Tarihi, telekulak kararı

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'nun, kendisine ve derneğe ait telefonların dinlenip dinlenmediği yönünde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvuruya ilişkin verilen takipsizlik kararını kaldırdı. Mahkeme, bu kararla, dinlenme iddiasının araştırılmadan takipsizlik kararı verilemeyeceğine dikkat çekti.

Yayınlanma: 08.01.2009 - 08:07
Abone Ol google-news

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, telefonlarının dinlendiğinden şüphelenenleri yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Mahkeme, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun, kendisine ve derneğe ait telefonların dinlenip dinlenmediği yönünde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvuruya ilişkin verilen takipsizlik kararını kaldırdı.

Geçen hafta içerisinde soruşturma savcılığı görevinden infaz savcılığı görevine alınan Ankara Cumhuriyet Savcısı Vahdet Polatkan'ın verdiği takipsizlik kararını kaldıran Mahkeme, verdiği kararla dinlendiğinden şüphe duyanların yasal veya yasadışı yollarla dinlenip dinlenmediğinin araştırılmadan takipsizlik kararı verilemeyeceğine dikkat çekti.
 

İşte, tarihi karar

Mahkeme, YARSAV'ın başvurusu üzerine yapılan soruşturmaya ilişkin verilen takipsizlik kararının kaldırılmasına şu gerekçelerle karar verdi:  "5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 'bir suçun işlendiğini öğrenen Cumhuriyet savcısının görevi' başlıklı 160. maddesinde belirtildiği üzere; Cumhuriyet savcısının kendisine yapılan şikayet karşısında soruşturma başlatıp delilleri toplamak suretiyle sonucuna göre bir karar vermesi gerektiği yönünde Yargıtay'ın yerleşik içtihatları olduğu, müştekinin Cumhuriyet Savcılığı'nda vermiş olduğu ifadesinde; Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'nın 4 GSM firması ve Türk Telekom'un hangi kayıt ve bilgileri MİT ve EGM'ye açtığının saptanması ve kendisi ile YARSAV'a ait telefon numaraları ve maillerin bulunup bulunmadığı, yine 4 GSM firması, Türk Telekom, MİT, EGM ile TİB loglarının karşılaştırılması, bu log kayıtlarında izleme ve takip altına alınanların kimler olduğu verilen kararlarla uyumlu olup olmadıkları yönünde log kayıtları incelenmek suretiyle müştekinin bildirdiği telefon numaraları ve mail adreslerinin takip durumunun tespit edilmeden ve diğer deliller toplanmadan kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi usul kanununa aykırı görüldüğünden müştekinin itirazının kabulü ile takipsizlik kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir."

Başbakan, Baykal ve Meral hakkında da soruşturma açtırmıştı

Kararı veren Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, daha önce de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında 'Sayın Öcalan' sözüne verilen takipsizlik kararının kaldırılmasına karar vermişti.

Kaçmaz, aynı zamanda CHP lideri Deniz Baykal ve CHP milletvekili Bayram Meral hakkında da soruşturma başlatılması yönünde kararlara imza atmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler