Türkiye'de İsrail'e tepki büyüyor

Gazze Şeridi'nde İsrail'in kanlı vahşeti sürerken saldırılara tepkiler sürüyor... Hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 800'ü aştığı bildirilirken, yurt genelinde düzenlenen gösterilerde yine İsrail'e lanet yağdı.

Yayınlanma: 10.01.2009 - 15:03
Abone Ol google-news

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar, yurt genelinde çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösterilerde protesto edildi.

 

Tunceli

İsrail'in Gazze'deki saldırıları yurdun çeşitli yerlerinde protesto edildi. Tunceli'de, Türk Diyanet Vakfı Sendikası İl Temsilciliği üyeleri, Moğaltay Mahallesi Yaraltı Çarşısı yakınlarında toplandı.

Sendikanın Tunceli Temsilcisi Hacettin Yılmaz, gruptakiler adına yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği ve çok sayıda masum insanın hayatını kaybettiği saldırıları kınadıklarını belirterek, ''Bu olay, insanlıktan nasibini almamış olanların işlediği bir soykırımdır'' dedi. Açıklamanın ardından saldırılarda ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.
 

Edirne

Edirne'de, ellerindeki dövizlerle belediye binası önünde toplanan yaklaşık 250 kişi, İsrail karşıtı slogan attı. Daha sonra, Saraçlar Caddesi'ne gelen gruptakiler, PTT Edirne Başmüdürlüğü önünde Filistin'de yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu.

DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday, burada yaptığı açıklamada, İsrail'in Orta Doğu'da barış içinde yaşanması adına umutları tüketmek için Filistin halkına karşı ''imha operasyonunu'' sürdürdüğünü öne sürdü. Gruptakiler, basın açıklamasının ardından bir süre daha slogan atarak dağıldı.
 

Zonguldak

Zonguldak'ta kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde toplanan Zonguldak Demokrasi Platformu ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, Gazipaşa Caddesi'nden Valilik önüne kadar sloganlar atarak yürüdü.

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, burada yaptığı konuşmada,İsrail'in Orta Doğu halklarının barış içerisinde yaşamasına yönelik umutları tükettiğini söyledi.

Filistin halkına yapılan zulmün savaş hukukuna dahi uymadığını belirten Kaymakçı, ''İnsanlık suçu işleyen İsrail'in soykırımcı politikaları dünyayı yönetenler tarafından görmezden geliniyor. Hepimizin yüreği Gazze'de atıyor. Sürdürülen katliamı durdurmak için herkes bir şey yapmalıdır'' dedi.

 

Karabük

Karabük'te, Emek Platformu üyeleri Karabük Belediyesi önünde sloganlar atarak İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösterdi.
Karabük İmam Hatip Lisesi öğrencisi Büşra Kahraman'ın Filistinli bir çocuğun babasına yazdığı şiirin okunduğu mitingde, emekli müftü Vahit Akyol, Filistinliler için dua etti.
 

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Platformunca düzenlenen ve 91 sivil toplum örgütünün destek verdiği miting, Hafız Ali Efendi Meydanı'nda yapıldı. Geniş güvenlik tedbirlerinin alındığı mitinge gelenler, polis ekipleri tarafından üst aramasından geçirilerek meydana alındı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından mitinge katılanlar, İsrail ve ABD aleyhine sloganlar attı ve İsrail saldırılarında hayatını kaybedenler için dua etti.
Kahramanmaraş Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf Bülbül, konuşmasında tüm Kahramanmaraşlıları Filistin'e yardım yapmaya çağırarak İsrail mallarını da boykot etmelerini istedi.

Kahramanmaraş'ın emperyalist işgale direnişi başlatan şehirlerden biri olduğunu hatırlatan Bülbül, şöyle konuştu:
''Şimdi ise dünyanın en zalim ordusuna karşı dünyanın en kahramanca direnişini Gazze halkı sergiliyor. Gazzelilerin canı, malı, namusu tehdit altında. Yani bizim canımız, bizim malımız, bizim namusumuz tehdit altında. Artık bu zulme dur deme vaktidir. Elimizle, dilimizle ve kalbimizle bu zulme karşı çıkmalıyız.''

Mitinge katılarak Kahramanmaraşlılara hitap eden Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak ise Türk milleti ve Filistin halkının asırlardan beri kardeş olduğunu belirterek, ''Bugün direnen sadece Gazze ve Filistin halkı değildir. Bugün tüm insanlığın ve Müslümanların şerefi ve onuru ayaklar altındadır. Eğer Gazze düşerse, biliniz ki sıra bir gün Kahramanmaraş'a gelecektir. Çünkü biz onlarla asırlardan beri kardeşiz'' diye konuştu.
 

Sivas

Sivas'ta 15 sivil toplum örgütünün katılımıyla, Mevlana Alanı'nda ''Filistin'e Destek Mitingi'' düzenlendi. Mitinge katılan bazı vatandaşların ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile İsrail aleyhine pankartlar taşıdıkları görüldü. Bazı kadınlar ise ellerinde üzeri kanlı oyuncak bebekler taşıdı.

Mitinge katılanlar, sık sık İsrail aleyhinde sloganlar atarak, saldırıları protesto etti. İsrail bayraklarının da yakıldığı miting sırasında bazı kadınlar, kollarındaki bilezik ve parmaklarında yüzükleri, miting alanındaki yetkililere teslim ettiler.

Anadolu Gençlik Derneği Sivas Şubesi Başkanı Vahdettin Altun, sivil toplum örgütleri adına yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını kınamak için bu mitingin düzenlendiğini söyledi.

Filistinli doktor Hasan Bereket de Gazze'de yaşanan insanlık dramını anlatarak, tüm Müslümanları Filistinlilere destek vermeye çağırdı. Miting, Filistinliler için dua edilmesiyle sona erdi.
 

Ordu

Ordu'nun Ünye ilçesinde çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan ''Filistin'e Destek Platformu'' üyeleri Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelerek, İsrail'i protesto etti.
Memur-Sen Ünye Şube Başkanı Şinasi Coşkan, konuşmasında ABD'nin desteği ile İsrail'in Gazze'de bebekleri bile öldürdüğünü söyledi.

Ellerinde Filistin ve Türk bayrakları ile İsrail aleyhinde yazılı dövizler bulunan grup, ''Kahrolsun İsrail'', ''İsrail şaşırma, sabrımızı taşırma'', ''Hamas'a selam direnişe devam'' sloganları attı. Gruptakiler, Filistinliler için dua ettikten sonra dağıldı.


İstanbul

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK) üyesi bir grup, İsrail'in Gazze'ye saldırısını protesto amacıyla ''insan zinciri'' eylemi düzenledi.

Beyoğlu'ndaki Galatasaray Meydanı'nda toplanarak, İstiklal Caddesi boyunca yürüyüşe geçen grup, ''Dünyanın tüm Filistinlileri Birleşin'' yazılı pankart açtı. Ellerinde Filistin bayrakları ve ''Gazze'de işgale son'', Savaşa hayır'', ''İsrail ile anlaşmaları iptal edin'' yazılı dövizler taşıyan grup üyeleri, İsrail'e tepkilerini zaman zaman ıslık, düdük çalarak ve yuhalayarak gösterdi. ''Dur de, dur de, İsrail'e dur de'' ve ''Her yer Filistin, hepimiz Filistinliyiz'' sloganlarının da atıldığı yürüyüşe, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras'ın eşi Zeynep Tanbay ile KESK Genel Başkanı Sami Evren'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Taksim Meydanı'nda son bulan yürüyüşün ardından, grup adına yapılan ve Zeynep Tanbay tarafından okunan basın açıklamasında, ''devletlerin ateşkes planlarında tam bir ikiyüzlülüğün hakim olduğu'' savunuldu.''İsrail'in Filistin'i, Gazze'yi hemen terk etmediği bir ateşkesin hiçbir anlamı olmadığı'' ifade edilen açıklamada, ''İsrail Gazze'yi önce ambargoyla öldürdü, şimdi de bombalayarak öldürüyor. Filistinlilerle yaşamak isteyen İsrailli dostlarımızı selamlıyoruz. Filistinliler için ses çıkartırken, Yahudi düşmanlığına karşı da ses çıkartıyoruz'' denildi. İsrail ile Türkiye arasındaki iş birliği anlaşmalarının derhal askıya alınmasının da talep edildiği basın açıklamasının ardından, gruptakiler dağıldı.

 

Kırklareli

Kırklareli'de, çeşitli sivil toplum örgütlerine üye bir grup, Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.
Gruptakiler adına basın açıklaması yapan Halil Yücel, İsrail'in günlerdir Filistin'i bombalaması sonucu çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini belirtti.

Dünyanın Filistin'e yapılan saldırıya seyirci kaldığını öne süren Yücel, ''Biz inanıyoruz ki zulüm hiçbir zaman sonsuza dek payidar olmamış ve olmayacaktır. Bu körpe bedenlerin ahı yerde kalmayacak. İsrail'in masum Gazze halkına yönelik saldırısını lanetliyoruz. Minik bedenlerin göz göre göre yok edilmesi 21. yüzyılın bir ayıbıdır'' dedi.
Konuşmanın ardından emekli imam Hüseyin Kasap, Filistin'de ölenler için dua okudu.
 

Antalya

Antalya'nın Alanya ilçesinde, ''Filistin'e Destek ve İsrail'i Telin Mitingi'' düzenlendi.
Bir bölümü yağmur altında geçen mitinge, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda vatandaş katıldı. Sık sık tekbir getiren gruptakiler, İsrail aleyhine sloganlar attı. Gruptakiler, ellerinde, ''Gazze yanıyor, insanlık nerede'', ''Çocuklar anasız, analar çocuksuz kalmasın'' yazılı pankartlar taşıdılar. Polisin, yoğun güvenlik önlemi aldığı mitingde İsrail ürünlerinin satın alınmaması, İsrail ile ilişkilerin sona erdirilmesi ve Gazze'deki insanlara yardım edilmesi yönünde çağrılarda bulunuldu.

Mitingde bir dönem Filistin'de öğretim üyeliği yapan İngiliz vatandaşı Jons Pattison da bir konuşma yaptı. Bütün Orta Doğu ülkelerinde gönüllü olarak çalıştığını anlatan Pattison, Filistinlilerin Orta Doğu'nun her yerinde ezildiğini öne sürdü.


Manisa

Manisa'da, Gazze'ye yönelik saldırılar, ''3 dakika süreyle Filistin için ses ver'' eylemi ile protesto edildi. Manolya Meydanı'nda toplanan KESK Şubeler Platformu üyeleri, ''Filistin için ses ver'', ''Bağır, korna, siren, düdük çal'' sloganlarıyla İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etti.

KESK Dönem Sözcüsü Ali Gök, konuşmasında, Filistin halkına yönelik bir imha operasyonu yürütüldüğünü kaydetti. İsrail'in politikalarının, dünya tarafından görmezden gelindiğini belirten Gök, ''Filistin'de kan ve gözyaşı dinmiyor. İsrail, Orta Doğu halklarının barış içinde ve bir arada yaşamasına yönelik umudu tüketmeye yönelik saldırılar düzenliyor'' dedi. Gök, saldırılar sona erinceye kadar her gün saat 18.00'de, 3 dakika süreyle ''Filistin için ses ver'' eylemi yapacaklarını sözlerine ekledi.


Hatay


İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü saldırılara tepki göstermek ve ateşkes ilan edilmesi amacıyla Adana'dan Filistin'e yürüyüşe başlayan iş adamı, Hatay'ın Dörtyol ilçesinde rahatsızlanarak, hastaneye kaldırıldı.

Dün Adana-Ceyhan kara yolunun merkez Yüreğir ilçesine bağlı İncirlik beldesi kavşağından yürüyüşe başlayan iş adamı Cuma Ay, bugün Dörtyol'a geldi. Ayaklarında oluşan ödem nedeniyle Dörtyol kara yolunda rahatsızlanan ve yürüyemeyen Ay, yurttaşların haber vermesiyle olay yerine gelen ambulansla Dörtyol Devlet Hastanesine kaldırılarak, tedavi altına alındı.

Cuma Ay, yaptığı açıklamada, ayaklarında oluşan ödemin önemli olmadığını, bu gece hastanede kalacağını, ancak Filistin halkı için yürümeye devam edeceğini söyledi.
Filistin'de yaşananın ''vahşet'' olduğunu ve kimsenin buna seyirci kalmaması gerektiğini vurgulayan Ay, ''Amacım, İsrail'in saldırılarına tepkimi göstermek ve yürüdüğüm yerlerde bu konuya duyarlılığı artırmak. Bu nedenle yarın yoluma kaldığım yerden devam edeceğim'' diye konuştu. Hastane yetkilileri de Ay'ın durumunun iyi olduğu ve yarın taburcu edileceğini belirttiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler