Çatışmalar Kudüs'e sıçradı

Kudüs'te İsrailli polisler ile cuma namazından çıktıktan sonra Gazze'ye yönelik saldırıları protesto eden Filistinliler arasında çatışma çıktı. Öte yandan Hamas, BM'nin "acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısı"nı reddederken, İsrail'den "Hamas'ın saldırıları sürerken ateşkes işlemez. BM'nin kararına rağmen operasyon devam edecek" açıklaması geldi.

Yayınlanma: 09.01.2009 - 08:35
Abone Ol google-news

İsrail'in Gazze operasyonları 14. gününde devam ediyor.

 

Kudüs'te Filistinliler ve polis arasında çatışma

Doğu Kudüs'te İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto eden Filistinli gençlerle polis arasında çatışma çıktı. Bölgedeki AFP muhabiri, cuma namazının ardından çoğu maskeli Filistinlilerin, İsrail güvenlik güçlerine molotofkokteyli attığı, polisin göz yaşartıcı gazla karşılık verdiğini bildirdi.

Filistinli örgütler ve Hamas'ın "öfke günü" ilan ettiği bugünde İsrail'in Doğu Kudüs'e yüzlerce polis gönderdiği kaydedildi.

 

Hamas, BM  kararını reddetti

Hamas, BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes çağrısında bulunan dün geceki kararını reddetti.

Hareketin Lübnan'daki yetkililerinden Rıfat Mora, AFP muhabirine verdiği demeçte, "Bu kararı reddediyoruz, çünkü karar ne bizim çıkarlarımızı, ne de Filistin halkının çıkarlarını kolluyor" dedi.

Hamas yetkilisi, "bu kararın, Filistin halkının özlemleri ve temel hedeflerini de göz önüne almadığını" söyledi.

 

İsrail: Operasyon sürecek

BM Güvenlik Konseyi'nin acil ateşkes çağrısını değerlendirmek üzere, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile Savunma Bakanı Ehud Barak'ın da aralarında bulunduğu güvenlik kabinesinin toplantısından da ret kararı çıktı. Olmert, "Hamas'ın saldırıları sürereken ateşkes işlemez. BM'nin kararına rağmen operasyon sürecek" dedi.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de "acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısı"nı 14 oyla kabul etmiş, ABD çekimser kalmıştı.

 

Dün gece 50'den fazla Hamas hedefi vuruldu

İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında, dün gece boyunca 50'den fazla Hamas hedefinin vurdu. İsrail ordu sözcülüğünden verilen bilgiye göre, dün geceki hava saldırılarında, biri bir caminin yakınında olduğu belirtilen site ile silah deposu, bir araba garajı ve ofisin yanı sıra, silah üretim alanı vuruldu. Ayrıca Hamaslı militanlarla Hamas'ın karakolları ve komuta binaları da hedef alındı.

 

Ölenlerin 3'te 1'i çocuk

Gazze kentinde, Filistin televizyonu için çalışan bir fotomuhabiri öldü. Filistinli kaynakların verdiği bilgiye göre, gazetecinin Gazze'nin Tel El Hava mahallesindeki evi bombardımanlarda isabet aldı, İhab Vahidi adlı fotomuhabiri, annesi ve eşi ile birlikte hayatını kaybetti.

Bombardımanlar sırasında, Ukraynalı bir kadın ile 1,5 yaşındaki oğlunun da öldüğü bildirildi.
Gazze Sağlık Bakanlığı'nda görevli doktor Muaiye Hasaneyn, yaklaşık 2 haftayı bulan saldırılarda ölen ilk yabancı olan Ukraynalı kadının kimliğini Olvera El-Jaru olarak açıklarken, El Jaru'nun, Ukrayna'da eğitim gördükten sonra Gazze'ye dönen Filistinli bir doktorla evli olduğunu söyledi.

Ukraynalı kadının, Gazze'nin İsrail sınırındaki mahallesi Secaiye'deki evinin tank ateşine maruz kaldığı belirtilirken, kızının da saldırıda ağır yaralanarak yoğun bakım ünitesine kaldırıldığı, bir diğer küçük çocuğunun ise hafif yaralandığı öğrenildi.

Bu arada, Filistin hastane kaynakları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un doğusunda yer alan Karara'ya Kissufim noktasından giren İsrail tanklarının ateşinde 3 Filistinlinin daha öldüğü, 50 evin tahrip edildiği bildirdi.

Cebaliye bölgesinde düzenlenen hava saldırısında da, Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi'nin yerel lideri Fayez Salha'nın yaralandığını, ailesinden 6 kişinin öldüğünü belirtti. İsrail'in, bölgenin orta kesimlerinde açtığı havan topu ateşinde ise, 3 Filistinlinin daha öldüğü kaydedildi.

Bu saldırılardaki kayıp ve yaralanmalarla, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölü sayısının en az 777, yaralı sayısının ise 3200 olduğu belirtildi. Bu arada BM, saldırıların başlamasından bu yana ölenlerin 3'te 1'inin çocuk olduğunu açıkladı.

 

İsrail Batı Şeria'ya tam abluka başlattı

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sürerken, Batı Şeria'ya da tam abluka başlattığı, uygulamanın yarın geceyarısı sona ereceği bildirildi.

İsrail ordusu, Savunma Bakanı Ehud Barak ile güvenlik birimlerinin kararı doğrultusunda ''tam kapatma'' uygulaması kararının alındığını açıkladı. Batı Şeria'da geçen haftasonu da aynı uygulama yapılmıştı.

Doğu Kudüs'te de El Aksa Camii'ne girişler için, geçen haftaki uygulama sürdürülecek. Öğle namazı için camiye gireceklerde erkekler için 50 yaşın üzerinde ve İsrail kimliğine sahip olma koşulları aranacak. Kadınlar için ise camiye girişte bir sınırlama getirilmedi.


Basın kuruluşlarınının binası hedef alındı

İsrail ordusunun hava saldırısında, bu kez Gazze kentinin merkezinde, basın kuruluşlarının topluca bulunduğu bina hedef alındı, füze saldırısında bir Filistinli gazeteci hafif yaralandı.

Akşam saatlerinde Gazze kent merkezinde, iki ana caddenin kesiştiği köşede bulunan ve hemen her katında, radyo ve televizyon kuruluşlarının bürolarının bulunduğu El Cevara adlı apartman, pilotsuz uçaklardan atılan bir füzeyle çatısından vuruldu. Füze saldırısı sırasında binanın çatısında canlı yayın için bulunan ve Suudi kanalı için çalışan Filistinli gazeteci Muayin Şellula hafif yaralandı. 11 katlı binada bulunan basın mensuplarından biri, canlı yayınlar dolayısıyla saldırı sırasında binanın üst katında 15-20 kadar basın mensubunun bulunduğunu söyledi.

Gazze'de bugün Filistin Televizyonu için çalışan bir gazeteci, Gazze'nin Tel El-Hava mahallesindeki evinin tank ateşine tutulması sonucu hayatını kaybetmişti. Acil servis yetkilileri, iki top ateşinin isabet ettiği evde, İhab El-Vahidi adlı kameramanın yanı sıra Faslı eşi Rukiye El-Naca ile annesinin de öldüğünü, evdeki diğer bazı kişilerin de yaralandığını bildirmişlerdi.

 

Ateşkes planındaki sorun

Fransa ve Mısır'ın ortak sunduğu Gazze'de ateşkes planıyla ilgili görüşmelerde, Hamas'ın yeniden silahlanmasını önlemek için sınırların nasıl kontrol altında tutulacağı konusunda Mısır ile İsrail arasındaki anlaşmazlık nedeniyle sorunla karşılaşıldığı bildirildi.

Kimliklerinin açıklanmaması koşuluyla Reuters'a açıklama yapan İsrailli ve Avrupalı diplomatlar, Mısırlı yetkililerin, Gazze sınırında Mısır topraklarına uluslararası güç yerleştirilmesine karşı çıktığını belirtti.

Kahire, İsrail ve Avrupa Birliği müzakerecilerine, bir ateşkes planının parçası olarak topraklarına yabancı asker yerleştirilmesi yerine, sadece, kendi güçlerinin sınırdan toprak altına açılan tünellerle yapılan kaçakçılıkla mücadele etmek için uluslararası teknik desteğin artırılmasını kabul edebileceğini bildirdi.

Müzakerelere katılan üst düzey bir Avrupalı diplomat, "Ateşkes görüşmeleri şu anda ilerlemiyor. Mısır-Fransız planının işlemeyeceği konusunda yaygın bir his var" dedi.


Hamas heyeti ateşkes görüşmesi için Mısır'da

Hamas örgütünün 3 liderinden oluşan bir heyet, ateşkes önerileriyle ilgili görüşmeler için Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmek üzere Gazze Şeridinden ayrıldı. Heyette Hamas'ın siyasi liderlerinden Cemal Ebu Haşim, parlamento lideri Salah el Bardavel ve Hamas üst düzey yetkilisi Ayman Taha yer alıyor.

Heyetin, İsrail hava kuvvetlerinin, gizli geçiş tünellerini tahrip etmek amacıyla 14 gündür ağır bir biçimde bombaladığı Gazze Şeridi-Mısır sınırından nasıl geçtiği açıklanmadı.
 

İtalya, Hollanda ve Danimarka öneriye katılıyor

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Hollanda ile Danimarka'nın Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınırına bir Avrupa Birliği misyonunun gönderilmesi önerisine katıldığını açıkladı. Frattini, TV7 kanalına yaptığı açıklamada, ''Silahlar artık Mısır ile Gazze arasındaki tünellerden geçmemeli'' dedi ve Filistin Yönetimi'ne sınır kontrolü için uluslararası misyona katılması çağrısı yaptı.

Danimarka ile Hollanda'nın yaptığı öneriye katılmaya hazır olduklarını belirten Frattini, ayrıca ülkesinin Gazze Şeridi'ne yardım konvoyu gönderilmesine ilişkin ''insani yardım planına'' da katılmak niyetinde olduğunu belirtti. Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen ile Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Möller, AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'ne gönderdiği mektupta, AB'nin ''Mısır-Gazze sınırını sıkı bir şekilde kontrol etme ve izlemeye'' katkıda bulunmayı teklif etmesini istemişti.

 

BM yardım faaliyetlerini yeniden başlatacak

BM, Gazze'de dün askıya aldığı yardım çalışmalarını, İsrail Savunma Bakanlığından alınan "yardım görevlilerinin daha iyi korunacağı güvencesi" temelinde en kısa zamanda yeniden başlatacağını bildirdi. BM sözcüsü Michele Montas, İsrail ordusunun, BM'ye, "BM'nin, Gazze Şeridi'ndeki yardım çalışmalarını askıya almasına sebep olan olaylardan derin üzüntü duyduğunu" ilettiğini söyledi.

Montas, İsrail tarafından ayrıca BM personelinin güvenliği, kurumları ve insani operasyonlarına tamamen itibar edeceğine dair "inandırıcı garantiler" aldıklarını belirtti.
BM, bir yardım kamyonu şoförünün, İsrail tankının açtığı ateşte ölmesinden sonra dün yardım faaliyetlerini askıya aldığını açıklamıştı.

 

AB Hamas'ı uyardı

AB'nin dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti, İsrail ile Hamas'ı, Gazze'de gerginliğini tırmandırmaktan kaçınmaya çağırdı. Başkanlık makamından yapılan yazılı açıklamada, durumdan derin kaygı duyulduğu belirtildi. Açıklamada, ''İsrail'in, Gazze'deki askeri eyleminin devam etmesinden ve İsrail'e roket atışının sürmesinden derin endişe duyulmaktadır. Tarafları zaten gergin olan bölgedeki gerginliği artıracak eylemlerden kaçınmaya davet ediyoruz'' ifadesi kullanıldı.

 

Hamas: ABD İsrail'e zaman kazandırıyor

Hamas'ın sürgündeki liderlerinden Musa Ebu Marzuk, Hizbullah'ın El Manar televizyon kanalına verdiği demeçte, BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısı oylamasında ABD'nin çekimser oy kullanarak kararı desteklediği, ancak bunun bir süre sonra olmasını istediği yönünde net bir mesaj gönderdiğini ifade etti.

Ebu Marzuk, "Bu sayede düşmana daha fazla zaman kazandırmak istiyorlar. Ancak sizi temin ederim ki amaçlarının hiçbirini gerçekleştiremeyecekler, yenilecekler ve hayal kırıklığı içerisinde geri çekilecekler" diye konuştu.

İsrail BM Güvenlik Konseyi'nin acil ateşkes çağrısına rağmen Gazze'deki operasyonlarına devam edeceğini belirtmiş, Hamas da BM Güvenlik Konseyi kararını reddetmişti.

 

'Yarından itibaren Abbas'ı başkan olarak tanımıyoruz'

Hamas, yarından itibaren artık Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı başkan olarak tanımayacaklarını, ancak Hamas'ın birinci önceliğinin, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı koymak olduğunu belirtti. Hamas, Filistin Yönetimi lideri Abbas'ın görev süresinin bugün dolduğunu öne sürüyor. Filistin Yönetimi ise Abbas'ın, seçim yasasındaki genel seçimlerle başkanlık seçimlerinin bir arada yapılacağı yolundaki maddesinden hareketle, Abbas'ın görev süresinin 2010 yılında dolacağını savunuyor. Bu tartışmalar ışığında Abbas, 2009 yılının ilk aylarında seçim çağrısında bulunacağını açıklamıştı.

Abbas, Filistin lideri Yaser Arafat'ın ölümünün ardından, Ocak 2005'te, 4 yıllık bir dönem için başkanlık koltuğuna oturmuştu. İsrail'in Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü operasyonlar nedeniyle gündemde geri planlara düşmesine rağmen, Abbas'ın görev süresiyle ilgili açıklama, Hamas'ın siyasi kanadının liderlerinden Musa Ebu Marzuk'tan geldi.
Gazze'de yayın yapan "El Aksa'nın Sesi" radyosuna bir açıklama yapan Ebu Marzuk, Abbas yönetiminin artık Filistin yasaları uyarınca meşruiyetinin kalmadığını ileri sürdü.
"Başkanın görev süresi bugün bitiyor" diyen Ebu Marzuk, buna rağmen içinde bulunulan olağanüstü koşullardan dolayı Hamas'ın öncelikli konularının değerlendirilerek, saldırılara karşı konulması amacıyla tüm içsel farklılıkların bir tarafa bırakılması gerektiğini ifade etti.
Hamas yetkililerinin, Gazze Şeridi'ndeki savaş yüzünden şimdilik Abbas'ın istifasını istemekte ısrarlı olmayacakları belirtiliyor.

Gazze'deki Hamas yetkililerinden Müşir El-Masri ise Abbas'ın görevinden ayrılmaması halinde güvenilirliğini kaybedeceği görüşünü dile getirdi. "Abbas'ın artık halkın adına konuşma hakkı bulunmamaktadır" diyen El-Masri, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı'nın İsrail ve Amerikalılar istediği için iktidarda kaldığını da öne sürdü. El Fetihli milletvekillerinden Hatim Abdülkadir ise Abbas'ın kararını savunarak, mevcut koşulların yeni bir seçim yapılmasına imkan vermediğini ifade etti. Abdülkadir, Gazze'de süren savaşın El Fetih ile Hamas'ı bir araya getirmek için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Bir diğer Filistinli milletvekili Cihad Ebu Zneyd de "Bu günler, tüm Filistinliler için zor günler" diyerek, "Bu tür konuları şimdi gündeme getirenlerin Filistinlilerin çıkarlarına aykırı davrandıklarını" savundu.

Filistin Ulusal İnisiyatifi Başkanı Dr. Mustafa Barguti ise Gazze'yi kastederek, "Filistin halkı kıyıma uğrarken, El Fetih ve Hamas'ın birbirleriyle kavgayı sürdürmeleri akılcı bir davranış değil" dedi. Barguti, "Abbas'ın başkanlığı konusunu konuşmanın yeri ve zamanı değil. Filistin halkına kimin başkanlık edeceği meselesi de önemli değil...Önemli olan bizim tekrar birlikte olmamızdır" diye konuştu.

 

'Hamas durmadıkça durum düzelmez'

Beyaz Saray, İsrail'in Hamas'a karşı saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi'ndeki insani durum ve sivil can kayıplarından "çok endişe" ettiğini bildirdi. Beyaz Saray sözcüsü Scott Stanzel, "Gazze'deki insani durumdan çok kaygı duyuyoruz. Bunu kriz boyunca dile getirdik" dedi. Stanzel, "Hamas İsrail'e roket saldırılarını durdurmadıkça bu durumun düzelmeyeceğini" de söyledi.

Sözcü, ABD Başkanı George Bush'un da kaygısını İsrail Başbakanı Ehud Olmert'e ilettiğini kaydetti.

 

İsrail'in sivilleri seçmesi zor

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, kalabalık bir nüfusun yaşadığı Gazze Şeridi'nde İsrail'in operasyonları sırasında sivillere zarar vermemek için seçmesinin zor olduğunu söyledi. Rice, düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırıları sırasında insani yükümlülükleri hakkında soru sorması üzerine, ''Gazze'deki gibi yüksek yoğunluğu bulunan bir bölgede bu çok zor'' dedi. Rice, ''Aynı zamanda bu bölge, Hamas'ın militanlarını saklamak için insanları canlı kalkan olarak kullandığı, askeri olmayan binaları kullandığı bir bölge. Dolayısıyla zor'' ifadesini de kullandı.

 

Lübnan'ın güneyinde roketler bulundu

Lübnan ordusu ve BM'nin bu ülkedeki askeri gücü, akşam saatlerinde Lübnan'ın güneyinde roketatar ile bu silaha ait roketler bulunduğunu açıkladı. Açıklamada, dün İsrail'in kuzeyine roket atılmasından sonra Litani Nehri'nin güneyindeki bölgenin doğusundaki Kfarhamam'taki depoda bir roketatar ile roketler bulunduğu belirtildi.
Lübnan askerleriyle BM'nin genişletilmiş geçici gücü UNIFIL'in mavi berelilerinin bölgeye sevk edildiği belirtilen açıklamada, bulunan silahların eski ve kullanılamaz halde olduğu da ifade edildi. Deponun, bölgede alınan önlemlerin sonucunda bulunduğu belirtiliyor.

 

Belçika Gazze için bağımsız soruşturma istedi

Belçika hükümeti, Gazze'deki insani durumla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılmasını istedi. İsrail'in saldırılarında yaralanan Filistinli çocukların tahliye operasyonunun vize sorunları yüzünden geciktiği belirtilen açıklamada, ''Hükümet, sürekli artan şiddeti kınamaktadır. Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin yaralıların tedavisiyle ilgili şikayetleri, bölgedeki durumun uluslararası insani kurallara tamamen aykırı olduğunu göstermektedir. Hükümet acilen bağımsız bir soruşturma başlatılmasını istemektedir'' denildi. Başbakan Herman Van Rompuy imzalı açıklamada, ''Hükümet, savaş kurallarının çiğnenmesini kınar'' ifadesine de yer verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler