Deniz Gezmiş'in parkası sergilendi

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD), Piramid Sanat ve 68'liler Birliği Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği,"1968'in 40. yılı: Bir Rüzgarın Arkeolojik Kazısı" adlı sergi, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu.

Yayınlanma: 10.01.2009 - 12:47
Abone Ol google-news

Geniş bir danışma kurulunun yön verdiği ve 68 sanatçının eserlerinin yer aldığı 1968’in 40. yılı: Bir Rüzgarın Arkeolojik Kazısı adlı sergide, 68 kuşağının verdiği mücadeleleri konu edinen resim ve fotoğraflar, devrimci gençlik hareketinin simgelerinden olan Deniz Gezmiş’in babasına yazdığı son mektup, hakkında verilen yargı kararları ve tarihi parkası sergileniyor. Deniz Gezmiş’in 37 yıl boyunca avukatlığını yapan Halit Çelenk, Gezmiş’e ait olan bu parkayı ressam Bedri Baykam’a serginin içinde Deniz için özel olarak kurduğu “Denizin Vedası” adlı bölüm için ödünç verdi. Sergide, sanatçıların farklı disiplinlerde, konu ile ilgili gerçekleştirdikleri yorumların yanı sıra, o döneme ait belge niteliği taşıyan fotoğraf ve afişler de görülebilecek. Sergiye paralel olarak, 16 Ocak’ta 14.00 - 18.00 saatleri arasında “40. Yılında 68’e Bakış” adlı bir panel gerçekleşecek. Onur Konuğu olarak Deniz Gezmiş’in Avukatı Halit Çelenk’in katılacağı, Sönmez Targan’ın yöneteceği panele, Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş, ressam Bedri Baykam, gazetemiz yazarı Şükran Soner, Mustafa Zülkadiroğlu ve Haşmet Zeybek katılacak. Etkinlik kapsamında panelin yanı sıra “Hoşçakal Yarın”, “Devrimci Gençlik Köprüsü”, “Andy Warhol Belgeseli”, “Batı Yakasının Hikayesi”, “Zap Suyu Belgeseli” ve “The Doors” adlı filmler de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanat Merkezi’nin salonlarında sanatseverlerle buluşacak. Önceki gün akşam gerçekleştirilen serginin açılışına ressam Bedri Baykam, Çankaya Belediye Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Eryılmaz ve Deniz Gezmiş’in ağabeyi ile çok sayıda sanatçı katıldı.
 

‘İkinci Cumhuriyetçiler sabotaj peşinde’

Ressam Bedri Baykam, sergi açılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Baykam, bu serginin daha önce İstanbul’da açıldığını, yurttaşların büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Serginin kökeninde kendisinin 1990’lı yıllarda yaptığı siyasi sergiler ve on yıl önce düzenlediği “68’li Yıllar Sergisi” olduğunu dile getiren Baykam, Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki sergide 68 sanatçının eserlerinin yer aldığının altını çizdi. Baykam, “Böyle bir sergi açma gereği duyduk çünkü Türkiye’nin 1968’li yıllarının havasını koklamaya ihtiyacı var. Ülkelerini seven, ideallerini seven gençlerin anılarını hatırlamaya ihtiyacı var. Günümüz gençliği ne yazık ki dizi ve futbola kilitlenmiş durumda” dedi. Serginin İzmir’de ve Eskişehir’de, hatta Berlin’de sergilenmesini istediklerini belirten Baykam, “Ancak ne yazık ki, Türkiye’nin ikinci Cumhuriyetçi kesimleri, bu serginin Berlin’e gitmesini sabote etme peşindeler. Bu sergi, ikinci Cumhuriyetçiliği, emperyalizmin teslim olmuş yapısını ortadan kaldırdığı ve antiemperyalist duruş ortaya koyduğu için sahtekarca sabote edilmeye çalışılıyor” diye konuştu.
 

‘Deniz mücadeleye devam ederdi’

Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş de “Eğer Deniz bugün yaşasaydı emin olun mücadeleye devam ederdi. Ama Deniz için çok yaşamak hiçbir zaman önemli değildi. Son mektubunda da bu açıkca yazıyor. ‘Çok uzun yaşamak değil, yaşadığın sürede bir şeyler yapmak önemlidir’ diyor” görüşünü dile getirdi. Sergi 6 Şubat’a kadar açık kalacak.

Fotoğraf: Necati Savaş


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler