Güler'den 'bizi karıştırmayın' uyarısı

Rusya'nın doğalgazı kestiği Ukrayna dün Türkiye'ye gelen hattan gaz çekmeye başlamasının ardından gece saat 04.00'ten itibaren Türkiye'ye bu ülke üzerinden gelen gazın tamamını kesti. Bunun üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, iki ülke büyükelçileri ile görüşerek, aralarındaki soruna Türkiye'yi karıştırmamaları uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 06.01.2009 - 12:47
Abone Ol google-news

Rusya Türkiye'ye verdiği doğalgazı kesti. Bunun üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, iki ülke büyükelçileri ile görüşerek, aralarındaki soruna Türkiye'yi karıştırmamaları uyarısında bulundu.

Rusya Mavi Akım'dan gelen gaz miktarını artırırken, İran da verdiği gazın miktarını artırabileceğini bildirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, gaz kesintisi yaşanmaması için sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) kullanımı için depolara yüklendi. Bakanlık, doğalgaz ile çalışan santrallere fuel-oil yakıtına geçme talimatı verirken, barajlarda da tam kapasite üretime geçilmesi kararlaştırıldı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki siyasal tartışmaların yarattığı gaz krizi bu yıl da Türkiye'yi vurdu. Rusya, alacaklarını gerekçe göstererek Ukrayna'ya verdiği gazı kesti. Bunun üzerine Ukrayna, Türkiye ve Avrupa'ya kendisi üzerinden giden Rusya hattından gaz çekmeye başladı. Dün Türkiye'ye gelen Batı Hattından gaz çekmeye başlayan Ukrayna, gece saat 4.00 itibariyle Türkiye'ye gaz akışının tamamen kesti.

Bunun üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler iki ülke temsilcileriyle temasa geçti. Rusya kanadı ile görüşen Güler, iki ülke arasındaki sorunun Türkiye'yi etkilememesi gerektiğini, Türkiye'nin parasını ödediği gazı almayı talep ettiğini ifade etti. Bunun üzerine Rusya, Samsun'dan Türkiye'ye giriş yapan Mavi Akım Hattından gelen gazın miktarını artırarak kesintiyi telafi etmeye çalıştı.

Güler Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky de Bakanlığa çağırdı. Güler görüşmede, Ukrayna'nın Türkiye'ye gelen gazda transit ülke olduğunu, Türkiye'nin müşterisi olduğu gazı çekmeye hakkının bulunmadığını ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kesintiye karşı bir dizi önlem de aldı. Mavi Akım'dan gelen gazın artırılmasının yanı sıra İran'dan gelen gazın da artırılacağı sözü alındı. LNG depolarından gaz alımı artırılırken, yeni teslimat bağlantısı kuruldu. Doğalgaz ile çalışan elektrik santrallerinde fuel-oil kullanımı için talimat verildi. Barajların tam kapasiteye geçilmesi kararlaştırıldı. Doğalgaz arzı konusundaki sorunlar aşılsa bile LNG ve fuel-oil pahalı yakıtlar olduğu için Rusya-Ukrayna krizi Türkiye'nin gaz maliyetini yükseltecek.
 

Güler: Halkımızı üşütmeyeceğiz

Güler, temaslarının ardından Bakanlık'ta yaptığı açıklamada gelinen nokta ile ilgili bilgi verdi. Sorunun Türkiye'den kaynaklanmadığının, Rusya ile Ukrayna arasında olduğunun altını çizen Güler, bundan Türkiye ile birlikte Yunanistan, Bulgaristan, Macaristan, Moldova ve diğer bazı Avrupa ülkelerinin de etkilendiğine işaret etti.

Büyükelçilik ve bakanlık düzeyinde diplomatik görüşmelerde bulunduklarını söyleyen Güler, "Bu olay bizi etkileyecek ama bu etkiyi en aza indirecek şekilde gayet tecrübeli ekiplerimizle bu işi yönetiyoruz. Bu sorunun iki ülke arasında çözülmesini bir an evvel arzuluyoruz. Bu işin bir parçası olmak da istemiyoruz. Bu iki ülke arasındaki mesele. Diğer ülkeleri ilgilendirdiği için onlar da çözüme bizimle beraber katkı koymak istiyor" diye konuştu.

LNG kullanımı, yeraltı depolarının katkısı, termik santrallerde ikinci yakıta geçilmesi ve barajlarda üretimin artırılması önlemlerini anlatan Güler, "İnşallah halkımızı üşütmeyeceğiz. Ne yaptığını bilen bir ekiple çalışıyoruz. Bu sorunun en kısa zamanda çözülmesi için de gayret ediyoruz. Başbakanımıza durumu ilettim sabahleyin. O da kendi seviyesinde muhattaplarıyla gerekirse görüşecekler ama biz şu anda bu görüşmeleri kendimiz sürdürüyoruz. İnşallah en kısa zamanda çözeriz. Diğer ülkelerin bakanları da hepsi devredeler. Bir an evvel çözülmesi en büyük arzumuz. Şu anda yönetiyoruz bir sorun yok ama gayet tabii ki çok uzun sürmemesi lazım" dedi.

Gazprom'un Mavi Akım'dan gelen gazı 8 milyon metreküp artırdığını belirten Güler, İran'ın da gaz miktarını artırma sözü verdiğini, buna karşılık henüz miktar kararlaştırılmadığını ifade etti.
LNG için bu ay altı gemi geleceğini kaydeden Güler, "İran'dan 15 milyon metreküp geliyor. Şu anda bu miktar bize yetiyor. Normalde 28 milyon metreküp günlük gelmesi gerekiyor. Kendi dengemizde daha fazlasını talep etmedik, gerekirse alacağız" dedi.
 

Kendi meselelerini kendileri çözsünler

Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuğa gerek olmadığını, buna karşın gerekirse arabuluculuk ypılabileceğini belirten Güler, "Kendi meselelerini kendi aralarında çözsünler. Bizim amacımız kendi aralarında çözmeleri, bize taşırmasınlar. Bize gerek kalmadan bunu çözmeleri lazım. Bu iş ticari bir ilişkidir ama onun politik bir sahaya taşınması kendi bilecekleri iş. Bizler müşteriler olarak alacağımız gaza bakarız. Sorunun parçası değil çözümün paçası olmamız lazım. Hem Rusya'ya hem Ukrayna'ya ifade ettik çok net şekilde. Gazın parasını ödeyen kişiler olarak sorunun çözülmesini istiyoruz" diye konuştu.

Bunun gibi durumlara karşı Nabucco'yu devreye sokmak istediklerini vurgulayan Güler, AB'den bir heyetin de çözüm için Rusya'da bulunduğunu söyledi. Güler, günlük gaz tüketiminin 130 milyon metreküp olduğunu, barajların kullanımına göre bu miktarın değişebileceğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler