Ergenekon gözaltılarına tepkiler yağıyor

Ergenekon Operasyanu adı altında yapılan gözaltılar tepkiyle karşılanıyor. İzmir'de 135 sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcisi son gözaltılarla ilgili Cumhuriyet Alanı'nda oturma eylemi yapacak. Öte yandan ülkenin birçok yerinden davaya tepkiler yağıyor.

Yayınlanma: 09.01.2009 - 14:55
Abone Ol google-news

Ergenekon Operasyonu kapsamında yapılan son gözaltılar kamuoyunda tepkiyle karşılanıyor. Operasyonla “gerçeklerin” saptırıldığını, cumhuriyetçi aydınlarla, mafya ilişkileri içinde olanların aynı kefeye konulduğunu belirten İzmir Barosu, Cumok İzmir’in de aralarında olduğu 135 sivil toplum örgütü ve bazı siyasi parti temsilcisi bugün Cumhuriyet Alanı’nda oturma eylemi gerçekleştirecek.

İzmir Cumhuriyet alanı’nda saat 11.00’de başlayacak eyleme yoğun katılım beklenirken, provakasyondan da çekindiklerini belirten Ulusal Birlik Platformu Başkanı Sancar Maruflu, bağımsız yargıya müdahale etmek istemediklerini ancak yargının da insan haklarına saygılı biçimde davayı götürmesi gerektiğini vurguladı.

Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Konseyi’nden yapılan açıklamada, Ergenekon soruşturması kapsamındaki son operasyonlarla Yeditepe Üniversitesi ve İSTEK Vakfı’nın hedef seçildiği ve emniyet güçlerince “organize suç örgütü yuvası” şeklinde yansıtılması eleştirildi.

Açıklamada Yeditepe Üniversitesi’nin terör örgütü ve benzeri hiçbir konuyla ilgisi bulunmadığı belirtilerek, “Emniyet güçlerinin tavrı, Yeditepe Üniversitesi ve İSTEK Vakfı çalışanlarını, mezunlarını ve öğrencilerini bu sürecin bir parçasıymış gibi göstermektedir. Sergilenen bu tutum, bu kurumların tüm mensuplarını derinden yaralamıştır” denildi.

Halkın Kurtuluş Partisi İzmir İl Örgütü yaptığı açıklamayla Türkiye’nin bugünkü durumunun “mütareke” yıllardan daha kötü olduğunu savundu. Açıklamada, “Bu operasyonlarla ABD emperyalizminin ‘Yeşil Kuşak Projesi’ne karşı çıkan namuslu, antiemperyalist, laik, yurtsever, tam bağımsızlıkçı, Mustafa Kemalci, ilerici aydınlar gözaltına alınarak, tutuklanarak susturulmaktadır” denildi.

Aydın Barosu Başkanı Sümer Germen de operasyonların hukuki değil siyasi olduğunu söyledi.

Adana’da da İşçi Partisi (İP) üyeleri İnönü Parkı’nda biraraya gelerek gözaltıları protesto etti. “Ergenekon yalanı, Amerikan planı”, “Tayyip Yüce Divan’a”, sloganları atıp pankartlar taşıyan eylemcilere çevreden geçen yurttaşlar da alkışlarla destek verdi. Türkiye Tütün, Müskirat, Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası’nın (Tek Gıda-İş) açıklamasında, Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan son arama ve gözaltılarda uygulanan yöntemin “hukuk ve demokrasi adına büyük bir tedirginlik yarattığı” uyarısında bulunuldu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, kamuoyuna “Açık Mektup”unda Türkiye’nin düşünür ve yazarlarının, sivil-asker yöneticilerinin, evlerindeki kitaplarla, not kağıtlarının silah sayılıp tutsak edildiğini kaydederek operasyonu “Avro-Amerikan dinci karşı-devrimin son perdesi” şeklinde değerlendirdi.

 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde protesto

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi bir grup, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamındaki son gözaltıları İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde protesto etti. İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesi önünde toplanan göstericiler, Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıyarak, çeşitli sloganlar attı. Aynı soruşturma kapsamında daha önce gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan TGB Kurucu Başkanı Adnan Türkkan, burada yaptığı açıklamada, ''Türkiye'nin AB ve ABD'ye karşı tam bağımsızlığını savunan askerler, yazarlar ve üniversite hocalarının, uydurma gerekçelerle birer birer gözaltına alındığını'' söyledi.

Büyük Orta Doğu Projesine karşı çıkan, ''NATO'ya hayır'' diyen emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, Yalçın Küçük ve Kemal Gürüz gibi insanların gözaltına alındığını ifade eden Türkkan, buradan kendilerine selam gönderdiklerini söyledi. Gruptakiler, basın açıklamasının ardından Emniyet Müdürlüğü'nün karşısındaki canlı yayın araçlarının yanına giderek, eylemlerine bir süre de orada devam etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler