Gazze saldırılarına yurttan tepkiler

Yurdun çeşitli yerlerinde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepkiler sürüyor. Yurt genelinde çeşitli sivil toplum örgütleri İsrail'i protesto eden mitingler düzenledi.

Yayınlanma: 07.01.2009 - 15:59
Abone Ol google-news

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar, yurt genelinde çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösterilerde protesto edildi.

 

Ankara

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri, İsrail'in Gazze saldırılarını protesto etti. ''Filistin'e özgürlük'' yazılı Filistin bayrağıyla fakültenin önünde toplanan öğrenciler, İsrail'i kınayan çeşitli sloganlar attı. Grup adına yapılan açıklamada, İsrail'in saldırıları sonucunda yüzlerce Filistinlinin öldüğü, binlercesinin de yaralandığı belirtilerek, dünyanın, bu katliamlara sessiz kaldığı kaydedildi.

Demokrasi ve insan hakları savunuculuğu yapan devletlerin İsrail'e destek vererek ya da sessiz kalarak bu zulme ortak olduğu ifade edilen açıklamada, ''Gazze'de yaşanan bu katliama, bu vahşete yataklık edenleri ve ikiyüzlü politikalarını kınıyoruz. Soruyoruz; halkların arasına duvar ören, camileri, ambulansları, hastaneleri, okulları, yerleşim yerlerini ve halkıyla tüm kenti vuran, insanları öldüren bir devlet varken, asıl terörist kim?'' denildi.

 

İzmir

İzmir'de, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, fakülte kafeteryasının önünde toplanarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden pankart ve dövizler açtı. Kendilerine ''İzmir Gençlik Muhalefeti'' adını veren öğrenciler, EÜ Tıp Fakültesi Hastanesine kadar yürüyerek, İsrail, ABD ve AKP hükümeti aleyhine slogan attı. Öğrenciler, hastane girişinde yaptıkları basın açıklamasında, İsrail'in düzenlediği saldırıların durdurulması için ikili anlaşmaların iptal edilmesini istedi.

 

Kastamonu

Kastamonu Barosu, Gazze'de sivil halk ve çocukların öldürülmesine sessiz kalınmamasını, İsrail saldırılarının bir an önce durdurulmasını istedi. Barodan yapılan yazılı açıklamada, Gazze'de İsrail tarafından gerçekleştirilen son saldırıyla büyük bir dram, vahşet ve acımasızlık yaşandığı belirtildi. İsrail saldırılarının insanlık suçu olduğu, saldırıların önüne geçilmesi için herkese görev düştüğü ifade edilen açıklamada, İsrail ve ABD ürünlerinin boykot edilmesi çağrısında bulunuldu.

 

Hakkari

Hakkari'de bir grup ilköğretim öğrencisi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.
Çeşitli ilköğretim okullarında okuyan öğrenciler, Hakkari Valiliği'nin önünde toplanarak İsrail'i lanetledi. ''Kahrolsun İsrail'' diye slogan atan öğrenciler, valilik ve vali konağı arasındaki caddede kısa süre oturma eylemi yaptı.

 

Sakarya

Sakarya Diş Hekimleri Odası, Sakarya Veteriner Hekimleri Odası, Sakarya Tabip Odası ve Sakarya Eczacı Odası temsilcileri, Sakarya Eczacı Odası'nda basın toplantısı düzenledi. Sakarya Eczacı Odası Başkanı Orhan Yontar, burada yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze'de çocuk, kadın, yaşlı gözetmeden tüm sivilleri hedef aldığını, tarihte eşi görülmemiş orantısız güç kullandığını belirtti.

 

Muğla

Muğla Üniversitesi'nde eğitim gören bir grup öğrenci, ''Filistin Halkıyla Dayanışma Platformu'' adıyla düzenledikleri etkinlikte, İsrail'i protesto etti. Gazze'de öldürülen çocukların fotoğraflarıyla Fen Edebiyat Fakültesi'nden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine kadar yürüyen öğrenciler, İsrail ve ABD aleyhine slogan attı.

 

Şanlıurfa

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, 65 yaşındaki emekli öğretmen Mehmet Gengeç, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına, beyaz renkli özel otomobilinin çeşitli yerlerine kırmızı boyayla ''Çocuklar Ölmesin'', ''Zulme Hayır'', ''Kahrolsun İsrail'' ve ''Filistin'in Yanındayız'' diye slogan yazdırarak tepki gösterdi.
 

 

Mersin

Mersin'in Mut ilçesinde, çeşitli sivil toplum örgütlerinin katılımıyla ''Filistin'e Destek Mitingi'' düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup adına konuşma yapan Muzzaffer Kılıç, İsrail'in saldırılarında çok sayıda masum insanın hayatını kaybettiğini belirterek, buna rağmen çoğu ülkenin sessiz kaldığını, İslam ülkelerinden gelen yardımların da sınırda bekletildiğini savundu.İsrail'i protesto eden sloganlar atılan mitinge, Mut Belediye Başkanı Selahattin Arslan, bazı siyasi partilerin temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
 

 

Osmaniye

Osmaniye'de, sivil toplum kuruluşları tarafından İsrail'in Gazze saldırılarına tepki amaçlı ''web sitesi'' oluşturulduğu bildirildi.

Memur-Sen Osmaniye İl Temsilcisi Mücahit Çelik, yazılı açıklamasında, öncülük görevini üstlenerek sivil toplum kuruluşlarıyla ''www.siviltoplumplatformu.com'' adresindeki internet sitesini, Filistin halkının yanında olduklarını vurgulamak, Osmaniye'den bir ses, soluk ve destek sağladıklarını göstermek amaçlı oluşturduklarını belirtti.

Sitede, İsrail ürünlerinin alınmaması için boykot çağrısında bulunduklarını kaydeden Çelik, açıklamasında, ''İnternet üzerinden Filistin'e desteğimizi yoğunlaştırmayı planlıyoruz. Sitede, tepki amaçlı eylemler hakkında bilgilere ulaşmak mümkün olacak'' ifadelerine yer verdi.
 

 

Van

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van Başkale İlçe Teşkilatı, İsrail'i protesto etmek ve Filistin halkına destek amacıyla protesto yürüyüşü düzenleyerek basın açıklaması yaptı.
DTP'li grup adına Atatürk büstü önünde basın açıklaması yapan İlkiz Açıkalın, ''Orta Doğu'da yaşanan şiddet, 2009 yılında devam etmektedir. İsrail'in Filistin halkına yapılan bu saldırılarını protesto ediyor ve kınıyoruz. Bir kez daha mazlum Filistin halkının yanında olduğumuzu söylüyoruz'' dedi. Basın açıklamasının ardından slogan atan grup, dağıldı.
 

 

Malatya

Malatya'da, saldırıları protesto etmek isteyen Tabipler Odası, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası ve Veteriner Hekimler Odasına üye grup, Soykan Parkı'nda bir araya geldi.
Malatya Tabipler Odası Başkanı Mustafa Eroğlu, grup adına yaptığı konuşmada, 60 yıldır devam eden ve her geçen gün daha büyük acılara yol açan İsrail'in hain ve insanlık dışı saldırısını şiddetle kınadıklarını söyledi.

Gazze'de çok sayıda sivilin katledildiğine dikkati çeken Eroğlu'nun konuşması sık sık sloganlarla kesildi. Konuşmanın ardından Filistin halkı için dua edildi. Sağlık Sen, Türk Sağlık Sen ve Sağlık Emekçileri Sendikasının destek verdiği protesto eylemine, Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin de katıldı.

 

Bitlis

Bitlis'in Ahlat ilçesinde, yaklaşık 15 yıldır berberlik yapan Hikmet Yorgun, Filistin halkına destek olmak için bugünkü tüm gelirini Filistin halkına bağışlayacağını söyledi. Yorgun, İsrail'in Filistin'de yaptığı katliamdan çok etkilendiğini ve bugün kazanacağı bütün parayı Filistin halkına bağışlayacağını belirtti. Yaşanan olaylardan çok etkilendiğini belirten Yorgun, ''Ne yapabilirim diye düşünürken aklıma bir günlük gelirimi Filistin'e bağışlamak geldi. Bu nedenle bugünkü tüm gelirimi Filistin halkına göndereceğim'' dedi.

Bitlis'in Tatvan İlçesinde bulunan Darul Ensar İnsani Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanı İbrahim Aslan, İsrail'de yaşanan katliama seyirci kalamayacaklarını kaydetti. Filistin'de yaşanan katliam ve insanlık dramına ''dur'' demek amacıyla bugün bir kampanya başlattıklarını anlatan Aslan, ''İlçemizde onlarca kişi kalkan olmak amacıyla derneğimize başvurdu. Bu konuda ilgili yerlere gerekli girişimde bulunacağız. Dernek olarak bugün itibarıyla elektronik imza, canlı kalkan ve maddi destek kampanyası başlattık. Şehir merkezinde bulunan reklam panolarına kampanyamızla ile ilgili afişlerimizi astık'' diye konuştu.

 

Antalya

Antalya'da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Antalya Şubeler Platformu'nca düzenlenen meşaleli yürüyüşte İsrail protesto edildi. Tonguç Kavşağı'ndan başlayan ve Yavuz Özcan Parkı'na kadar süren yürüyüşte çeşitli pankartlar taşıyan grup üyeleri, sloganlarla İsrail'i protesto ederek, hükümetin İsrail'le yapılan ikili anlaşmalarını iptal etmesini istedi. Bir süre kaldırımda yürüyen ve Güllük Kavşağı'nda yola inmek isteyen gruba polis yetkilileri engel olmaya çalıştı. Gruptan bazıları ile polisler arasında kısa süreli tartışmalar yaşanırken, eyleme katılanlar KESK temsilcilerinin çağrısı üzerine yeniden kaldırıma çıktı. Yürüyüş daha sonra trafiğin kesilmesinin ardından karayolundan devam etti.

Meşalelerin ve dövizlerin taşındığı yürüyüşün ardından Yavuz Özcan Parkı'nda açıklama yapan KESK Antalya Şubeler Platformu Sözcüsü Mustafa Ayar, ''Gün herkes için Filistinli olma günüdür'' dedi. Filistin'de yaşanılanların vahşet, insanlık suçu ve felaket olduğunu ve İsrail'in Filistin halkına soykırım uyguladığını belirten Ayar, İsrail'in tutumunu kınadıklarını söyledi. AKP iktidarının da saldırılara karşı samimiyetsiz tavır takındığını öne süren Ayar, ''Hükümet İsrail kuşatan, tecrit eden ve saldırıyı durdurmaya zorlayan somut adımlar atmalıdır. İsrail'le ortak yürütülen bütün projeler derhal durdurulmalıdır'' diye konuştu. Yürüyüşe katılanlar basın açıklamasının ardından dağıldı.
 

Denizli

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bülent Öztürk, İsrail'in Gazze işgalinin ve yarattığı katliamın gerçek muhatabının ve sorumlusunun, ABD olduğunu iddia etti.
İsrail'in, Filistin'in Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü katliama tepki açıklaması yapan Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Öztürk, şunları kaydetti: ''Dünyayı bölüp parçalayarak, ülkeler arasında nifak tohumları ekerek yönetmeye çalışan, başta ABD olmak üzere diğer emperyalist güçler, İsrail gibi işbirlikçi jandarma ülkeler aracılığıyla katliamlar yaratmaktadır. Bunun amacı dünya silah tekellerinin, petrol tröst ve kartellerinin sömürü mekanizmasını rahatlatmaktır. Gazze'de yaşanan da budur. Kendi kimliklerine ve toprak değerlerine sahip çıkan bir halkı, birkaç derme çatma roketi bahane ederek yok etmek veya sindirmek istemektedirler. Gerçek saldırgan ABD ve diğer emperyalist güçlerle, dünyada saldırganlığı ve yarattığı katliamlarla bir terörist devlet durumuna gelmiş İsrail'i şiddetle kınıyor, bu güçlerin, dünya insanlığının tepki seli altında boğulmasını temenni ediyorum.''

Kırıkkale

Kırıkkale'de çeşitli sivil toplum örgütleri, meslek odaları, siyasi parti yöneticileri ve belediye başkan adaylarının katılımı ile ''Filistin'e Destek Mitingi'' düzenlendi. Hüseyin Kahya Parkı önünde, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası'nın öncülüğünde yapılan mitinge katılan vatandaşlar, Filistin'e destek sloganları attı. Tertip komitesi adına bir konuşma yapan Petrol-İş Sendikası Kırıkkale Şube Başkanı Recep Sefer, ''Dünya bu soykırıma dur demek için ayağa kalktı. Biz de ayaktayız. Kör gözleri açacak, duymayanlara duyuracağız. Bu katliam, Filistin halkını imha etmek içindir. Bu katliam onlarca yıldır tüm dünyanın gözü önünde devam eden soykırımın şimdilik son halkasıdır'' dedi.

Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyen katılımcılar, taşıdıkları pankart ve attıkları sloganlarla İsrail'i lanetledi. Miting, yürüyüşün ardından sona erdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler