İsrail vahşetine tepki

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği acımasız saldırılar, yurt genelinde çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösterilerde protesto edildi. Mitinglerde Filistin'e destek, İsrail vahşetine büyük öfke vardı.

Yayınlanma: 09.01.2009 - 14:16
Abone Ol google-news

İsrail'in Gazze'deki saldırıları yurdun çeşitli yerlerinde protesto edildi.

 

İstanbul

Beyazıt Camisi'ndeki cuma namazı sonrası, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, Beyazıt Meydanı'nda bir araya geldi. Saldırılarda ölenler için gıyabi cenaze namazı kılan göstericiler, ayrıca Filistin bayrakları ve dövizler açıp çeşitli sloganlar atarak İsrail ve ABD bayraklarını yaktı.

Gruptakiler yaptıkları basın açıklamasında, Gazze'yi Mısır'a bağlayan Refah Sınır Kapısı'nın açılmasını, insani yardımların Filistin'e zamanında ulaştırılmasını, Türkiye'nin İsrail ile sürdürülen diplomatik ilişkilere ve askeri anlaşmalara son vermesini istedi. Topluca ilahiler söyleyen gruptakiler, açıklamanın ardından dağıldı. Polis, olay nedeniyle meydanda, yoğun güvenlik önlemi aldı.

 

Bingöl

Bingöl'de Yenişehir Mahallesi'ndeki Saat Kulesi önünde, ''İsrail'i telin etme ve mazlum Filistin halkı için duaya davet'' mitingi düzenledi.

Basın açıklamasını okuyan İbrahim Dağılman, İsrail'in Filistin'de yaptığı katliamın yürek dağladığını belirterek, tüm dünyanın İsrail'in saldırılarına sessiz kalmasına anlam veremediklerini söyledi.

Dağılman, İsrail'in Gazze'de işlediği katliamları nefretle telin ettiklerini belirterek, ''Bütün Müslümanları İsrail ve Amerika mallarını boykot etmeye davet ediyoruz. Aynı şekilde İslam ülkelerini devlet yöneticilerini de İsrail ile yaptıkları tüm ekonomik, siyasi, askeri ve istihbari iş birliklerini iptal etmeye davet ediyoruz'' dedi. Miting, toplu dua ile sona erdi.
 

Ardahan

Ardahan'da ise Kamu-Sen ile Türkiye Kamu Çalışanları Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı (TÜRKAV) tarafından ''İsrail'i protesto yürüyüşü ve mitingi'' düzenledi. Dervişbey Camisi önünde toplanan vatandaşlar İsrail aleyhine sloganlar atarak, Milli Egemenlik Parkı'na kadar yürüdü.

Burada Atatürk büstü önünde düzenlenen mitinge, çok sayıda sivil toplum örgüt temsilcisi ile AKP Ardahan İl Başkanı Nusret Koynucu katıldı. Mitingde konuşan Kamu-sen Ardahan Temsilcisi Sabahattin Sarıçam, ''İsrail'in acilen Filistin'den çıkmasını istiyoruz. Orada tamamen bir soykırım yaşanıyor. Buna artık 'dur' denilmeli'' diye konuştu. Bu arada, miting öncesi Ardahan Merkez Dervişbey Camisi'nde, Filistin'de hayatını kaybedenler için mevlit okutuldu.

Kars

Kars'ta, Atatürk Caddesi'nde düzenlenen mitingde, basın açıklamasını okuyan Kars Belediye Başkan Yardımcısı Saffet Özdemir, Gazze'deki İsrail saldırılarının büyük bir dram olduğunu ifade ederek, ''Gazze'de vahşet ve acımasızlık yaşanmaktadır'' dedi.

Orantısız saldırının hiçbir haklı nedeninin olmayacağını belirten Özdemir, ''Gazze'de bütün dünyanın gözleri önünde katliama varan şiddeti uygulayanların yarattığı dayanılmaz vahşet karşısında yaptırımsız ve suskun kalmanın bir insanlık suçu olduğuna inanıyoruz'' diye konuştu. Mitinge Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy ile çok sayıda vatandaş katıldı.
 

Diyarbakır

Dicle Üniversitesi (D.Ü) Senatosu'nca yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'de yaşayan masum ve sivil halka yönelik saldırının insanlık suçu ve ayıbı olduğu belirtildi.

Çağdaş dünyanın gözü önünde katliam gerçekleştirildiği ve bunun sona erdirilmesi için tüm uluslararası kuruluşların harekete geçmesi gerektiği bildirilen açıklamada, ''Bu saldırıyı bir insanlık suçu ve ayıbı kabul ederek şiddetle kınıyoruz. Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere tüm uluslararası kuruluşları bu vahşet ve katliamın sona erdirilmesi konusunda acilen göreve davet ediyoruz'' denildi.
 

İzmir

İzmir'in Aliağa ilçesinde, Demokrasi Meydanı'nda toplanan grup adına açıklama yapan Aliağa Kent Konseyi Genel Sekreteri Hür Erdem Ünal, Filistin'in bir kez daha kan ve gözyaşı deryasına döndüğünü, İsrail hükümetinin Orta Doğu'da barış içinde bir arada yaşama imkanını ortadan kaldırmak için katliam yöntemine başvurduğunu söyledi. Açıklamanın ardından, Gazze'de yaşamını yitirenler için dua edildi. Polis ekiplerinin protesto gösterisi sırasında yoğun güvenik önlemi aldığı görüldü.
 

Antalya

Antalya'nın Serik ilçesinde, Çınaraltı Meydanı'nda düzenlenen protesto mitingine, Serik'teki sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, oda ve dernek yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
İstiklal Marşı ve Onuncu Yıl Marşı'nın okunmasının ardından, çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri konuşmalar yaptı. Katılımcılar çeşitli sloganlar atarak İsrail'i kınadı.
 

Yalova

Yalova Merkez Camisi'nde cuma namazı sonrasında toplanan vatandaşlar, İsrail'in saldırıları sırasında hayatını kaybeden Filistinler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Bu arada, cuma namazı sonrası kendilerine ''Yalova Anadolu İller Birliği'' adını veren bir grup, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanarak İsrail'i protesto etti.

Çeşitli sloganlar atan grup adına açıklama yapan Yalova Elazığlılar Derneği Başkanı Bayram Koçgündüz, Yalova'da pazar günü büyük bir protesto gösterisi yapacaklarını söyledi.

Adana

Adanalı tekstilci Cuma Ay, Adana-Ceyhan kara yolundaki İncirlik beldesi kavşağından protesto olarak Filistin'e başladığı yürüyüş öncesi yaptığı açıklamada, Filistin'deki Müslümanların İsrail tarafından vahşice öldürüldüğünü, İsrail'in yaptığı bu insanlık suçunu tüm dünyanın izlediğini, ancak somut bir girişimde bulunulmadığını söyledi.

Ay, yürüyerek Adana'dan Hatay'daki Cilvegözü sınır kapısına, oradan da Suriye'ye ve Filistin'e gitmeyi planladığını ifade ederek, şöyle dedi:
''Günde 60 kilometrelik yürüyüşle 3-4 günde sınır kapısına varacağımı düşünüyorum. Oradan da Suriye içinde yürüyüşüme devam edeceğim. Ateşkes yapılmasını istiyorum. Tek amacım, kanın durması, dünya barışının sağlanması. Ateşkes sağlanırsa, evime geri döneceğim.''

 

Gümüşhane

Gümüşhane'nin Köse ilçesinde yaşayan İsrail Kesler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle ismini değiştirmek için mahkemeye başvuracak.

İsrail Kesler, yaptığı açıklamada, 1959 yılında doğduğunu ve Köse ilçesinde çiftçilikle uğraştığını belirterek, babasının kendisine Yakup peygamberin diğer ismi olduğu için ''İsrail'' adını verdiğini söyledi.

Kesler, İsrail'in Filistin'in Gazze şehrinde gerçekleştirdiği insanlık dışı vahşet karşısında isminden utanır hale geldiğini belirterek, ''İlçemizde adliye olmadığı için önümüzdeki günlerde Gümüşhane'ye giderek ismimin Muhammet olarak değiştirilmesi için mahkemeye başvuracağım. İsrail'in Gazze'deki sivil Müslüman halka karşı başlattığı savaş vahşettir. Bu bir zulüm, soykırımdır. Yaşlı, kadın, çocuk demeden yüzlerce insanı dünyanın gözleri önünde katleden bu devlet, bu zihniyet, akıttığı kanlarda boğulacaktır'' diye konuştu.

Köse Belediye Başkanı Nusrettin Kesler de İsrail Kesler'in amca tarafından akrabası olduğunu ifade ederek, ismini değiştirmek için yapacağı işlemlerin masraflarını karşılayacağını söyledi.

 

Muğla

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, çevre gönüllüsü İmdat Avcı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını denize atlayarak protesto etti.

''Günde 5 dakika Filistin'i düşün, çocuklar ölmesin şeker de yiyebilsin'' yazan pankartla Atatürk Meydanı'na gelen Avcı, ''Filistin'de ölen kadınlara ve çocuklara selam göndermek için bu eylemi yapıyorum'' diyerek giysileriyle denize atladı.

Denizde ''Selam olsun Filistin'de direnenlere. İsrail, Filistin'den defolsun'' diye slogan atan Avcı'ya yurttaşlar alkışla destek verdi.

Avcı, ABD Başkanı George Bush'un ve Iraklı gazetecinin attığı ayakkabının resmi bulunan, ''Dünyanın en büyük silahı, ayakkabına sağlık'' yazılı tişört giydi.

 

Bursa

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi üyeleri, Osmangazi Metro İstasyonu önünde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

Tepkilerinin İsrail halkına değil, acımasız İsrail ve onun destekçisi ABD yönetimine olduğunu vurgulayan ÇGD Bursa Şubesi Başkanı Berhan Soner, şunları kaydetti:
''İsrail'in Gazze'de yaşattığı insanlık vahşeti karşısında susmak, vahşete ortak olmaktır. Kendi vatandaşlarını, ev yapımı işe yaramaz birkaç Hamas füzesinden korumayı bahane eden İsrail yönetiminin, Gazze'de düzenlediği katliamlara karşı vicdanını yitirmemiş olan biz gazeteciler, yaşananları lanetliyoruz. İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçecek bu ölümlerin hesabının bir gün sorulacağı umudunu yaşatmak adına, tüm halkımızı tepki göstermeye davet ediyoruz.''

 

Kayseri

Kayseri'de bir grup ev hanımı, İsrail'in Filistin'e yaptığı saldırıları kınamak için yürüyüş yaptı.
Talas Caddesi üzeride bulunan Seyyid Burhaneddin Mezarlığı önünde çocuklarıyla birlikte toplanan 100 dolayındaki kadın, üzerlerinde ''Katil İsrail'', ''Filistin'de çocuklar ölmesin'', ''İsrail saldırıları son bulsun'', ''İslam alemi uyuma, Filistin'e sahip çık'' yazılı pankartlar taşıyarak Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürümeye başladı.

İsrail aleyhinde slogan atan grubun önü, kısa süre sonra polis ekipleri tarafından Atatürk İlköğretim Okulu yanında kesildi. Polis, izin alınmadığı için kadınların yürüyüşü devam ettirmesine izin vermedi.

 

Edirne

Edirne'de, Saraçlar Caddesi'nde toplanan çeşitli sivil toplum örgütlerinin üyeleri, İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra, basın açıklaması yaptı.
 

Sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Vardar, Gazze'nin, ''dünyanın en vahşi soykırım girişimlerinden birine sahne olduğunu'' söyledi.

Bu büyük vahşete ve soykırıma seyirci kalmalarının mümkün olmadığını bildiren Vardar, ''bu İsrail'in, Filistin'e yaptığı ne ilk ne de son katliamdır. Batmış bir ekonomiye, işgal edilmiş topraklara, yıkılmış okullara, açlığa, susuzluğa ve hastalığa rağmen hayatta kalabilmek için mücadele veren Filistin, gerçek bir destek beklemektedir'' diye konuştu.
 

Kastamonu

Kastamonu Barosu Başkanı İhsan Darende, ''İsrail'in Gazze'de yaptığı katliama sessiz kalmayacaklarını'' söyledi.

Darende, yaptığı açıklamada, Kastamonu'da bulunan tüm sivil toplum örgütleriyle, Gazze'deki insanlık suçunu engelleyebilmek için bir eylem planı belirleyip uygulayacaklarını söyledi.

 

Ankara

İsrail'in Gazze'deki saldırıları yurdun çeşitli yerlerinde protesto edildi.

Çankırı'da, Kamu-Sen İl Temsilciliğince, cuma namazı çıkışı Hoca Ahmet Yesevi Camisi önünde miting düzenlendi. Mitinge katılanların, Filistin'de ölenler için kıldığı gıyabi cenaze namazına MHP Çankırı Milletvekili Ahmet Bukan da katıldı.

Kamu-Sen Çankırı Temsilcisi Metin Memiş, gruptakiler adına yaptığı açıklamada, İsrail'in barışa yanaşmadığını belirterek, ''Hak haklının değil, hak kuvvetlinindir anlayışı maalesef zihinlere yerleşmektedir'' dedi.

Cılız çabaların dışında yaşanan katliama tepki gösterilmediğini söyleyen Memiş, şöyle konuştu:
''Orta Doğu'yu kan gölüne çeviren İsrail, bir kez daha dünyanın gözü önünde masum insanları katlediyor. İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar yüzünden yüzlerce insan hayatını kaybetti, binlerce yaralı hastanelerde yaşam savaşı veriyor.'' Açıklamanın ardından, ateş yakan ve İsrail aleyhine sloganlar atan gruptakiler, daha sonra olaysız dağıldı.
 

Eskişehir

Anadolu Gençlik Derneği Eskişehir Şubesi üyeleri, Taşbaşı Kültür Merkezi önünde İsrail saldırılarını protesto etti. İsrail aleyhine sloganlar atan gruptakiler, ''Kahrolsun İsrail'', ''Mehmetçik Gazze'ye'' pankartları açtı.

Eyleme destek veren bir gazeteci tarafından yakılan İsrail bayrağı, grup üyelerince üzerine basılarak tekmelendi. Gruptakiler, saldırılarda ölen çocuk ve sivil vatandaşların fotoğraflarını gösterip İsrail'in saldırılarını protesto etti.

Grup adına konuşan derneğin şube Başkanı Emin Irmak, İsrail'in tüm dünyanın gözü önünde soykırım gerçekleştirdiğini, ölenlerin çoğunun masum siviller olduğunu belirterek, katılımcıları İsrail ve ABD ürünlerini tüketmemeye çağırdı.
 

Kütahya

Kütahya'nın Pazarlar ilçesinde, dövizler taşıyan ve İsrail aleyhine sloganlar atıp tekbir getiren grup, Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Çoğunluğunu ilçe esnafının oluşturduğu gruptakiler, saldırılarda ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı meydanda okunan basın açıklamasında, İsrail'in,karadan ve havadan Gazze'ye bomba yağdırmasına dünyanın sessiz kaldığı belirtildi. Basın açıklamasının ardından dua ederek İsrail bayrağını yakan grup, sloganlar atarak dağıldı.
 

Kastamonu

Kastamonu'da, Nasrullah Meydanı'nda toplanan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kastamonu Şubesi üyeleri, saldırıları protesto etti. KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Zahide Tufan Yazıcı, gruptakiler adına yaptığı konuşmada, saldırıları kınadıklarını söyledi.

Saldırılara bin an önce son verilmesini istediklerini bildiren Yazıcı, ''Hepimizin yüreği Gazze'de atıyor. Kadını, erkeği, yaşlısı, genci, ülkenin değer yaratan, yok etmek yerine var etmeyi, yıkmak yerine yapmayı, öldürmek yerine yaşatmayı seçen kamu emekçileri olarak; İsrail'in durdurulması, kan akmasının önlenmesi ve barışın sağlanmasını istiyoruz'' dedi. Tufan Yazıcı, Barutçuoğlu Alışveriş Merkezi önünde her gün 18.00'de üç dakika eylem yaparak saldırıları protesto edeceklerini söyledi
 

Van

Van'ın Gevaş ilçesinde kepek kapatan esnaf cuma namazı çıkışında, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları kınadı. Gevaş Esnaf ve Sanatkarlar Odasınca düzenlenen protesto gösterisi öncesi ilçe esnafı kepenk kapatarak, iş yerlerine Filistin ve Türk bayrakları astı.
Daha sonra kılınan cuma namazının ardından Merkez Cami önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, İsrail aleyhine sloganlar attı.

Gevaş Belediye Başkanı Nazmi Sezer, konuşmasında, Filistinlilerin yalnız olmadığını tüm Gevaşlıların dualarıyla onlarla beraber olduğunu belirtti. Bir süre ''Kahrolsun İsrail'', ''Hamas'a selam, direnişe devam'' gibi sloganlar atan vatandaşlar, daha sonra İsrail bayrağını ateşe verdi. Yakılan İsrail bayrağına ayakkabı fırlatan vatandaşlar, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Sarıkamış

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, Kafkas Üniversitesi Sarıkamış Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından İsrail'i kınama mitingi düzenlendi.
Mitingde hazırlanan basın açıklamasını okuyan Kafkas Üniversitesi Sarıkamış Meslek Yüksekokulu öğrencisi Emrah Dağaşan, ''İsrail'in bu zulmü karşısında Türk halkı olarak sessiz kalmamalıyız. Masum Filistin halkının dualarımızla yanında olmalıyız'' dedi.
Daha sonra, mitinge katılan bazı vatandaşlar çıplak ayakla kar üzerinde İsrail aleyhine slogan attı.

Gaziantep


Gaziantep Üniversitesinde (GAZÜ) bir grup öğrenci, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti.
GAZÜ öğrenci işleri binasının önünde toplanan bir grup öğrenci,ellerinde pankart ve dövizlerle slogan atarak, üniversitenin çıkış kapısına yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Uğur Arslan, GAZÜ öğrencileri olarak Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlık mücadelelerini desteklediklerini belirterek, saldırıyı kınadıklarını söyledi.

Tokat

Tokat'ta Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği üyesi bir grup, kent merkezindeki Yeraltı Çarşısı üzerinde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.
Vatandaşların da destek verdiği protesto gösterisinde grup adına açıklama yapan Beytullah Önce, ''Gazze'yi Görmek İçin Işıkları Söndürün'' adlı kampanyaya destek istedi.
Kar yağışı altında gerçekleştirilen gösteri, açıklamanın ardından sona erdi.

Kütahya

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının protesto edilmesi amacıyla, siyasi partilerin ilçe teşkilatları ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca miting düzenlenerek, hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Ellerinde çeşitli döviz ve pankartlar bulunan çok sayıda kişi, slogan atarak Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

Saldırılarda ölenler için gıyabi cenaze namazı kılınan protesto gösterisinde, Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Mustafa Göktekin de Filistin'deki saldırıların son bulması için dua ettirdi.

İlköğretim öğrencileri Zülal Sakallı ve İsmail Öztürk de savaşlarda çocukların yaşadığı dramı konu alan şiirler okudu. Grup, slogan attıktan sonra dağıldı.

Uşak

Uşak'ta cuma namazı sonrası Ulu Cami'nin avlusunda toplanan 500 kişi, Gazze'de ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Grup, slogan atarak Tiritoğlu Parkı'na geldi.

Şuurlu Öğretmenler Derneği Uşak Şube Başkanı Mehmet Karaçallık, burada grup adına yaptığı açıklamada, ''Filistin halkı kan ağlıyor. Üzerlerine oluk oluk bomba yağıyor. Filistin'de kadınlar, çocuklar ve siviller hunharca katlediliyor. Dünyanın egemen güçleri bu duruma açıkça destek veriyor'' dedi. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gösteri, açıklamanın ardından sona erdi.

Adıyaman

İsrail'in Gazze'deki saldırıları, Adıyaman'da Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen mitingle protesto edildi. Adıyaman'da yaklaşık 4 bin kişi, cuma namazının ardından İsrail ve ABD aleyhine slogan atarak, ellerinde pankartlarla Atatürk Caddesi'nden Demokrasi Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada, eyleme katılanlar adına basın açıklaması yapan Saadet Partisi Adıyaman İl Başkanı Mustafa Alkayış, İsrail'in Filistin'de yaptığı katliamı kınadı ve durdurulmasını istedi.

Kırıkkale

Kırıkkale'de şehir içi çalışan minibüsçüler 1 saat iş bırakıp araçlarıyla tur atarak, saldırıyı protesto etti. Gürler Mahallesi'ndeki durakta toplanan minibüsler, şehir içinde yaklaşık bir saat dolaştı. Yaklaşık 50 minibüsçünün katıldığı eylem sırasında zaman zaman trafik tıkandı. Minibüsçüler, İsrail'in katliamına tepki gösterdiklerini, tepkilerinin amacına ulaştığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler