Uluslararası İşçi Sendikaları'ndan TGS'ye destek

Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC), Başbakan Erdoğan'a gönderdiği mektupta TGS'ye baskıları kınadı.

Yayınlanma: 26.03.2012 - 14:00
Abone Ol google-news

Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC) Başkanı Michael Sommer ve Genel Sekreteri Sharan Burrow, Başbakan Erdoğan'a bir mektup göndererek, basın özgürlüğü ihlallerini kınadı.

Mektupta, Anadolu Ajansı'nda, TGS üyelerine yönelik istifa baskılarına da yer verilerek, "TGS aleyhine yürütülen bu sendika karşıtı ortaklaşa faaliyetler; Türkiye'de hükümet ile işverenlerin giderek büyüyen sendika karşıtı yıldırma çabalarının genel görünümüne de denk düşmektedir" denildi. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 151 ülkedeki 305 üye kuruluştan 175 milyon işçiyi temsil eden ITUC olarak, Türkiye'deki basın özgürlüğü ihlallerini ve cezaevlerindeki gazeteci sayısının artmasını protesto etmek amacıyla yazıldığı vurgulanan mektupta, şöyle denildi:

"30'dan fazla Avrupa ülkesinden 260 binin üzerinde gazeteciyi temsil eden Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ile Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ), Türkiye'deki en büyük üyeleri olan Türkiye Gazeteciler Sendikası'na (TGS) yönelik olarak Türk resmi makamlarınca bir saldırı olduğuna dair son gelişmeleri ITUC'ye bildirdiler. TGS, Türkiye'de cezaevindeki 100'den fazla gazetecinin serbest bırakılması için kampanya yürüten Gazetecilere Özgürlük Platformu içerisinde öncü bir rol oynamaktadır.

EFJ ve FIJ'in bildirdiğine göre, doğrudan hükümet tarafından atanan Anadolu Ajansı Genel Müdürü, gazetecilerin TGS'den istifa etmeleri için baskı yapmaktadır. Anadolu Ajansı (devlet ajansı), TGS üyelerinin bağlı olduğu en büyük işverendir ve bu kişilerin üyeliği, sendikanın, gazetecilerin haklarını savunabilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır.

ITUC, TGS üyelerinin, işverenlerin veya yetkililerin misilleme yapmalarından endişe duymadan meşru sendikal faaliyetlerini sürdürebilmesini sağlamak için, sizi, Türk yetkilileri üzerinde baskı kurmak üzere gerekli girişimlerde bulunmaya sevk etmek ve bu husustaki kaygılarına dikkatinizi çekmek amacıyla bu mektubu yazmaktadır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon