'Durum giderek ciddileşiyor'

Avrupa Birliği (AB), Rusya ve Ukrayna'nın AB ülkelerine doğal gaz sevkıyatını derhal tekrar başlatmaları çağrısını tekrarladı. AB Komisyonu sözcüleri, düzenlenen günlük olağan basın toplantısında, 'durumun giderek ciddileştiğini' belirtti.

Yayınlanma: 07.01.2009 - 12:26
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya ve Ukrayna'ya yaptığı çağrıyı yineledi. AB ülkelerine doğal gaz sevkıyatını derhal tekrar başlatmaları çağrısını tekrarlayan Komisyon'un Başkanı Jose Manuel Durao Barroso'nun bu sabah Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Ukrayna Başbakanı Yulia Timaşenko ile telefon görüşmeleri yaptığı bildirildi.

AB Komisyonu sözcüleri, günlük olağan basın toplantısında, ''durumun giderek ciddileştiğini'', Rusya ve Ukrayna'dan AB'ye gelen doğal gaz sevkıyatının bugün tamamen durduğunu bildirdiler.

Komisyon Başkanı Barroso'nun Putin ve Timaşenko'dan, AB'ye doğal gaz sevkıyatına derhal tekrar başlanmasını, iki ülke arasındaki çekişmelerde AB tüketicilerinin rehine alınmamasını istediği bildirildi.

Rusya ve Ukrayna'nın sorumluluklarını ve yükümlülüklerini hatırlatan AB, bu ülkelerin ticari itibar kayıpları üzerinde de duruyor.

AB Komisyonu, önümüzdeki cuma günü Gaz Koordinasyon Grubu'nun toplanarak kriz masası oluşturacağını ve çeşitli önlemler alacağını bildirdi.

Krizden en fazla etkilenen AB üyelerinden Romanya ve Bulgaristan'ın ilk aşamada ''ulusal düzeyde'' önlemler aldıkları, Gaz Koordinasyon Grubu uzmanlarının bu ülkelere nasıl yardımcı olunabileceğini araştıracakları duyuruldu.

Krizden etkilene diğer ülkeler arasında Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya da sayılırken Yunanistan'ın Türkiye;nin katkılarıyla sorunlarını aşmakta olduğu ifade edildi.
AB Komisyonu, Rusya ve Ukrayna'dan ''acil olumlu tepki'' beklentisini dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler