Batı Basını: Ordu rahatsız

The Guardian Gazetesi, Ergenekon soruşturması kapsamındaki son gözaltıların orduda "alarm" yarattığını öne sürerken "ordunun sabrının tükenmekte olabileceği"ni iddia etti. New York Times ise, üst düzey subayların gözaltına alınmasının orduda "huzursuzluğu körüklediği" görüşüne yer verdiği haberinde Orgeneral Başbuğ'un Başbakan Erdoğan ile "beklenmedik" görüşmesini, "Türkiye'nin güçlü ordusundaki kaygıların derinleştiğinin bir işareti" olarak değerlendirdi.

Yayınlanma: 09.01.2009 - 11:10
Abone Ol google-news

Ergenekon soruşturması kapsamındaki 10. dalga gözaltılarının, yurt dışındaki yankıları sürüyor.

 

Guardian: Ordu hükümeti uyarmış olabilir

İngiliz The Guardian gazetesi ise, Türkiye muhabiri Robert Tait'in imzasını taşıyan haberinde yeni gözaltı dalgasının üst düzey subaylar arasında "alarm" yarattığını, bunun ardından da Türkiye'nin siyasi liderlerinin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşmelerde bulunduğuna dikkat çekti.

Görüşmelere ilişkin haberlerin borsada "panik"e yol açtığını da kaydeden gazete, Ergenekon grubunun, "İslami eğilimleri" olan AKP hükümetini devirmek için komplo kurmakla suçlandığını anımsatarak şunları yazdı:
"Savcılar, bunu, Türkiye'de bir dizi canavarlık ve cinayetle suçlanan, sözde 'derin devlet'in köklerini söktürmeye yönelik bir çaba olarak sunuyor. Ancak son gözaltılar, soruşturmanın, laik muhaliflerini hedef alan, AKP'nin desteğindeki bir cadı avına dönüştürdüğü kuşkularını körükledi."

The Guardian, tutuklanan generallerin arasında 1990 yıllarında "AKP'nin öncüsü olan İslamcı Refah Partisi hükümetini indiren bir darbenin başında bulunan Tuncer Kılınç'ın da yer aldığına", polisin de, hükümeti "dini diktatörlüğü" hedeflemekle suçlayan Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğu'nun evinin de arandığına dikkat çekti.

Gözaltıların üzerine ordu komutanların acil bir toplantı yaptığını belirtirken ordunun 50 yılda dört defa hükümetleri iktidardan indirdiğine işaret ettikten sonra şöyle devam etti:
"Bazı analistler, dün (Perşembe günü) verilen tepkinin, ordunun sabrının tükenmekte olabileceğini gösterdiğine inanıyorlar. İstanbul'da faaliyet gösteren Türk güvenlik konularında uzman Gareth Jenkins dedi ki 'Ordu, geri çekilmesi ve bunun son gözaltıların olması için hükümete sert bir uyarı vermiş olacak. Çarşamba günü gözaltına alınanların çoğunun, Ergenekon komplosu ile bir ilgisi yoktur. Bu sadece siyasi bir hareket idi ve soruşturmanın gerçek zanlıları ortaya çıkarması umudunu yok etti. Burada asıl mesele bundan böyle ne olacak. Göreceğimiz, temel olan demokratik olmayan ve yargı üzerindeki nüfuzunu kullanan iki güç arasında bir iktidar müdahalesi."

 

NYT: Orduda kaygı derinleşiyor

Ergenekon soruşturmasına ilişkin son gelişmeleri değerlendiren New York Times, Türkiye muhabiri Sabrina Tavernise imzalı haberinde "Subay gözaltıları ordudaki huzursuzluğu körükledi" yorumunu yaptı.

Gazete, Orgeneral İlker Başbuğ'un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile "beklenmedik" görüşmesini, "Türkiye'nin güçlü ordusundaki kaygıların derinleştiğinin bir işareti" olarak değerlendirdi.

ABD'li gazete, ordunun daha önce dört kez seçilmiş hükümetleri iktidardan uzaklaştırdığını belirterek, ordu için "Gücü azalmış olsa da, çok ender, belki hiçbir zaman, kamunun denetimine açık olmadı" görüşünü de dile getirdi.

Ergenekon iddianamesindeki savlara dikkat çekilen haberde, "Sayın Erdoğan'ı eleştirenler ise, suçlamaların şişirilmiş olduğunu ve onun yargı sistemindeki müttefiklerinin askerlerin kendisine uyguladığı baskıların intikamını aldıklarını söylüyorlar" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler