Petrolde stok oyunu

Ne Ortadoğu’daki savaş ne de doğalgaz krizi nedeniyle artan talep petrolü ateşleyebildi. Uzmanları bile şoke eden ABD'nin açıkladığı stok verileriyle petrol fiyatları iki günde yüzde 16 geriledi.

Yayınlanma: 09.01.2009 - 14:32
Abone Ol google-news

Rusyanın fiyatı yükseltme çabalarına ABD rest çekti. Ham petrol fiyatları bir günde 7 dolar birden arttı. Rusyanın Ukrayna üzerinden yaptığı gaz kesintilerine bağlı olarak son bir haftadır yükselen petrol fiyatlarına ABD, piyasaları şok eden stok verileriyle dur dedi.

İsrailin Gazzeyi işgali, Rusya-Ukrayna anlaşmazlığı nedeniyle Avrupaya gaz akışının durması ve buna bağlı olarak petrol talebinin artması, OPECin üretim kısıntısına gitmesinin ardından dün de Venezüellanın da ABDye petrol ihracatını azaltacağını açıklaması bile petroldeki düşüşü engelleyemedi.

İki gün önce 50 dolar sınırına dayanan ham petrolün varil fiyatı ABDnin açıkladığı stok verileriyle önceki gün 6 saat içinde 42 dolara kadar geriledi. Petroldeki düşüş dün de devam etti, varil fiyatı 41 dolara indi.

Son 8 yılın en sert düşüşü yaşanan petrolde Rusya ile ABD arasındaki enerji manipülasyonları yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, önümüzdeki günlerde de petrol fiyatlarında sert iniş ve çıkışlarının yaşanabileceğine dikkat çekiyorlar.

Geçen yılın temmuz ayında 150 dolara dayanan petrol fiyatları, küresel ekonomik yavaşlama ve azalan sanayi üretimleriyle birlikte hızla düşmüş, aralık ayında 30 dolara kadar inmişti.

Fiyatlardaki sert düşüşten rahatsız olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ülkeler, 17 Aralık 2008de toplam arzı yüzde 14 azaltma konusunda anlaşmaya varmıştı.

Aradan geçen üç hafta içinde petrol fiyatları da yüzde 50lik artışla 49 dolara tırmandı. Son bir hafta içinde Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gaz krizi de petrol fiyatlarındaki yükselişi destekledi.

Petroldeki her yükseliş OPEC üyesi ülkeler ile petrol ve doğalgaz zengini Rusyaya olumlu yansırken dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABDnin zararlarını katlıyor. Ülkelerin bu pozisyonlarına bağlı olarak gelişen siyasel ve ekonomik olaylar da enerji piyasasındaki spot fiyatların hareketini belirliyor.

 

ABD resmen petrol buldu!

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (DOE), ülkede ham petrol stoklarının geçen hafta 6.7 milyon varil artışla 325 milyon varile yükseldiğini bildirdi. ABDnin benzin stokları ise 3.3 milyon varil artışla 211 milyon varil oldu.

Analistler, ABDde petrol stoklarının 700 bin varil, benzin stoklarının 600 bin varil artmasını bekliyorlardı. Beklentilerin çok üzerinde gelen stok verilerini, ABDdeki ekonomik yavaşlamaya bağlayan analistler, petrol fiyatlarındaki sert düşüşte artan stokların etkili olduğu görüşünde.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler