uyarıda bulunuyor. Rekabet Kurulu nerede? EPDK, 300 dolardan sayaçlar satılırken neredeydi? Vatandaş hem ön ödemeli su sayacı alıyor, bir de üstüne güvence parası alınıyor. Bu konu yargıya da götürüldü ve ASKİnin uygulamasıyla ilgili olarak yürütmenin durdurulması kararı verildi. Tam bir soygun. Ankara halkı Gökçek ve ekibi tarafından soyuluyor. Sanayi Bakanlığı geç de olsa bunu gördü. Aynı uyarıyı çok daha önce doğalgaz sayaçları için de yapmaları gerekirdi. Şimdi bu yazıdan sonra İçişleri Bakanlığı ne yaptı öğrenmek istiyoruz.

Şirkete özel yasa savı Kılıçdaroğlu, Maliye Bakanlığı’nın bir yabancı içki firmasına ayrıcalık sağladığını ileri sürerek “AKP, Türkiye’de içki üretimi yapan bir şirketten, yasa çıkacak diye özel tüketim vergisi almadı” dedi. Kılıçdaroğlu, içkilere fahiş oranda vergi getiren hükümetten şirketi neden affettiğini açıklamasını istedi.

 

"İçki üreten şirketten vergi alınmadı"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, bir yolsuzluk iddiasında daha bulundu. Maliye Bakanlığının bir yabancı içki firmasına ayrıcalık sağladığını ileri süren Kılıçdaroğlu AKP, içki üretimi yapan bir şirketten, yasa çıkacak diye özel tüketim vergisi almadı. Firmaya, 3 milyon TL civarında ayrıcalık sağlandı. Bunu inkâr etmeleri halinde belgeyi alınlarına yapıştırırım dedi. Kılıçdaroğlu, içkilere genelde fahiş oranda vergi getiren hükümetin bu şirketi neden affettiğini açıklamak zorunda olduğunu söyledi. Bu şirket Mey İçki misorusu üzerine Kılıçdaroğlu, Ben yorum yapmıyorumdedi. Mey İçki ise kendilerinin korunmadığı gibi tam tersine Maliye’nin yerleşmiş uygulamalarını şirketleri aleyhine değiştirdiğini savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler