"28-29 Mart'ta çocuklarınızı okula göndermeyin"

Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, 4+4+4 yasa teklifi meclis genel kurulunda görüşüldüğü tarihlerde 2 günlük grev yapma kararı aldıklarını hatırlatarak, "Velilerimize sesleniyoruz; 28-29 Mart'ta çocuklarınızı okula göndermeyin" dedi. Ankara Valiliği, sendikanın eyleminin "kanuna aykırı" olduğunu ileri sürdü.

Yayınlanma: 27.03.2012 - 10:45
Abone Ol google-news

Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız,  düzenlediği basın toplantısında, grev kararının, sadece eğitim ve bilim emekçilerinin değil, toplumun önemli bir bölümünün 4+4+4 kademeli eğitim sistemiyle ilgili duyduğu kaygıların bir sonucu olduğunu söyledi.

"İlköğretimin paralı hale getirilmesinin ilk adımı atıldı"

Düzenlemenin eğitim süresini uzatmaktan çok, eğitimde yaşanan ticarileştirme ve dinselleştirme uygulamalarının önünü açmaya yönelik olduğunu vurgulayan Yıldız, kanun teklifinde yer alan, "İlköğretim, devlet okullarında parasızdır" ifadesinin komisyon görüşmelerinde metinden çıkarılarak, ilköğretimin paralı hale getirilmesinin ilk adımlarının atıldığını savundu. Yıldız, zorunlu din dersinin kaldırılması ve anadilinde eğitim taleplerinin göz ardı edildiğini, zorunlu din derslerine ek olarak, seçmeli din derslerinin de getirilmesinin önünün açıldığına dikkat çekerek, grev nedenlerini şöyle açıkladı:

"-Çocuk işçiliğinin ve çocuk gelinlerin ağırlıklı olarak 13, 14, 15 yaşında olduğu düşünüldüğünde mevcut düzenleme ile hem mesleki eğitim adı altında 'çocuk işçiliğinin' önü açılmakta, hem de 'çocuk gelinler' uygulaması, bizzat iktidar tarafından kademeli zorunlu eğitim uygulaması ile açıkça desteklenmektedir.

-Arapça, fıkıh ve Kur'an derslerinin ikinci 4 yılda seçmeli hale getirilmesi sağlanarak, bütün okullarda fiilen imam hatip modeline geçilmesinin önü açılmak istenmektedir.

-İlkokul ve ortaokulun, 'bağımsız binalarda' gerçekleşeceği iddia edilse de, okulların bu uygulama için yeterli altyapı ve donanıma sahip olmadığı gerçeği göz ardı edilmektedir.

-4+4+4 şeklindeki kademeli eğitim sisteminin piyasayla ilişkilendirilmesi, meslek okulu açacak firmalara öğrenci başına destek sunulması ile eğitim sisteminin sermayeye ucuz işgücü sağlar duruma getirilmesi amaçlanmaktadır.

-Düzenleme sonrasında meslek liseleri özel sektöre devredilecek, meslek lisesi açan patronlara kamu kaynaklarından öğrenci başına para verilerek mesleki eğitimin özel sektör eliyle yürütülmesi sağlanacaktır.

-Önceden işletmelerin stajyer öğrenci çalıştırma oranı yüzde 10 ile sınırlı iken, düzenleme ile bu oran tamamen kaldırılmış ve patronlara sınırsız sayıda öğrenciyi "stajyer" adı altında sömürmesinin önü açılmıştır.

-Bir taraftan uzun vadede seçme sınavlarının ve dershanelerin kaldırılacağı iddia edilirken, diğer taraftan kademeli eğitim uygulaması ile çocuklarımızın daha erken yaşlarda dershaneye gitmeleri teşvik edilmektedir.

Eğitim Sen olarak velilerimize sesleniyoruz: 28-29 Mart'ta çocuklarını okula göndermeyerek grevimize destek olmalarını bekliyoruz. Çocuğunun geleceğinden endişe duyan tüm anne ve babaları grevimize doğrudan destek vermeye çağırıyor, çocuklarımızın geleceği için omuz omuza vererek bizlerle dayanışma içinde olmalarını bekliyoruz."

 

Ankara Valiliği'nden veto

Ankara Valiliği, 4+4+4 sistemine karşı 2 gün süresince iş bırakarak tüm illerden gelecek üyeleriyle Ankara'da eylem yapacak olan Eğitim-Sen'in eyleminin "kanuna aykırı" olduğunu ileri sürdü. Valilik, "kanunsuz eylem"in güvenlik güçleri tarafından mutlaka engelleneceğini ve eylemi organize edenler ile katılanlar hakkında da gerekli yasal işlemlerin yapılacağını açıkladı.

Valilik açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Bu duruma göre, adı geçen kuruluşlar tarafından Ankara ilinde organize edileceği ve gerçekleştirileceği ilan edilen protesto eylemi, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na açıkça aykırıdır ve Anayasa ile Kanunların açık olarak yasakladığı durum, tutum ve eylemler demokrasinin güvencesi altında olamaz ve de hiçbir kanunsuz eylem gerekçesi ne olursa olsun Ankara ilinde kabul edilemez.

Ankara ilinde yasal olmayan herhangi bir eyleme tevessül edilmesi halinde, meydana gelebilecek her türlü olaylardan ve doğabilecek zararlardan; organize eden kuruluşlar ve yöneticileri ile söz konusu eyleme katılanların sorumlu olacağı, kanunsuz eylemin güvenlik güçleri tarafından mutlaka engelleneceği ve eylemi organize edenler ile katılanlar hakkında da gerekli yasal işlemlerin yapılacağı hususu kamuoyuna saygıyla sunulur."

 

KESK'ten çağrı

KESK'ten yapılan yazılı açıklamada, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen yasa teklifi ve yine tüm kamu emekçilerinin, emeklilerin çıkmasını aylardır beklediği 4688 Sayılı Kanunda değişiklik öngören yasa tasarısının önümüzdeki birkaç gün içerisinde TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacağı belirtildi.

KESK, söz konusu düzenlemelerin geri çekilmesi talebiyle başta Ankara olmak üzere tüm illerde kitlesel basın açıklamaları yapılmasını kararlaştırdıklarını ifade ederek, 28-29 Mart tarihlerinde Eğitim Sen üyelerinin iki günlük grev gerçekleştireceğini belirtti. KESK'e bağlı diğer sendikaların üyeleri ile birlikte 28 Mart Çarşamba günü Türkiye'nin tüm illerinden demokratik tepkilerini göstermek ve TBMM'ye seslerini duyurmak için emekçilerin Ankara'ya geleceğini kaydeden KESK, "Ankara Valiliği, 'olay çıkar' gibi son derece taraflı bir bakış açısıyla Ankara'da yapılması planlanan kitlesel basın açıklamamızı '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşlerine Muhalefet Edileceği' gerekçesiyle yasaklamak istemektedir" dedi.

Kamu emekçilerinin kitlesel basın açıklaması yapmasının önünde hiçbir yasal engel bulunmadığını belirten KESK, kent meydanlarının barışçıl bir şekilde, demokratik tepkilerini ifade etmek isteyenlere kapatılmak istenmesinin hiçbir hukuki dayanağı olmadığına işaret etti. Valiliğin yasaklama kararının anayasaya, evrensel insan hakları ilkelerine ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu kaydeden KESK, bir emek örgütü olarak, her zaman üzerlerine düşen görev ve sorumlulukların gereğini yerine getirdiklerini ve getirmeye de devam edeceklerini belirtti.

KESK, Ankara Valiliği'ni demokratik tepkilerini göstermelerini engelleyecek herhangi bir eylem ya da girişimde bulunmamaya, anti demokratik uygulamalara son vermeye davet etti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler