Erciyes'te yeni bir bitki türü keşfedildi

Türkiye'nin en büyük dağlarından biri olan Kayseri'deki Erciyes Dağı'nda, yeni bir bitki türü keşfedildi. Endemik olduğu tespit edilen bitkiye ''Erciyes Dağı Nakılı'' adı verildi.

Yayınlanma: 09.01.2009 - 09:57
Abone Ol google-news

Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Akmet Aksoy, çok zengin bir floraya sahip olan Erciyes Dağı'nda, Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergin Hamzaoğlu ile birlikte yeni bir bitki türü keşfettiklerini söyledi.

Yaklaşık 6 ay süren literatür taraması sonucu endemik olduğu tespit edilen bitkiye ''Erciyes Dağı Nakılı'' adını verdiklerini ifade eden Aksoy, bu bitkinin bilim dünyasına Latince ''Silene erciyesdaghensis'' adıyla tanıtıldığını bildirdi.

Yeni keşfedilen bitki ile Erciyes Dağı'ndaki bilinen tür sayısının 1173'e yükseldiğini belirten Aksoy, bunlardan 197'sinin Türkiye'ye, 11'inin ise Erciyes'e özgü bitki türü olduğunu, 48 türün ise ilk defa Erciyes Dağı'nda keşfedildiğini bildirdi.

Yaklaşık 20 yıldır Kayseri ve çevresi ile Erciyes Dağı'nda çalışmalar yaptığını dile getiren Aksoy, şunları anlattı:
''Yeni türlerin keşifleri genellikle revizyon çalışmaları sırasında oluyor. Üzerinde çalıştığımız bitkileri bulmak için araziye çıktığımızda yeni türler toplayabiliyoruz. Bulunan bu türlerin literatür taraması ise yaklaşık 6 ay sürüyor. Bunları Türkiye'deki ve yurt dışındaki uzmanlara gönderiyoruz. Herbaryumları (bitki arşivi) tarıyoruz. Yakın akraba türlerini inceliyoruz. Bunlardan nasıl ayrıldığına bakıyoruz. Bilimsel olduğu kabul edilirse yayınlanarak bilim dünyasına kazandırılıyor.''

Aksoy, yeni olabileceğini düşündükleri bir bitki üzerinde de araştırmalarının sürdüğünü, gelecek yıl bu bitkinin de bilim dünyasına tanıtılacağını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler