Sivilleri eve toplayıp katlettiler

İsrail kuvvetleri 110 Filistinliyi bir eve doldurup çıkmamaları için uyardıktan sonra vurdu. İsrail kuvvetlerinin 4 Ocak'ta, sözde sığınmaları için Filistinli sivilleri soktuğu bir evi bombaladığı, saldırıda 30 kişinin katledildiği ortaya çıktı. BM yetkilileri, görgü tanıklarına dayanarak, evdekilerin yarısının çocuk olduğunu duyurdular.

Yayınlanma: 10.01.2009 - 08:46
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi taraflara acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunmasına rağmen İsrail saldırıları sürerken, İsrail kuvvetlerinin 4 Ocakta sığınmalarıiçin sivilleri doldurduğu bir binayı vurarak 30 kişiyi katlettiği ortaya çıktı. BM yetkilileri, görgü tanıklarına dayanarak, İsrail kuvvetlerinin yarısı çocuk yaklaşık 110 kişiyi bir eve doldurup 24 saat sonra defalarca bombaladığını duyurdular. Aynı yetkililer, İsrail askerlerinin yardım kuruluşlarının bölgeye girmesini de 4 gün engellediğini söylediler.

 

Evden çıkmayın uyarısı

BM İnsani İşler Koordinasyon Bürosu (OCHA) tarafından hazırlanan rapora göre İsrail askerleri, 4 Ocakta Gazzenin merkezindeki Zeytun mahallesinde bir eve 110 Filistinliyi sığınmaları için yerleştirdi ve bu kişileri evden çıkmamaları konusunda uyardıktan sonra evi vurdu. İsrail ordu sözcülüğü ise olayın araştırıldığını bildirdi. BMden yapılan açıklamada, saldırıdan kurtulanların 2 kilometre yürüdükten sonra sivil araçlarla hastaneye ulaştırıldıkları belirtildi. Açıklamada, en küçüğü beş aylık olan üç çocuğun hastaneye vardıklarında öldükleri de duyuruldu.

Kızılhaç ve Filistin Kızılayının, ancak dört gün sonra İsrailin kendilerine güvenli geçiş sağlamasıyla bölgeye ulaşabildiği de bildirildi. İsrail insan hakları örgütü BTselem bölgede yaşayan bir kişinin telefonla kendilerine olayla ilgili ayrıntılı bilgi verdiğini, ancak olayı bağımsız kaynaklardan doğrulatma şansları olmadığını açıkladı.

Saldırıdan kurtulan ve ailesinden 9 kişi öldürülen 19 yaşındaki Meysa Fevzi el Samuni, İsrail askerlerinin kendisini ve onlarca kişiyi depo benzeri bir eve soktuklarını, bir akrabalarını almak üzere evi terk eden iki erkeğin vurulduklarını söyledi. El Samuni, eşinin vurulanlara yardım etmek amacıyla evden çıktığını, ardından bir top mermisi ya da füzeyle evin çatısının vurulduğunu da bildirdi.

El Samuni ailesinin hayatta kalan 13 yaşındaki üyesi Ahmed İbrahim Samuni de hastanedeki yatağından Reuters ajansına yaşadıklarını anlattı. Bacağından ve göğsünden yaralanan Ahmed, tanklar ve uçaklar vurmaya başladığında uykuda olduklarını, evden dışarı kaçtıklarında, helikopterlerden çatıların üzerine inen 15 kişi gördüklerini söyledi. Askerlerin, aralarında ailesinin de bulunduğu mahalle sakinlerini tartakladığını ve bu kişileri bir eve soktuğunu anlatan Ahmed, ertesi gün vurulan bu evde ölenler arasında annesinin de bulunduğunu belirtti. Yaralı haliyle 3 küçük kardeşini hayatta tutmaya ve ölüler arasında yatan yaralı yetişkinlere yardım etmeye çalıştığını da söyleyen Ahmed,Ne su, ne ekmek vardı. Yiyecek hiçbir şey yoktudedi.

 

Enkazdan 50 ceset çıktı

ABDde yayımlanan Washington Post gazetesi de İsrailin geçen cumartesi gününden çarşamba gününe kadar, dört gün boyunca Kızılhaça kapalı tuttuğu Zeytun bölgesinde enkaz altında 40-50 ceset bulunduğunu, 100 kişinin de kurtarıldığını yazdı. Yardım kuruluşları cumartesi günü bölgedeki evlerden yardım çağrıları aldıklarını ancak İsrailin engellemesi yüzünden bir şey yapamadıklarını duyurdular. Yardım kuruluşları yetkilileri, hâlâ bölgedeki yıkılmış evlerin enkazı altında kalanlar olduğunu bildiriyorlar.

 

BM’ye rağmen 50’den fazla saldırı

İsrail geçen salı günü de Gazzede Filistinlilerin sığındığı bir BM okulunu vurmuş, saldırıda 43 kişi ölmüştü. BM, önceki gün bir yardım konvoyunun İsrail tank ateşiyle vurulması ve bir şoförün öldürülmesi üzerine Gazzedeki yardım faaliyetlerini durdurmuştu. İsrailin Kızılhaç ve Kızılay yetkililerinin kamera, radyo ve cep telefonu taşımalarını da yasakladığı öğrenildi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Hamas, BMnin önceki gece aldığı ateşkes çağrısı içeren kararını dinlemeyeceklerini duyurdular. Olmert, vatandaşlarını korumak amacıylaGazzedeki operasyona devam edeceklerini söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de açıklamasında, İsrail yalnız kendi değerlendirmeleri, vatandaşlarının güvenlik gereksinimleri ve kendini savunma hakkını gözeterek hareket etmiştir, etmektedir ve edecektirdedi. Hamasın Lübnandaki yetkililerinden Rıfat Mora da açıklamasında Bu kararı reddediyoruz, çünkü karar ne bizim çıkarlarımızı, ne de Filistin halkının çıkarlarını kolluyordiye konuştu.

BM kararının ardından önceki gece İsrail savaş uçakları ve helikopterlerinin 50den fazla hedefe düzenlediği saldırılarda 12 kişi öldü. Dün de Gazzenin kuzeyindeki Cebaliye bölgesindeki mülteci kampında 6sı aynı aileden 9 Filistinli öldürüldü. Saldırıda Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesinin yerel lideri Fayez Salha yaralanırken, eşi, görümcesi ve 4 çocuğu ölenler arasında. İsrailin aynı bölgede düzenlediği bir başka saldırıda da 3 Filistinli hayatını kaybetti.

Gazzede evi bombardımanlarda isabet alan, Filistin televizyonu için çalışan bir foto muhabiri, annesi ve eşi de hayatlarını kaybederken, Ukraynalı bir kadın ile 1.5 yaşındaki oğlu da evlerinin tank ateşine maruz kalması sonucu öldü. Kadının iki çocuğu da ağır yaralandı. Yaklaşık 2 haftayı bulan saldırılarda ölen ilk yabancı olan Ukraynalı kadının, Ukraynada eğitim gördükten sonra Gazzeye dönen Filistinli bir doktorla evli olduğu öğrenildi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı olay üzerine endişelerini bildiren bir açıklama yaptı.

Saldırılarda Filistinliyle evli 55 yaşında Faslı bir kadın da ailesinden iki kişiyle birlikte hayatını kaybetti. İsrail saldırıları başladığından beri ölenlerin sayısının 800ü bulduğu, yaklaşık 3 bin 200 kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

İsrail ordusu ise Hamas ve diğer Filistinli örgütlerin, İsrailin güneyine 15 roket fırlattıklarını, saldırılarda bir kişinin yaralandığını duyurdu.

 

BM: Ölen 3 kişiden biri çocuk

Kızılhaç, yardım ulaştırmaya çalışan araçlarından birinin vurulması üzerine faaliyetlerini geçici olarak sınırlandırdığını açıkladı. Kızılhaç yetkilileri, saldırının büyük ihtimalle İsrail kuvvetleri tarafından yapıldığını söylediler. İsrail, Batı Şeriada geçen hafta cuma günü olduğu gibi dün de tam abluka uyguladı. BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütünün (UNRWA) Gazzedeki operasyonlarından sorumlu yetkilisi John Holmes ise İsrail saldırılarında ölen ve yaralanan her üç kişiden birinin çocuk olduğunu duyurdu. Holmes açıklamasını güvenilir olarak nitelediği Gazze Sağlık Bakanlığının istatistiklerine dayandırdı.

BM Güvenlik Konseyinin, önceki gece kabul ettiği ve ateşkes çağrısında bulunduğu karar, Türkiyenin de aralarında bulunduğu 15 konsey üyesinin 14ünün oyuyla kabul edildi. Oylamada ABDyi temsil eden Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice çekimser oy kullanmalarına rağmen kararın içeriğini desteklediklerini, ancak Mısırın arabuluculuk çabalarının sonuçlarını görmek istediklerini söyledi. Güvenlik Konseyi geçici üyeliği bu yıl başında başlayan Türkiye, konseyde üye olarak 48 yıl aradan sonra ilk kez oy kullandı.

 

Peres: Arap liderler Hamas’ı bitirmemizi istiyor

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Arap liderler, özel konuşmalarımızda bize Haması sona erdirin diyordedi. Katalan gazetesi La Vanguardiada dün yayımlanan röportajında Peres, Lübnanda Hizbullah ve Gazzede Haması İranın uyduları olarak niteleyip, Hizbullah ve Hamas, Arap dünyasının en büyük düşmanları. 350 milyonluk Arap dünyası var. Onlarca milyonluk İranlı, Ortadoğuya hükmetmek istiyor. Bu Arapların hoşuna gitmiyor, bunu istemiyorlardiye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler