BM'de ateşkes planları tartışılıyor

BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'deki durumu ele aldığı toplantıda, İsrail birçok ülke tarafından eleştirildi ve bir an önce askeri operasyonlarını durdurmaya çağrıldı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, gelecek hafta bölge liderleriyle görüşmek için Ortadoğu'ya gideceğini açıklarken, İsrail, Gazze Şeridi'ne insani yardım götürülmesi için bir koridor açılacağını duyurdu.

Yayınlanma: 07.01.2009 - 08:07
Abone Ol google-news

BM Güvenlik Konseyi, Gazze'deki durumu görüşmek üzere New York saatiyle dün toplandı. Konsey'de yaklaşık 4.5 saat devam eden toplantıya başkanlık eden Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, derhal bir ateşkes sağlanması ve Hamas'ın roket saldırılarını sona erdirmesi gerektiğini, İsrail'in Fransa ve Mısır tarafından önerilen ateşkes önerisine de yanıt vermesini beklediklerini söyledi.

 

Ban Ki-mun Ortadoğu'ya gidiyor

Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in Gazze'deki operasyonlarında 570'den fazla Filistinlinin öldüğünü ve 2700'den fazlasının da yaralandığını söyledi. Ban, İsrail tarafında ise Hamas'ın roket saldırıları sonucu 5 askerin öldüğünü, 50 askerin yaralandığını, 4 İsrailli sivilin öldüğünü belirterek, şiddetin derhal sona ermesi ve acilen ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı. Ban, Gazze'de BM okullarına yönelik saldırıların da kabul edilemez olduğunu ifade etti.

BM Genel Sekreteri Ban, gelecek hafta Ortadoğu'yu ziyaret edeceğini bildirdi ve ''İşgal altındaki toprakları ve bölge ülkelerinin başkentlerini ziyaret etmeyi istiyorum'' dedi.
Kendisi bölgeye gitmeden önce şiddet olaylarının sona ereceğini umduğunu belirten Ban, ''Şiddete son verilmesi için böyle bekleyemeyiz. Hemen şiddete son verilmeli'' diye konuştu.

 

Abbas'tan 'halkımı kurtarın' çığlığı

Toplantıda söz alan Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, ''İsrail'in, Gazze'de Filistin halkına yönelik katliam yaptığını'' ifade ederek ''İsrail'in yıkım makinasının öldürmeye devam ettiğini'' söyledi.

Abbas, uluslararası topluma ve BM Güvenlik Konseyi'ne seslenerek, İsrail'in operasyonunun acilen durdurulması gerektiğini belirtti ve ''halkımı kurtarın, insanlarımın yaşamasını sağlayın'' ifadesini kullandı.

BM'nin, Filistinli halkın trajedisine artık yanıt vermesi gerektiğini belirten Abbas, Fransa ve Mısır tarafından getirilen öneriyi de desteklediğini belirtti.

 

Şalev: İsrail kendini savunuyor

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gabriela Şalev ise toplantıda, İsrail'in kendisini savunduğunu ifade ederek, İsrail halkının son 8 yıldır Gazze'den roket saldırılarına maruz kaldığını ve hiçbir ülkenin kendisine roket atılması durumunda bunun devam etmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Şalev, kendilerini müdafaa ettiklerini öne sürerek, ''Biz Filistin halkına karşı değil, onları rehin alan teröristlere karşı kendimizi savunuyoruz'' dedi.

 

İngiltere suçu uluslararası topluma attı

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Gazze'deki krizin, uluslararası toplumun, iki devletli çözümü uzun zamandır hayata geçirmedeki toplu başarısızlığından kaynaklandığını belirtti.

 

Ateşkes planları tartışıldı

Toplantıda görüş bildiren Arap ülkeleri temsilcilerinin tümü İsrail'in operasyonlarına son vermesini istedi. Bu arada, Libya'nın ateşkes ilan edilmesini isteyen ve İsrail'in askeri operasyonlarını eleştiren bir karar tasarısını Konsey'de dağıttığı öğrenildi.

BM kulislerinde, karar tasarısının, Konsey'de kabul edilme şansının son derece az olduğu, daha çok Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tarafından Gazze'ye hemen insani yardım getirilmesine izin verecek ve kısıtlı bir zaman dilimi için geçerli olacak ateşkes teklifinin daha önem kazandığı belirtildi.

Kulislerde Mübarek ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından geliştirilen planın daha sonra kalıcı bir ateşkese ulaşılması için taraflara zaman tanıyacağı ifade edildi.

 

Babacan: Gazze'deki durum insani trajedidir

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Gazze'deki durumun ele alındığı BM Güvenlik Konseyi toplantısında Türkiye'nin konuyla ilgili görüşlerini açıkladı. Bakan Babacan, Gazze'deki durumun ''insani bir trajedi'' olduğunu belirterek, İsrail'in askeri operasyonlarının derhal durdurulması gerektiğini söyledi.

Gazze'de şiddetin artmasının bölgeyi barıştan uzaklaştırdığını ve Gazze'deki durumun son derece ağır olduğunu kaydeden Babacan, ''Sivillerin ölümünden büyük üzüntü duymaktayız'' dedi.

Gazze'deki halkın gıda ve tıbbi malzeme dahil temel ihtiyaçlardan yoksun bulunduğuna dikkati çeken Ali Babacan, kentte altyapının neredeyse tamamen harap olduğunu ve binlerce insanın evlerini kaybettiklerini ifade etti.

Babacan ''Gazze'de karşı karşıya olduğumuz durum bir insani trajedidir, İsrail'in, Gazze'deki askeri operasyonları aşırı ve orantısız güç kullanımıdır ve derhal durdurulmalıdır'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin Orta Doğu'ya barış, güvenlik, istikrar gelmesine yardımcı olmak amacıyla aktif diplomatik çabalarına devam ettiğini belirtti. Babacan konuşmasında, Türkiye'nin bölgeye barış, güvenlik, istikrar gelmesine katkıda bulunmak amacıyla aktif diplomatik çabalarına devam ettiğini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır, Ürdün, Suriye ve Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiğini ve Filistin yönetiminin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da aralarında bulunduğu muhataplarıyla görüştüğünü söyledi.

Babacan konuşmasında Filistinlilerin kendi aralarında birlik sağlamalarının da önemine dikkati çekerek, bu birlik sağlanmadan bağımsız, barışçıl ve refah bir gelecek hedefine ulaşamayacaklarını vurguladı.

Filistinliler ve İsraillilerin müzakere masasına geri döndürülmesi ve Orta Doğu Dörtlüsü, Annapolis ortak anlayışı ve Arap barış girişiminin ortaya koyduğu ilkeler temelinde kapsamlı ve kalıcı bir barış için çalışmaya teşvik edilmeleri gerektiğini de söyleyen Babacan, bölgeye uluslararası bir gözlemci misyonunun gönderilmesinin de düşünülebileceğini belirtti.

Uluslararası toplumun harekete geçmesi ve bunu bir an önce yapması gerektiğini belirten Babacan, Türkiye'nin bölgede sükunetin sağlanarak kalıcı ve kapsamlı bir barışa yönelik çaba yolunun açılması için çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

 

Alman Hükümeti 'barış gücü' tartışmalarını erken buluyor

Alman hükümeti, Gazze Şeridi'ne gönderilecek olası bir uluslararası barış gücüne Almanya'nın katılması konusundaki tartışmaları erken bulduğunu açıkladı.

Alman hükümet sözcüsü Ulrich Wilhelm, Berlin'de yaptığı açıklamada, öncelikle İsrail ve radikal dinci Hamas örgütü arasında bir ateşkesin sağlanması gerektiğini belirterek, Almanya'nın uluslararası sorumluluklarına bağlı olduğunu söyledi. Wilhelm ile birlikte Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jens Plötner ve Savunma Bakanlığı sözcüsü Thomas Raabe de, Alman askerlerinin uluslararası bir güce iştirak etmelerinin daha sonra düşünülmesi gereken adımlar olduğunu ifade ettiler.

Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth da, uluslararası bir barış gücü konusunda düşünülmeden önce bölgede ateşkesin sağlanması gerektiğini belirtirken, Savunma Bakanlığı Müsteşarı Christian Schmidt, ''Die Welt'' gazetesine yaptığı açıklamada, Hamas'ı silahsızlandıracak bir BM gücü oluşturulmasını düşünemediğini söyledi. Başbakan Merkel, dün yaptığı açıklamada, Alman askerlerinin olası bir BM barış gücüne dahil olmalarının düşünülebileceğini belirtmiş, ayrıca Gazze Şeridi'ne sınırı olması nedeniyle özellikle Mısır'ın, bölgeye yasa dışı yollardan silah sevkiyatı yapılmaması konusunda önemli bir rol oynayabileceğini ifade etmişti.


Rice New York ziyaretini uzattı

ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice da ABD'nin Gazze'deki durumdan derin endişe duyduğunu ve şiddeti durdurmak için uğraştığını söyledi. Rice, Abbas yönetiminin Gazze'de kontrolü yeniden sağlaması gerektiğini de belirterek ''Amacımız Gazze'deki hayatın normale dönmesi'' dedi.

Bu arada Rice'ın, Gazze'de şiddetin sona ermesine yönelik Fransa-Mısır ateşkes planı önerisiyle ilgili BM'deki acil görüşmelere katılmak için New York ziyaretini uzattığı bildirildi.ABD yetkilileri, bugün Washington'a dönmesi beklenen Rice'ın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yanı sıra Arap ve Avrupa ülkeleri dışişleri bakanlarıyla yeni planlanan görüşmeler için New York'tan ayrılışını ertelediğini kaydetti. Rice, dünden bu yana New York'ta bulunuyor. Beyaz Saray, acil "kalıcı" ateşkes sağlanmasına ihtiyaç olduğunu kaydediyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile hazırladıkları ateşkes planını İsrail ve Filistin Yönetiminin kabul ettiğini söylemiş, ancak Hamas'tan bahsetmemişti. Planın ayrıntıları henüz tam olarak bilinmiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon