İstanbul'da her gün bayram

Yönetmen Kemal Sevimli, İstanbul'un farklı kültürlerini ''İstanbul'da Her Gün Bayram'' adlı filminde bir araya getirdi. İstanbul'da kutlanan ''Noel, Paskalya, Zeytin Dalı, Ramazan, Kurban, Hıdrellez, Fetih, Erguvan ve Metamorfoseos'' gibi bayramları filmine konu eden Sevimli "Biz, insanlara 'Siz bayram yapın, biz sizi çekelim' demedik. Onların kutlamalarına bize haber verdiklerinde kameralarımızla katıldık" dedi.

Yayınlanma: 09.01.2009 - 09:52
Abone Ol google-news

Yönetmen Kemal Sevimli, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan dünya şehri İstanbul'da yaşayan farklı toplumların bayramlarını ''İstanbul'da Her Gün Bayram'' adlı filminde birleştirdi.

İki yıl süren çalışma sonunda hazırlanan filmde, İstanbul'da yaşanan ve pek çok kişinin farkında bile olmadığı bayramlar, evrensel bir bakış açısıyla anlatıldı.

İstanbul'da doğan güneşin her gün bir başka bayramı aydınlattığını belirten Kemal Sevimli, ''Film çekimlerinin uzun sürmesi, tüm İstanbul bayramlarının belgelenmesi isteğinden dolayıdır. Biz, insanlara 'Siz bayram yapın, biz sizi çekelim' demedik. Onların kutlamalarına bize haber verdiklerinde kameralarımızla katıldık. Bu çok zor ve güven gerektiren bir süreç oldu ama sonunda amacımıza ulaştık. Bazı bayramları sanıyorum ilk kez biz görüntüledik'' dedi.

Ramazan Bayramı'ndan görüntülerle başlayan film, bağ bozumuna kadar üzüm yememe geleneğini sürdüren Ermenilerin, 15 Ağustos'ta Kınalı Ada Ermeni Kilisesi'nde gerçekleştirilen törenle kutsanan çekirdeksiz üzümden yemelerine sahne olan ''Üzüm Bayramı'' görüntüleri ile devam ediyor.

Filmde görüntülerle anlatılan bayramlar şöyle:
''Baharın müjdecisi kabul edilen dünyanın en eski bayramı 'Nevruz' kutlamaları, Yahudilerin kültürel ve tarihi mirasını tanıtmak için 1996'dan beri yapılan 'Yahudi Kültürü Avrupa Günü' etkinlikleri, Hicri takvimin ilk ayı olan ve Hazreti Hüseyin'in Kerbela'da şehit edildiği muharrem ayının 10. günü ve sonrasında bereketine inanılan aşurenin pişirildiği 'Aşure Bayramı', balık avı yasağının kalkması ile başlayan 'Deniz Bereketi Bayramı', Büyükada'da 6 Ağustosta dünyanın dört bir yanından gelen konuklarla kutlanan İsa'nın suret değiştirme yortusu 'Metamorfoseos Bayramı', Polonyalı göçmenlerin yaşadığı Polonezköy'de Katolik Kilise'ndeki ayinler, kiliselerde her ay gerçekleştirilen 'Meryem Ana Tesbih Ayı Kutlamaları', her yıl 25 Aralıkta İsa'nın doğumunun kutlandığı Hristiyanların bayramı 'Noel', Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettiği 29 Mayıs gününde kutlanan 'Fetih Bayramı', ilkbaharın müjdecisi erguvanların açmaya başladığı günlerde 'Erguvan Bayramı', Süryani Katolik Kilisesi'nde Hz. İsa'nın Kudüs'e gelişinin kutlandığı 'Zeytin Dalı Bayramı', Yahudilerin 'Çardak Bayramı' (İnanışa göre, Tanrı, çöl sıcağında Mısır'dan çıkıp kutsal topraklara yürüyen Musevi kavmine bulutlardan çardak kurar ve çeşitli yiyecekler sunar), Hz. İsa'nın çarmıha gerilip ölmesinden sonra yeniden dirilişinin kutlandığı Paskalya.''

Film, İstanbul'da Cumhuriyet coşkusunun yaşandığı Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ile sona eriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon