Ergenekon'da yeni dalga

Ergenekon davası kapsamında eski MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz ve Prof. Dr. Yalçın Küçük ile halen görev yapan subaylarında aralarında bulunduğu 40'dan fazla kişi gözaltına alındı. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun evinde arama yapıldı.

Yayınlanma: 07.01.2009 - 07:20
Abone Ol google-news

Ergenekon’da 10. dalga olarak adlandırılan operasyon kapsamında dün 6 ayrı ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Gözaltına alınanlar arasında emekli orgeneraller Tuncer Kılınç ile Kemal Yavuz, araştırmacı yazar Yalçın Küçük, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, emekli Tümgeneral Erdal Şenel, Bağımsız Cumhuriyet Hareketi Genel Başkan Yardımcısı ve gazeteci Engin Aydın, eski Özel Hareket Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ve yeğeni Erdal Şahin de bulunuyor. Onursal Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun evlerinde arama yapılırken; eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'ın da ABD’den dönüşünde operasyon kapsamında gözaltına alınacağı bildirildi.
 

Ankara’da hareketli saatler...

Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ün talimatıyla Türkiye genelinde yine tartışmalara yol açan art arda gözaltılar geldi. Operasyonun Ankara ayağında gözaltına alınan isimlerin şeriatçılara yönelik 28 Şubat sürecinde aktif rol alanlar ile AKP’ye muhalif kimlikler olması ortak noktalarını oluşturdu. Sabah 07.00 itibariyle savcılığın talimatı doğrultusunda düğmeye basan polis başkentin pek çok semtinde evleri bastı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ı ve AKP’yi sert dille eleştirmesiyle tanınan Prof. Dr. Yalçın Küçük’ün Karakusunlar’daki evine çok sayıda polis geldi. Polis, sabah saatlerinde Yalçın Küçük’ün evini aramaya başlarken, aynı saatlerde İstanbul’daki evinin de kapısı çilingire açtırılarak arandı. Saatler süren aramanın ardından Yalçın Küçük gözaltına alanırak emniyete götürüldü. Adli tıptaki sağlık kontrolünün ardından Küçük, neden gözaltına alındığına ilişkin soruya, “Efendim bütün televizyonlarda var neden olduğu. Yazılı...” diye yanıt verdi. Küçük, “Ergenekon ile nasıl bir bağınız var?” şeklideki soru üzerine de “Onu öğreneceğim, ben de öğreneceğim. Ben bütün diktatöryalarda gözaltına alınırım. 12 Mart’ta, 12 Eylül’de, bu dönemde de alınırım. Bu, benim mesleğimin bir parçasıdır, bu kadar” dedi.

Küçük’ün avukatı Dursun Ermiş yaptığı açıklamada, sabah saat 07.00’den itibaren Yalçın Küçük’ün Ankara ve İstanbul’daki evlerinde arama yapıldığını, el yazıları, notları, disketleri, bilgisayar kayıtlarına ve yüzlerce sayfadan oluşan notlarının tamamına el konulduğunu söyledi. Küçük’ün Ergenekon kapsamında İstanbul’a gönderileceğini kaydeden Ermiş, “AKP yandaşı bazı medyanın 7 aydır aleyhine yapmış olduğu kampanya sonucu Türkiye’de sosyalist aydın olan, Ergenekon’la adının bir arada olması mümkün olmayan Yalçın Küçük gözaltına alınmıştır. Şu anda Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü. Oradan da Adli Tıp’a gönderilecek, ardından da İstanbul’a...” diye konuştu.

Avukat Ermiş, bir gazetecinin “İçeride nasıl bir manzara vardı?” sorusuna, “İçeride Terörle Mücadele Şubesi’nden 12 polis vardı. Evin her tarafına didik didik aradılar. Bütün notlarını, bütün kitaplarını, el yazmalarını, bilgisayarlarını hepsini aradılar. Yüzlerce sayfadan oluşan notlarını aldılar. Tutanak düzenlediler. Tamamına imzamızı attık. Toplayıp götürdüler” yanıtını verdi. Dursun Ermiş bir başka soruyu yanıtlarken de “Ergenekon Ergenekonluktan çıktı. Artık çığırından çıktı. Hukuki ve yasal dayanağı bulunmayan bu soruşturma Türkiye’de hükümete muhalif olan herkesi sindirme harekatıdır” dedi.

Saatler ilerledikçe gözaltına alınanlara yeni isimler eklenmeye başladı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin “yakalama, arama ve inceleme” kararı uyarınca eski MGK Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’ın general lojmanlarındaki evinde arama yaptı. Aramalar sırasında evde bulunan bilgisayarların içerisindeki dosyaların yedekleri alındı. Bu sırada polislere askeri yetkililer de eşlik etti. Saatler süren aramanın ardından emekli Orgeneral Tuncer Kılınç gözaltına alındı.

Operasyon kapsamında eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz’ün evinde de arama yapıldı. Aramalarda Gürüz’ün diz üstü bilgisayarı ve dört poşet dolusu belgeye el konuldu. Gürüz ve el konulan belgeler ayrı araçlarla emniyete götürüldü. Gürüz’ün evinde arama sürerken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş ile milletvekilleri Nesrin Baytok ve Nur Serter geldi. Gürüz, emniyete getirildiği sırada gazetecilerin sorularını yanıtlamadı. Polis tarafından adliyeye götürülen Gürüz, adli tıp kurumundaki sağlık kontrolünün ardından yeniden emniyete getirildi. Gürüz, 28 Şubat döneminde özellikle üniversitelerdeki mücadelesi ile öne çıkmıştı.

Eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel de evindeki aramaların ardından gözaltına alınarak emniyete götürüldü. Başkantteki operasyon kapsamında, Susurluk’un kilit isimlerinden eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ile yeğeni Erdal Şahin de gözaltına alındı.

Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Hukukçu Engin Aydın’ın hem evinde hem de işyerinde yapılan aramalar saatler sürdü. Arama işlemlerinin tamamlanmasının ardından Aydın da gözaltına alınarak emniyete götürüldü.

Özel Kuvvetlerden emekli Albay Mustafa Levent Göktaş da Birlik Mahallesi'ndeki evinde gözaltına alındı.


Kanadoğlu’nun evleri arandı

Başkentte eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda son olarak Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun evine öğlen saatlerinde bir jandarma üsteğmen ile sivil polisler geldi. Sabih Kanadoğlu’nun Çayyolu Koru Mahallesi’ndeki evinde, emniyet ekiplerince arama sürerken, çok sayıda yurttaş da eski başsavcıya destek amacıyla evin önünde toplandı. Kanadoğlu’nun komşuları da gözaltını protesto amacıyla evlerinin pencere ve balkonlarına Türk bayrağı astı. Kanadoğlu’nun Ayvalık’taki yazlığında da arama yapıldı. Aramalar sonucu Kanadoğlu'nun dizüstü bilgisayarına, çeşitli CD'lere ve vermiş olduğu konferanslara dair belgelere el konuldu.
 

'Türkiye, dinci bir diktanın yerleşebileceği bir ülke olmayacaktır'

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, "Türkiye hiçbir zaman dinci bir diktanın yerleşebileceği bir ülke olmayacaktır" dedi. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında verilen arama kararının gerekçesinde Ergenekon davası iddianamesinde yer alan tüm suçlamaların yer aldığını söyleyen Kanadoğlu, Danıştay'a yapılan saldırı, Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombalar ve Ümraniye de ele geçirilen el bombalarının gerekçede yer aldığını belirtti. Kanadoğlu, konu ile ilgili olarak, "İnsanı rencide edici kırıcı bir suçlamadır" diye konuştu. Kanadoğlu, YARSAV Başkanı ile bazı Yargıtay üyelerinin kendisini ziyaretin ardından, gazetecilere bir açıklama yaptı. Kanadoğlu, hukukun gecikse bile tecelli edeceğini belirterek, "Türkiye Cumhuriyetini ayakta tutacak olan yargıdır, adalettir" dedi. Bir gazetecinin Genelkurmay Başkanlığı'nda kuvvet komutanlarının toplanması ve Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun yarın toplanacak olmasını hatırlatması ve durumun nereye gideceğini sorması üzerine, Kanadoğlu şunları söyledi:
"Bunu görmesi gerekenler nereye gittiğimizi iyice görmeliler. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Öyle kalmalıdır. Hukuk devletine her yönden yapılan bu saldırıların önüne geçilmelidir. Çünkü adaletsiz bir ülkenin yaşaması mümkün değildir. O ülke bu şekilde davrananların gayretleri içerisinde çöker. Türkiye Cumhuriyeti ayakta tutacak olan mutlaka inanılmadır ki yargıdır."

Kanadoğlu şöyle konuştu: "Hukukun üstünlüğü hukukun bu ülkede üstün olması için neredeyse 50 yıl çaba sarf ettim. Hayatım bununla geçti. Hiçbir zaman aklımızdan çıkarılmasın hiçbir yorgunluğa korkuya kapılmadan ömrüm boyunca Mustafa Kemal Atatürk milliyetçiliği ve onun yanında ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün yanında olacağım. Türkiye sonsuza kadar laik, demokratik sosyal bir hukuk devleti olarak kalacaktır. Arama dayanağı cumhuriyet gazetesini bombalamak, Danıştay saldırısını planlamak.Tabi insanı rencide eden, üzen, kıran bu suçlamadır. Yargı kendi başına bırakıldığı sürece bu sorunu çözecektir. Eğer dışarıdan müdahale edilmezse yargı kendine yardım edecek, kendisini bir silahı olarak kullanılabilecek bir organ olarak görülüyorsa, bu şekilde düşünenler şunu bilmelidir ki, Türkiye hiçbir zaman bir dinci diktanın veya akla gelebilecek bir diktanın yerleşemeyeceği özgür bir ülke olarak kalacaktır. Unutulmamalıdır ki ben bu ülkenin bir zamanlar Cumhuriyet Başsavcısıydım."Kanadoğlu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Hiç yılmadan, korkmadan Mustafa Kemal Atatürk'ün milliyetçilik ilkesine dayanarak, cumhuriyetimizin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ve laik, demokratik, sosyal hukuk devleti ilkesine sonuna kadar bağlı kalmaya gayret sarf edeceğim'' dedi. Kanadoğlu 'Ergenekon' davasının siyasi ve laiklik karşıtı bir girişim olduğunu söyledi.

 

İstanbul'da Dalan operasyonu...

Operasyon kapsamında İstanbul’da emekli Orgeneral Kemal Yavuz, emekli Kurmay Albay İlyas Çınar, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan’ın bir arkadaşı ve oğlu Barış Dalan’ın da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı. Polis, Dalan’ın başkanlığını yaptığı İstek Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi’ndeki ofislerinde arama yapıldı.

İstanbul polisi, Ergenekon soruşturması kapsamında, dün ilk önce sabahın erken saatlerinde Dalan’ın Acıbadem’deki İstek Vakfı ve Kayışdağı’ndaki Yeditepe Üniversitesi’ndeki ofislerinde arama başlattı. Bedrettin Dalan, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, Amerika Birleşik Devletleri’nde olduğunu söyledi. Vakıftaki yapılan aramada, bir arkadaşının ve oğlu Barış Dalan’ın gözaltına alındığını belirten Dalan, ocak ayı sonunda Türkiye’ye dönmeyi planladığını, ancak soruşturmadaki gelişmeler nedeniyle en kısa sürede Türkiye’ye döneceğini açıkladı. Dalan, “Polisler gelmiş, arama yapılıyor. Küçük oğlumu ve bir arkadaşımı gözaltına almışlar. Bu ay sonunda dönmeyi düşünüyordum. İki yıldır hukuk adına bir takım yanlışlıklar oluyor” diye konuştu.

Emekli Orgeneral Kemal Yavuz ve Emekli Kurmay Albay İlyas Çınar’da sabah saatlerinde evlerine düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Polis, Yavuz ve Çınar’ın evlerinde uzun süre arama yaptı.

Ankara’da gözaltına alınan yazar Prof. Dr. Yalçın Küçük’ün de Balat’ta kütüphane olarak kullandığı evine sabah saatlerinde gelen polisler, kapıyı çilingirle açarak arama yaptı. Polis, Küçük’ün avukatlarının haberi olmadığı için eve mahalle muhtarıyla birlikte girdi. Küçük’ün 5 katlı evinin tamamını arayan polis, 12 CD, bir hard disk ve Küçük’ün özel notlarına el koydu. Küçük’ün avukatı Hasan Fehmi Demir, Küçük’ün bilgisayarına ait olan hard disk kopyasını istediklerini belirterek, emniyet güçlerini “teknik yetersizlikler” gerekçesiyle kopya vermediklerini söyledi. Demir, “Kanunen hard disk kopyasının alınıp bize verilmesi gerekiyordu. Polisler, kopyayı emniyet müdürlüğünden alınabileceğini söylediler” dedi.

 

İzmir’de emniyetçiye gözaltı...

Ergenekon soruşturması kapsamında İzmir’de de bir binbaşıyla emniyet amiri gözaltına alındı. İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Organize Suçlar Büro Amirliği ekiplerinin düzenlediği operasyon sonucu, İzmir Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Emniyet Amiri Engin Erkılıçoğlu’yla Foça’da görevli Deniz Binbaşı Erbay Çolakoğlu gözaltına alındı.

 

Sıvas’ta 12 gözaltı

Operasyon kapsamında Sıvas Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nce düzenlenen baskınlarda ise gözaltına alınanlar arasında Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyelerinden Mehmet Akyazı, Sıvas Ülkü Ocakları Başkanlığı yapan Bekir Çelik ve Oğuz Bulut ile 2 kamu görevlisinin de bulunduğu belirtildi. Gözaltına alınanlarla birlikte el bombası, bir kalem silah, çok sayıda ruhsatsız av tüfeği, kesici aletler, 36 mermi ve bol miktarda dijital materyalin de ele geçirildiği açıklandı. Gözaltına alınanların Emniyet’teki sorgularının ardından İstanbul’a sevk edileceği bildirildi. Yapılan araştırmada, gözaltına alınan bazı zanlıların kentteki Ermeni cemaati temsilcisine suikast hazırlığında oldukları ileri sürüldü. Ayrıca söz konusu zanlıların 2 aydır teknik takipte oldukları, cemaat liderinin de koruma altında bulunduğu öğrenildi. Yetkililer, operasyonda bu suikast girişimine yönelik bazı belge ve bilgilerin de ele geçirildiğini kaydettiler.

Alınan bilgiye göre, Sıvas Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan operasyon çerçevesinde aranan bir kişi ise polise teslim oldu. Böylece soruşturma kapsamında Sıvas'taki gözaltı sayısı 12'ye yükseldi.
 



Tokat’ta gözaltı...


Tokat’ta ise eski Özel Harekat Dairesi Başkanı İbrahim Şahin’in Özel Harekat Polisi olan yeğeni O.Y.Ş ve O.S adlı bir öğretmen Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alındı. Zanlılar ilk sorgularının ardından İstanbul’a sevk edildi.

 

Yarbay Dönmez’in evinde arama...

Adapazarı 1. Ana Bakım Merkez Komutanlığı’nda görev yaparken geçen yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Komutanlığı’na atanan Yarbay Mustafa Dönmez’in Sakarya’nın Sapanca ilçesi Kadıpınar köyündeki evinde jandarma ve polis ekipleri tarafından arama yapıldı. Ankara’da gözaltına alınan Dönmez’in evinde yapılan aramada 22 el bombası, 1 Kalaşnikof tüfek, 2 bin 500 kaleşnikof mermisi, 4 tabanca bulunğu açıklandı.

 

Kayseri'de operasyon

Ergenekon soruşturması kapsamında Kayseri'de gözaltına alınan 1'i albay, 3 kişi İstanbul'a götürüldü.

Edinilen bilgiye göre, 2. Hava İkmal Bakım Merkezi'nde görevli Albay C.K. ile F.K. ve F.C. adlı kadının evine eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Gözaltına alınan zanlılar, evlerinde yapılan aramanın ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğ'nden gelen bir ekip tarafından İstanbul'a götürüldü.

 

Yargıtay yarın toplanıyor

Ergenekon soruşturması çerçevesinde bugün yapılan gözaltılar sonrası Yargıtay Başkanlar Kurulu yarın öğleden sonra toplanma kararı aldı. 


Dalan'ın özel hatıralarına el kondu

İstek Vakfı’nın Acıbadem'deki yönetim binasında  Mütevelli Heyeti Başkanı Bedrettin Dalan’ın odasında yapılan ve 13 saat süren aramanın ardından açıklama yapan İstek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Avukatı Fahrettin Doğan, polisin  Dalan’ın ofisinde buldukları Kurtuluş Savaşı’ndan kalma bir adet kılıç, iki adet Tibet yapımı kama, MKE’nin ürettiği değişik çapta mermiler ve “Winchester” marka tabancaya el koyduklarını anlattı. Doğan, polislerin, Dalan tarafından yazılmış, “Türkiye’de İrtica ve Cemaat Kuşatmasında Eğitim”, “Türkiye’de Siyasal Kilitlenme ve Çıkış Yolları”, “Türkiye’ye Uzanan Eller”, “Türkiye’de Eğitim ve Gericilik” adlı 4 kitap, “Türk İnsanın Refah ve Mutluluğu” isimli kitap, bir adet VHS kaset ve CD’yi de götürdüklerini ifade etti.

Doğan, Dalan’ın şoförü Coşkun Umur’un ofisi ve diğer bazı ofislerde yapılan aramalarda da tabanca mermileri, bir telsiz telefon, “Sarsılmaz” marka av tüfeği ve fişekler, 3 adet ruhsatlı tabanca, çalışmaz vaziyette bir adet gizli kamera, bilgisayar kasası ve hafıza kartına el konulduğunu söyledi.

 

İşlemleri tamamlanan 6 kişi İstanbul'a getirildi

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Ankara'da gözaltına alınanlardan 6'sı İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Ankara'da gözaltına alınarak, uçakla İstanbul'a gönderilen Prof. Dr. Yalçın Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ve Erdal Şahin, önce Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumunda sağlık kontrolünden geçirildi.

Polis ekipleri, Adli Tıp Kurumu yerleşkesi içinde, kurum binasının kapısına dizilerek giriş-çıkışlardan basın mensuplarının uzaktan da olsa görüntü almasını engelledi. Sağlık kontrollerinin ardından polis minibüsleriyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine götürülen bu kişiler, otopark kapısından içeriye alındı.

Öte yandan, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel'in avukatı Abdullah Kaya, emniyet girişinde gazetecilerin soruları üzerine, şu anda konu hakkında hiçbir bilgileri olmadığını söyledi. Avukat Kaya, şunları kaydetti: ''Şenel'in evinde sabah saatlerinde arama yapıldı. Bütün yasal prosedürün tamamlandığı bize bildirildi. Nezarethanelerle ilgili emniyetten bir talebimiz var; çünkü daha önce nezarethanelerin soğuk olduğunu biliyoruz. Kendisi 68 yaşında ve tansiyon hastası. Gerekli tedbirin emniyet tarafından alınacağını ümit ediyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler