Sinekler romantik çıktı

Yaz mevsiminin vazgeçilmez işkencesi sivrisinekler aslında çok romantiklermiş. Yapılan bir araştırma sivrisineklerin aşk hayatını gözler önüne serdi.

Yayınlanma: 09.01.2009 - 10:43
Abone Ol google-news

Bilim adamları, aşık sivrisineklerin, kanatlarını uyum içinde çırparak çiftleşme düeti yaptığını keşfetti.

Çiftleşme uçuşunda bir dişiyi takip eden erkek "Aedes aegypti" sivrisineğini izleyen ABD'nin Cornell Üniversitesi'nden araştırmacılar, çiftin birbirlerine kur yaparken söylediği "aşk şarkısını" kaydetti.

Bulgularını Science dergisinde yayımlayan bilim adamları, sarı humma ve humma gibi hastalıkları yayan ve bu nedenle sayılarını kontrol altına almaya çalıştıkları sivrisineklerin çiftleşme alışkanlıklarıyla ilgili bu keşfin, yeni yöntemlerin yolunu açabileceğini belirtti.

Araştırmacılardan Prof. Laura Harrington, erkek sivrisineği neyin daha çekici kıldığını bulmaya çalıştıklarını ve dişilerin birlikte şarkı söylerken erkeğin zinde olmasına önem verdiğini düşündüklerini belirtti.

Uçan dişi sivrisineğin çıkardığı sesin insanları rahatsız edebileceğini, ancak erkek sivrisinek için dayanılmaz bir çiftleşme işareti olduğunun altını çizen araştırmacılar, dişi ve erkek sivrisineklerin her birinin kendine özgü bir uçuş tonu bulunduğunu, bunu da kanatlarını çırparak yaptıklarını kaydetti.

Aşık çiftin kanatlarını birlikte 1200 hertz'e ulaşan bir frekansla çırpmaya başladığını tespit eden bilim adamları, bireysel frekansları dişi için 400 Hz ve erkek için 600 Hz olan bu düette aşk şarkısının armoni içinde olduğunu belirledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler