Titanik faciasının 100. yıl dönümü

Titanik faciasını anmak üzere İngiltere'den yola çıkan MS Balmoral gemisi, 22 ülkeden 1300'den fazla yolcusuyla dün İrlanda'nın Cobh limanına uğradı.

Yayınlanma: 10.04.2012 - 11:37
Abone Ol google-news

İrlanda'nın güneyindeki Cork kentine bağlı Cobh (eski adıyla Queenstown) kasabası, İngiltere'den ABD'ye giderken 15 Nisan 1912'de buz dağına çarparak Kuzey Atlantik'in sularına gömülen Titanik'in uğradığı son limandı.

Titanik'in rotasını takip eden MS Balmoral'ı dün akşam saatlerinde Cobh limanında yüzlerce kişi karşıladı, geminin mürettebatı yerel makamlarca ağırlandı. Dünyayı sarsan kaza, 100. yılında Cobh'da açılan sergilerin yanı sıra, düzenlenen çeşitli etkinliklerle de anılıyor. Titanik'e Cobh limanından 100'ü aşkın yolcunun bindiği belirtiliyor.

Anma gemisi Balmoral'ın yolcuları arasında Titanik faciasında hayatını kaybedenlerin yakınları da bulunuyor. Kimi yolcular 12 günlük anma turuna 1900'lerin kıyafetleriyle katılıyor.

 

Southampton limanında anma töreni düzenlendi

Titanik faciasının 100. yıl dönümü dolayısıyla, geminin yola çıktığı İngiltere'nin güneyindeki liman şehri Southampton'da anma töreni düzenlendi. Gemi faciasında hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve törene faciada hayatını kaybedenlerin akrabaları ve yakınları da katıldı.

Kazanın yıl dönümü dolayısıyla Southampton'da içinde Titanik'le ilgili özel bir bölümün de bulunduğu ve 15 milyon sterline mal olan Deniz Müzesi'nin açılışı yapıldı. Anma töreni çerçevesinde, geminin Southampton limanından ayrılırken kaydedilen düdük çalındı ve denize çelenkler bırakıldı. Titanik'te hayatını kaybeden 685 mürettebattan, 538'i Southamptonlıydı. Southampton'da öğrenciler de ellerinde kazada hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyarak, şehir merkezi boyunca yürüdü.

Titanik'in enkazını 1985 yılında ilk kez bulan Amerikalı araştırmacı Robert Ballard, Southamptonlıların bu faciayla ilgili yeni yeni konuşabildiğini anlatmıştı. 10 Nisan 1912'de İngiltere'nin Southampton şehrinden, ABD'nin New York kentine doğru yola çıkan Titanik, 15 Nisan 1912 tarihinde buzdağına çarparak batmıştı. Gemide bulunan 2 bin 224 kişiden, 1,514'ü hayatını kaybetmişti. Kaza tarihin en büyük deniz facialarından biri olarak kabul edilirken, geminin batığı hala Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler