'Kamuya 10 milyar dolar aktardık'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''3 büyük havaalanından kamuya 10 milyar doların üzerinde kaynak aktardık'' dedi.

Yayınlanma: 06.01.2009 - 22:10
Abone Ol google-news

TAV Havalimanları, 2000 yılında yapımını tamamlayarak işletmeye açtığı Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ile 2005'te işletmesini üstlendiği İç Hatlar Terminali, Katlı Otopark ve Genel Havacılık Terminalinin 140 milyon dolarlık 2009 yılı kira ödemesini yaptı.
Ödeme dolayısıyla İstanbul International Airport Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Yıldırım, finansal krizden tüm dünyanın etkilendiğini belirterek, ''Hava taşımacılığında bu sene Kasım ayında dünyada yüzde 13,5'luk daralma olurken, bizde 2008 yılı ortalama büyümesi yüzde 6'yı geçti'' dedi.

Türkiye'de transit yolcu trafiğinin de yüzde 23 artarak 4 milyona ulaştığını dile getiren Yıldırım, küresel krize rağmen Türk havacılık sektörünün iç hatlar yolcu sayısının 35 milyonu, toplam yolcu sayısının da 75 milyonu aştığını vurguladı. ''Bu sayının 2003'te 8,5 milyon olduğunu düşünürsek, havacılıkta nereden nereye geldiğimizi görüyoruz'' diyen Yıldırım, hava yolunu ''halkın yolu'' yapmak için yola çıktıklarını ve bunu da başardıklarını anlattı.

Türkiye'nin havaalanı yapımı ve işletmeciliği konusunda çalışmalarının dünyada ''Türk modeli'' olarak kabul gördüğünü dile getiren Yıldırım, bu modelle özel sektör ve kamu ortaklığı başarısının da tescillendiğini belirtti. Şirketlerle işletme sürelerini de yenilediklerini kaydeden Yıldırım, ''3 büyük havaalanından kamuya 10 milyar doların üzerinde kaynak aktardık'' dedi. Yıldırım, bugün ödenen 140 milyon dolarla, TAV Havalimanlarından alacakları kiranın üçte birini aldıklarını söyledi.

THY'nin Avrupa pazarından aldığı payın yüzde 4'ten yüzde 6'ya çıktığına işaret eden Yıldırım, yolcu sayısının da yüzde 15 artarak 23 milyona yükseldiğini ifade etti.
Bakan Yıldırım, THY'nin filosunu 128 uçağa çıkardığına dikkati çekerek, ''(THY'nin gidemeyeceği nokta kalmadı) diyebiliriz. Sefer sayısı yine yüzde 10 artmış. Doluluk oranı yüzde 74'ün üzerine çıkmış. Diğer şirketlerimiz de iyi çalışıyor. Bölgesel anlamda Türkiye havacılıkta fark edilir bir şekilde ilerlemesini sürdürüyor'' şeklinde konuştu.
 

'Denetime önem veriyoruz'

Havacılık sektöründeki denetimlere önem verdiklerini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:
''Uçuş emniyeti söz konusu olduğunda arkadaşlarıma söylediğim bir şey var; (Babanı bile tanımayacaksın). İnsan hayatı her şeyin önünde gelir. 2003'te toplam saha denetimleri 553 iken, 2008'i 2 bin 400 denetimle kapattık. Böylece Avrupa'da beşinci olduk denetimde. Türkiye, yetkili bakım hakkı alan ender ülkelerden biridir.''

Ankara'nın Kazan ilçesinde bir lojistik merkezinin temelini attıklarını ifade eden Yıldırım, 25 nakliyecinin bir araya gelerek 600 dönümlük bir alana kuracakları lojistik merkezine 200 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ve bu yatırımı bir senede tamamlayacaklarını aktardı.
Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) lisanslarının da verildiğini hatırlatan Bakan Yıldırım, bu lisanslardan da kamuya 2 milyar TL kaynak kazandırıldığını anlatarak, ''Kriz varmış, kriz yokmuş. Ulaştırma çalışmaya, kaynak yaratmaya devam ediyor. Tabiri caizse devlete 2 veriyor, 1 alıyor. 60 katrilyon kaynak üretmişiz, genel bütçeye vermişiz. 30 katrilyonu da almışız'' diye konuştu. Yıldırım, 15 bin 500 kilometre yol yaptıklarını, 44 havaalanını da faal hale getirdiklerini söyledi.

Geniş bant internet erişiminde yurt çapında yüzde 92'ye ulaştıklarını kaydeden Yıldırım, iletişim ve bilgi teknolojisi seviyesini 2003'te Afrika seviyesinden aldıklarını, şu anda ise AB seviyesine getirdiklerini kaydetti. Yıldırım, bir gazetecinin, bakanlığının 2009 yılı yatırımlarına ilişkin sorusu üzerine, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki toplam 11-12 proje için 400 milyon TL'nin üzerinde yatırım planladıklarını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler