Rusya açıkladı: Sorun Ukrayna'da

Rus Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandır Medvedev, bazı çevrelerin gaz kartını Rusya ve Gazprom'a karşı kullandıklarını söyledi. Medvedev Rusya'nın doğalgazı gönderme konusunda bir sıkıntısı olmadığını sıkıntının Ukrayna'dan kaynaklandığını açıkladı.

Yayınlanma: 06.01.2009 - 11:42
Abone Ol google-news

Rus Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksand Medvedev, mevcut krizden dolayı Rusya ve Gazprom'un suçlanması gerektiren hiçbir neden bulunmadığını belirterek, 2006 yılı başlarında Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gönderilen gazda yaşanan aksaklığın Rus şirketleri ve Rusya üzerinde olumsuz bir imaj meydana getirdiğini kaydetti.

Ancak o durumdan gerekli dersleri çıkardıklarını ifade eden Medvedev, ''AB ve Avrupa'nın önde gelen ülkelerinin hükümetleriyle doğrudan kırmızı hat oluşturdu. Bu sayede onların eylemlerini ve bu eylemlerinin arkasındaki niyetlerini açıklama fırsatımız oldu'' dedi.

Mevcut durumu aşacaklarına dair bir kuşkusunun olmadığını söyleyen Medvedev, ''Bu durumla herhangi bir önyargı olmadan mevcut ulaştırma sistemimizi ve gaz üretimimizle başa çıkabiliriz. Sorun gazın Ukrayna üzerinden gönderilmesi'' diye konuştu.

Medvedev, bugün yaşanan durumun gazın tarihinde bile bir ilk olduğunu belirterek, ''Bu güçlüğe Avrupalı partnerlerimizle birlikte karşı koyacağız. Bu durum Avrupa'ya verdiğimiz gazın yüzde 80'ini topraklarından gönderdiğimiz ülkenin beklenmeyen sorumsuzluğundan ortaya çıkan bir sorun. Bu kesinlikle sorumsuzlukla ilgili bir durum'' dedi.

Ukrayna'ya ne kadar gaz verildiğini ve bunun ne kadarının Avrupa'ya gönderildiğini herkesin görebileceğini ifade eden Medvedev, ''Biz mevcut durumun rehinleri haline geldik. Bu duruma karşı hiçbir şey yapamıyoruz. Kabus senaryoları üretmek istemiyoruz ama şu anki durum son derece ciddi'' ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin Ukrayna'nın Gazprom'a borcunu ödememesi halinde bundan sonra ne olacağı yolundaki sorusuna Medvedev, ''Eğer cep telefonunuzun faturasını ödemezseniz ne olur? Böyle bir şey kesinlikle olmamalı ve geçmişte de zaten olmadı'' diye konuştu.

Ukrayna'nın bin metreküplük gazın 100 kilometrelik geçişi için 1,6 dolarlık anlaşmayı geçersiz saymasının da kabul edilemeyecek bir durumu oluşturduğunu belirten Medvedev, Ukrayna'daki mahkemenin aldığı kararın geçersiz olduğunu çünkü söz konusu anlaşmaya bakmaya sadece İsveç mahkemelerinin yetkili olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler