"Enerjide dışa bağımlılık alarm veriyor"

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, enerjide tamamen dışa bağımlılığa yol açan doğalgaz tüketimi ve elektrik üretiminin doğalgaza dayandırılması politikasının Türkiye'yi alarm noktasına getirdiğini belirterek, yerli kaynaklara ağırlık verilmesini istedi.

Yayınlanma: 10.01.2009 - 11:46
Abone Ol google-news

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu'nca yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın ürettiği doğalgazın akışını, Ukrayna ile arasındaki ödeme sorunu nedeniyle durdurduğu, aynı hat üzerinden Türkiye'ye de doğalgaz gelmesi nedeniyle ciddi bir sıkıntı daha yaşanmaya başlandığına işaret edildi.

Elektrik üretiminin neredeyse yarısının doğalgazdan sağlanarak doğalgaz bağımlısı haline getirilen Türkiye'nin, geçmiş yıllarda olduğu gibi yine bu durumdan olumsuz etkilendiği belirtildi.
 

"Ülke güvenliği tehdit altında"

Oda'nın, konuya ilişkin olarak yıllardan beri durmaksızın yaptığı uyarıların ülke yöneticileri tarafından dikkate alınmadığı ifade edilen açıklamada, enerji politikalarının mevcut haliyle sürdürülmesi durumunda, ülke güvenliğinin tehdit altında olacağı vurgulandı.

Her yıl yaşanan bu sorunun temel nedeninin yıllardır çeşitli siyasal iktidarlarca enerji sektöründe izlenen yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji politikalarının oluşturulamaması ve enerjide serbestleştirme-piyasalaştırma politikaları adı altında yapılan uygulamalar olduğu anlatıldı.
 

"Doğalgaz üreticisi ülkelerde bile yok"

Doğalgaz üreticisi ülkelerde bile görülmeyen doğalgazdan elektrik enerjisi üretimindeki oranların süratle düşürülmesi gerektiği belirtilen açıklamada, doğalgaza bağımlı enerji politikalarından bir an önce vazgeçilerek öncelikle kömür olmak üzere yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması, Türkiye'nin dışa bağımlılığının çıkabilecek olası krizleri önleyecek ölçülere getirilmesi uyarısında bulunuldu. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ülke ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayacak potansiyelde olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Siyasi iktidar, sorumluluğu gereği yerli enerji kaynakları öncelikli yatırımları kamu eliyle acilen başlatmalı, ülkemizin güvenliğini tehlikeye düşürmemelidir" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler